Apteka z natury, bloczek tekstowy

Apteka z natury to wyciągi z ziół, napary, herbaty czy maści z naturalnych składników. To dary, które daje nam przyroda, a człowiek wykorzystuje do tworzenia leków, suplementów i kosmetyków wspomagających zdrowie i urodę. Niektóre leczą, inne z kolei - wspierają terapię i poprawiają samopoczucie. Wszystkie stanowią wyjątkowe dobro natury.

Ziołolecznictwo to połączenie fitoterapii i fitofarmakologii, czyli jest to metoda leczenia substancjami występującymi w roślinach, polegająca na uzdrawianiu za pomocą naturalnych leków, bez narażania nas na dodatkowe chemiczne środki stosowane w wyrobach koncernów farmaceutycznych. Fitoterapia, podobnie jak medycyna tradycyjna, polega na leczeniu przy pomocy ziół i ich składników aktywnych, z tą różnicą, że posiada podłoże naukowe, w postaci potwierdzonych wyników badań i testów. Medycyna naturalna jednak nie ustępuje w swej wiarygodności ziołolecznictwu, w głównej mierze poprzez działanie potwierdzone wielowiekową tradycją. Znamy recepty na preparaty lecznicze, organiczne kosmetyki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Są rodziny, w których z matki na córkę przechodziła wiedza o tajemnej mocy apteki z natury, w postaci wyboru odpowiednich ziół i ich połączeń czy korzystaniu z naturalnych antybiotyków lub domowych kosmetyków. Co więcej, to ona jest inspiracją do prowadzonych badań w kierunku fitofarmakologii.

Ziołowa apteka wspomaga nasze zdrowie i urodę. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników pochodzenia roślinnego możemy komponować mieszanki, z których dalej tworzymy wyroby, takie jak naturalne kosmetyki i preparaty lecznicze, mieszanki ziołowe, kremy w 100% naturalne, napary, leki. Dzięki szerokiej gamie roślin mamy niemalże nieograniczone możliwości tworzenia produktów i dopasowywania ich do naszych potrzeb. Naukowcy cały czas odkrywają nowe substancje czynne i korzystne dla ludzi zastosowania fitoterapeutyczne. 

Co jeść dla zdrowia? Czy pożywienie może leczyć?

Właściwości terapeutyczne ziół są powszechnie znane, a skojarzenia z lekarstwami dosyć oczywiste. Często jednak zapominamy, że używane w naszych kuchniach zioła mają również właściwości lecznicze. To nie tylko smak, aromat, ale i zdrowie na talerzu. Jedzenie może leczyć poprzez produkty używane w codziennym jadłospisie i dotyczy to ziół i wszystkich pozostałych produktów spożywczych. Umiejętne łączenie składników żywieniowych w przepisach może korzystnie wpływać na organizm, działając profilaktycznie i leczniczo, np:
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- regenerująco,
- nawilżająco,
- antyutleniająco,
- detoksykacyjnie,
- uspokajająco,
- wspomagająco na odchudzanie,
- antyseptycznie itp.

Więcej informacji o prozdrowotnych właściwościach produktów znajdziesz wykorzystując filtr  Zastosowanie  w Aptece z natury.

Kąpiele Kleopatry w mleku kozim - moc naturalnych kosmetyków

Produkty naturalne od wieków wspierają kobiety i mężczyzn w dbałości o swoją urodę. Tworzone z nich kremy, odżywki, maski to kosmetyki ekologiczne pozbawione chemicznych, szkodliwych składników. Kosmetyki przemysłowe, produkowane na masową skalę często są przepełnione zapychającymi SLSami, parabenami czy sztucznymi barwnikami. Dają one szybki, aczkolwiek krótki efekt. Zdarza się nawet, że pojawiają się niepożądane skutki uboczne w postaci alergii, trądzików, przesuszeń, zaburzeń barwy skóry. 

Wymagane środki ostrożności przy leczeniu ziołami

Naturalne pochodzenie leków roślinnych nie obciąża tak bardzo naszego organizmu, tak jak w przypadku ich zamienników pochodzenia chemicznego. Niemniej jednak należy pamiętać o tym, że naturalne leki i preparaty mają często bardzo silne działanie. W związku z tym nie wolno bagatelizować roślinnego pochodzenia i stosować się do zaleceń, w tym odpowiednio je dawkować. Często zdarza się, że pomagamy sobie, zażywając leki pochodzenia naturalnego, jednak nie zważamy na odpowiednie dawkowanie czy łączenie produktów. Konsekwencje takiego postępowania mogą być bardzo szkodliwe dla organizmu. Co więcej, istotna jest znajomość powiązań produktów. Niektóre z nich bowiem nie mogą być ze sobą łączone, ponieważ ich działanie może się wzajemnie nasilać bądź przeciwnie – osłabiać. Dlatego więc, pomimo że naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu mogą brzmieć jak rozwiązanie wielu problemów, należy podejść do ich zażywania bardzo poważnie i konsultować zastosowanie z lekarzem. Pamiętajmy, że preparaty roślinne są zarówno skutecznym lekarstwem, jak i trucizną. 

Czarna porzeczka

Opis

Porzeczki są roślinami występującymi w Europie i Azji. Szacuje się, że w stanie dzikim występuje około 150 gatunków tych krzewów, a w Polsce możemy spotkać 6 z nich. Smak porzeczki niezależnie od gatunku jest podobny – kwaskowy. Czarne porzeczki są zdecydowanie bardziej zasobne w prozdrowotne składniki w porównaniu do czerwonych. Są bogactwem witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy.

Więcej o czarnej porzeczce poczytasz tutaj Kliknij 

Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą produktów dostosowaną do Twoich potrzeb i diety zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

Przeciwwskazania

W postaci surowej porzeczki przeciwskazane są podczas stosowania diety łatwostrawnej.

Zastosowanie

poprawia wygląd skóry

Dzięki dużej zawartości antyoksydantów, czarna porzeczka wpływa pozytywnie na skórę, redukując zmarszczki oraz hamując procesy starzenia się. Ma także wpływ na oczyszczanie porów. Warto także wspomnieć, że jest ona doskonałym źródłem witaminy C, która odżywia skórę, chroni przed podrażnieniami oraz niekorzystnymi zmianami.

wspomagająco przy infekcjach

Owoce czarnej porzeczki z racji na działanie zmniejszające stres oksydacyjny, a wyciąg z liści działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.

działanie przeciwzapalne

Czarna porzeczka wykazuje działanie przeciwzapalne z uwagi na obecność antocyjanów.

ułatwia trawienie

Flawonoidy z czarnej porzeczki, najlepiej pod postacią soku, działają rozkurczowo na mięśniówkę gładką przewodu pokarmowego.

polecany w chorobach przewodu pokarmowego

Napar z liści czarnej porzeczki wykazuje działanie przeciwbiegunkowe.

działanie hipolipemizujące

Antocyjany z czarnej porzeczki obniżają stężenie cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL ("złego" cholesterolu). Szybka przekąska z czarną porzeczką: "Porzeczka z czekoladą" Zjedz owoce z gorzką czekoladą. Smacznego! :)

polecany przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej (np. cukrzyca, insulinooporność)

Wykazano, że czarna porzeczka zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę.

wspomaga pracę nerek

Ekstrakty z czarnej porzeczki pomagają zapobiec kamicy nerkowej.

profilaktyka narządu wzroku

Antocyjany, zawarte w porzeczkach, poprawiają ukrwienie w okolicach nerwów wzrokowych oraz samych gałek ocznych.

antyoksydacyjne

Substancje o działaniu przeciwzapalnym w porzeczkach zmniejszają ilość wolnych rodników, chroniąc tym samym mózg oraz usprawniając pamięć i koncentrację.


Regionalia BR

gotowe i zdrowe BR

Apteka z natury BR