Apteka z natury, bloczek tekstowy

Apteka z natury to wyciągi z ziół, napary, herbaty czy maści z naturalnych składników. To dary, które daje nam przyroda, a człowiek wykorzystuje do tworzenia leków, suplementów i kosmetyków wspomagających zdrowie i urodę. Niektóre leczą, inne z kolei - wspierają terapię i poprawiają samopoczucie. Wszystkie stanowią wyjątkowe dobro natury.

Ziołolecznictwo to połączenie fitoterapii i fitofarmakologii, czyli jest to metoda leczenia substancjami występującymi w roślinach, polegająca na uzdrawianiu za pomocą naturalnych leków, bez narażania nas na dodatkowe chemiczne środki stosowane w wyrobach koncernów farmaceutycznych. Fitoterapia, podobnie jak medycyna tradycyjna, polega na leczeniu przy pomocy ziół i ich składników aktywnych, z tą różnicą, że posiada podłoże naukowe, w postaci potwierdzonych wyników badań i testów. Medycyna naturalna jednak nie ustępuje w swej wiarygodności ziołolecznictwu, w głównej mierze poprzez działanie potwierdzone wielowiekową tradycją. Znamy recepty na preparaty lecznicze, organiczne kosmetyki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Są rodziny, w których z matki na córkę przechodziła wiedza o tajemnej mocy apteki z natury, w postaci wyboru odpowiednich ziół i ich połączeń czy korzystaniu z naturalnych antybiotyków lub domowych kosmetyków. Co więcej, to ona jest inspiracją do prowadzonych badań w kierunku fitofarmakologii.

Ziołowa apteka wspomaga nasze zdrowie i urodę. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników pochodzenia roślinnego możemy komponować mieszanki, z których dalej tworzymy wyroby, takie jak naturalne kosmetyki i preparaty lecznicze, mieszanki ziołowe, kremy w 100% naturalne, napary, leki. Dzięki szerokiej gamie roślin mamy niemalże nieograniczone możliwości tworzenia produktów i dopasowywania ich do naszych potrzeb. Naukowcy cały czas odkrywają nowe substancje czynne i korzystne dla ludzi zastosowania fitoterapeutyczne. 

Co jeść dla zdrowia? Czy pożywienie może leczyć?

Właściwości terapeutyczne ziół są powszechnie znane, a skojarzenia z lekarstwami dosyć oczywiste. Często jednak zapominamy, że używane w naszych kuchniach zioła mają również właściwości lecznicze. To nie tylko smak, aromat, ale i zdrowie na talerzu. Jedzenie może leczyć poprzez produkty używane w codziennym jadłospisie i dotyczy to ziół i wszystkich pozostałych produktów spożywczych. Umiejętne łączenie składników żywieniowych w przepisach może korzystnie wpływać na organizm, działając profilaktycznie i leczniczo, np:
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- regenerująco,
- nawilżająco,
- antyutleniająco,
- detoksykacyjnie,
- uspokajająco,
- wspomagająco na odchudzanie,
- antyseptycznie itp.

Więcej informacji o prozdrowotnych właściwościach produktów znajdziesz wykorzystując filtr  Zastosowanie  w Aptece z natury.

Kąpiele Kleopatry w mleku kozim - moc naturalnych kosmetyków

Produkty naturalne od wieków wspierają kobiety i mężczyzn w dbałości o swoją urodę. Tworzone z nich kremy, odżywki, maski to kosmetyki ekologiczne pozbawione chemicznych, szkodliwych składników. Kosmetyki przemysłowe, produkowane na masową skalę często są przepełnione zapychającymi SLSami, parabenami czy sztucznymi barwnikami. Dają one szybki, aczkolwiek krótki efekt. Zdarza się nawet, że pojawiają się niepożądane skutki uboczne w postaci alergii, trądzików, przesuszeń, zaburzeń barwy skóry. 

Wymagane środki ostrożności przy leczeniu ziołami

Naturalne pochodzenie leków roślinnych nie obciąża tak bardzo naszego organizmu, tak jak w przypadku ich zamienników pochodzenia chemicznego. Niemniej jednak należy pamiętać o tym, że naturalne leki i preparaty mają często bardzo silne działanie. W związku z tym nie wolno bagatelizować roślinnego pochodzenia i stosować się do zaleceń, w tym odpowiednio je dawkować. Często zdarza się, że pomagamy sobie, zażywając leki pochodzenia naturalnego, jednak nie zważamy na odpowiednie dawkowanie czy łączenie produktów. Konsekwencje takiego postępowania mogą być bardzo szkodliwe dla organizmu. Co więcej, istotna jest znajomość powiązań produktów. Niektóre z nich bowiem nie mogą być ze sobą łączone, ponieważ ich działanie może się wzajemnie nasilać bądź przeciwnie – osłabiać. Dlatego więc, pomimo że naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu mogą brzmieć jak rozwiązanie wielu problemów, należy podejść do ich zażywania bardzo poważnie i konsultować zastosowanie z lekarzem. Pamiętajmy, że preparaty roślinne są zarówno skutecznym lekarstwem, jak i trucizną. 

Prebiotyki

Opis

Prebiotyki to nietrawione składniki żywności, które korzystnie działają na organizm gospodarza przez selektywną stymulacje wzrostu i/lub aktywności jednego rodzaju lub ograniczonej liczby bakterii bytujących w okrężnicy.

Są one często wprowadzane sztucznie do żywności, w celu poprawienia wartości zdrowotnej i odżywczej produktów. Do najpopularniejszych prebiotyków zaliczamy inulinę, fruktooligosacharydy, laktulozę, skrobię oporną i hemicelulozy.

Prebiotyki nie są w pełni trawione przez organizm człowieka i praktycznie w niezmienionej formie docierają do okrężnicy, gdzie są rozkładane przez bakterie sacharolityczne i ulegają fermentacji. Stąd też ich główne funkcje to: obniżanie pH treści pokarmowej, stymulowanie wzrostu bakterii fermentacji mlekowej i hamowanie działalności patogennej mikroflory jelitowej.

Więcej o prebiotykach poczytasz tutaj Kliknij 

Jeśli chcesz zobaczyć przedstawione poniżej przepisy z gramaturą produktów dostosowaną do Twoich potrzeb i diety zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

Przeciwwskazania

Nie istnieją ścisłe przeciwwskazania do stosowania prebiotyków. Szczególną ostrożność powinny zachować jedynie osoby, które mają ogólne przeciwwskazania do spożywania niektórych produktów żywnościowych (np. osoby na diecie łatwo strawnej powinny unikać spożywania czosnku).

Zastosowanie

profilaktyka nowotworów

Wykazano, że osoby spożywające duże ilości warzyw i owoców, zawierających prebiotyki (inulinę i oligofruktozę) rzadziej chorują na nowotwory jelita grubego i okrężnicy. Przykładowy przepis: banana obierz, pokrój w plasterki i wymieszaj z jogurtem.

działanie hipolipemizujące

Prebiotyki mogą obniżać stężenie cholesterolu LDL. Przykładowy przepis: pokrojone mięso posyp solą, curry, wymieszaj i odstaw. Na tłuszczu podsmaż imbir, następnie cebulę, po chwili dorzuć czosnek. Dolej wodę, mleko kokosowe, dodaj przyprawy. Dorzuć mięso, po chwili dodaj jogurt. Całość duś 2-3 minuty. Warzywa posyp kminem. Sos podaj z ryżem i warzywami.

polecany w chorobach przewodu pokarmowego

Prebiotyki mogą być pomocne w łagodzeniu objawów wrzodów żołądka. Przykładowy przepis: mąkę, szpinak, ricottę, czosnek, proszek do pieczenia i jajko wrzuć do wysokiego i wąskiego naczynia i zblenduj do momentu, aż się połączą. Rozgrzej patelnię teflonową. Łyżką stołową nakładaj ciasto na patelnię, smaż z obu stron na rumiano. Podawaj z kleksem jogurtu i warzywami.

wpływa na prawidłową pracę jelit

Prebiotyki zapewniają odpowiednią wartość pH w jelitach oraz stymulują wzrost pozytywnej mikroflory jelitowej. Przykładowy przepis: obranego banana wrzuć do blendera i zmiksuj razem z mlekiem.

poprawia wchłanianie niektórych składników odżywczych

Prebiotyki zwiększają wchłanianie wapnia. Przykładowy przepis: banana, awokado, kakao, erytrytol i odrobinę wody umieść w naczyniu miksera i dokładnie zblenduj na gładką masę.

ochrona jamy ustnej

Wykazano, iż prebiotyki przeciwdziałają próchnicy zębów. Przykładowy przepis: do gotującego się mleka, dodaj erytrytol i płatki. Zmniejsz moc palnika na mały płomień. Często mieszaj, odczekaj 5 min aż płatki wchłoną płyn i zmiękną. W miseczce wymieszaj owsiankę z pokrojonym w kostkę bananem.


Regionalia BR

gotowe i zdrowe BR

Apteka z natury BR