Papaja - właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie
Papaja to owoc coraz łatwiej dostępny także w Polsce. Należy do rodziny melonowcowatych, a jej nazwa to melonowiec właściwy (Carica papaya L.).
Owoc ten nada się nie tylko do dań deserowych, ale i wytrwanych dań z dodatkiem mięs. Czemu warto włączyć ją do diety? Prócz przyjemnego słodkawego smaku, zawiera szereg cennych dla zdrowia korzyści.
Papaja - źródło prozdrowotnych składników
Owoc papai jest dobrym źródłem witaminy C, odgrywającej szczególną rolę w odporności oraz działaniu przeciwutleniającym. Dodatkowo w papai znajdziemy witaminę A oraz flawonoidy, takie jak beta-karoten, luteina czy zeaksantyna.
Wartościowy enzym - papaina
Papaja jednak swoje wyjątkowe właściwości zawdzięcza obecności szczególnego enzymu o nazwie papaina. Owoc oraz inne części drzewa papai, zawiera enzymy, które są odpowiedzialne za trawienie białek. Właściwości te zaczęto w ostatnich latach wykorzystywać w wielu zabiegach pielęgnacyjnych, mających za cel poprawę wyglądu i złuszczanie naskórka. Obecnie papaina stała się częstym składnikiem wielu kosmetyków.
Papaina jako lek w niektórych krajach
Papaina to nie tylko wpływ na skórę. Jej właściwości są wykorzystywane w leczeniu wielu chorób, np. na Jamajce – chorób skórnych, w Indiach – chorób układu sercowo-naczyniowego, a w Azji – w laryngologii, reumatologii czy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Papaja poprawi także trawienie oraz może działać przeciwbakteryjnie.
Jak jeść papaję?
Przekrój ją na pół, wydrąż pestki i gotowe. Niedojrzałą papaję powinno się z kolei gotować. Dostępne badania wskazują, że różne działania papai możemy uzyskać spożywając wyciągi i ekstrakty z liści, łodyg, owoców i nasion rośliny ponieważ zawierają one różne składniki mineralne i witaminy.
Papaja - przeciwwskazania
Jednakże nie wszyscy mogą spożywać papainę - należy uważać na papaję w starach ostrych podrażnień śluzówki przewodu pokarmowego, właśnie ze względu na wysoką zawartość tego enzymu.
Więcej informacji jak leczniczo wykorzystać papaję znajdziesz w APTEKA Z NATURY
Źródła:
[1] Zielonka-Brzezicka J., Synowiec L., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane owoce jako źródło cennych składników stosowanych w kosmetologii, Postępy Fitoterapii 2017
[2] Pinnamaneni R., Nutritional and medicinal value of Papaya (Carica Papaya Linn.), World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. 2559-2578
[3] Milind P., Basketful benefits of papaya, International Research Journal of Pharmacy, July 2011