Prebiotyki i synbiotyki
Prebiotyki
Probiotyki odgrywają niezaprzeczalnie bardzo ważną rolę w organizmie człowieka Kliknij . Są jednak żywymi organizmami, więc potrzebują składników żywnościowych do wzrostu. Takie substancje stymulujące wzrost pozytywnej mikroflory jelitowej nazywamy prebiotykami. Są to najczęściej niestrawione w przewodzie pokarmowych węglowodany.
Do najpopularniejszych prebiotyków zaliczamy fruktooligosacharydy: inulinę i oligofruktozę. Dodatkowo wśród nich wymienia się także: celulozę, laktulozę, oligosacharydy sojowe, skrobię oporną, hemicelulozy i pektyny.
Prebiotyki są istotnym elementem diety zdrowego człowieka. Wśród ich funkcji wymienia się:
- obniżanie pH treści pokarmowej,
- nie powinny być wchłaniane przez przewód pokarmowy,
- stymulowanie wzrostu bakterii fermentacji mlekowej,
- hamowanie działalności szkodliwej mikroflory jelitowej [2].
Prebiotyki a nowotwór jelita grubego i okrężnicy
Badania wykazały, że u osób, które często spożywają owoce i warzywa rzadziej występuje nowotwór jelita grubego i okrężnicy [3]. Wpływ na to mają prebiotyki: oligofruktoza i inulina.
Prebiotyki a cholesterol frakcji LDL
Podwyższone stężenie cholesterolu frakcji LDL (zwany potocznie "złym cholesterolem") jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, toteż powinno się dbać o to, aby zawsze mieścił się on w prawidłowych wartościach. W niektórych badaniach wskazano, że prebiotyki mogą zmniejszać stężenie cholesterolu frakcji LDL.
Prebiotyki wpływają na prawidłową pracę jelit
Prebiotyki mają za zadanie utrzymanie odpowiedniego pH w jelitach. Dodatkowo wpływają na skład mikroflory jelitowej i jej aktywność metaboliczną [4].
Inne właściwości prebiotyków
Prebiotyki mają niską wartość kaloryczną, stąd też są zalecane osobom na diecie redukcyjnej. Ponadto niektóre badania wykazały, że prebiotyki mogą łagodzić objawy wrzodów żołądka, grzybicy pochwy, wspomagać leczenie nietolerancji laktozy i próchnicy zębów, zwiększają przyswajalność wapnia [3].
Źródła prebiotyków w diecie
Naturalne prebiotyki można znaleźć w czosnku, karczochach, bananach, cykorii i szparagach [1].
Synbiotyk = probiotyk + prebiotyk
Synbiotykami nazywamy preparaty, zawierające połączenie probiotyków z prebiotykami. Najlepsze efekty wzrostu mikroflory jelitowej obserwuje się łącząc ze sobą obydwie grupy.
Funkcje synbiotyków w organizmie człowieka to:
- hamowanie rozrostu patogennej flory bakteryjnej jelit,
- zmniejszenie stężenia niepożądanych metabolitów w organizmie,
- unieczynnienie nitrozoamin i substancji kancerogennych,
- przeciwdziałanie procesom gnilnym w jelitach,
- zapobieganie zaparciom i biegunkom o różnej etiologii,
- redukcja szkodliwej mikroflory przy jednoczesnym namnażaniu pożytecznych bakterii,
- redukcja poziomu cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi,
- pomocne w leczeniu pacjentów z chorobami wątroby,
- poprawienie wchłaniania wapnia, fosforu czy magnezu [3].
Więcej informacji jak leczniczo wykorzystać prebiotyki znajdziesz w APTEKA Z NATURY
Więcej informacji o zastosowaniu synbiotyków znajdziesz w APTEKA Z NATURY
Źródła
[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/142829,probiotyki-prebiotyki-i-synbiotyki [dostęp z 31.10.2021 r.]
[2] Śliżewska K. i wsp.: Prebiotyki - definicja, właściwości i zastosowanie w przemyśle, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 1 (86), 5–20
[3] Mojka K.: Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549
[4] Van Loo J. The specificity of the interaction with intestinal bacterial fermentation by prebiotics determines their physiological efficacy. Nutr Res Rev 2004, 17(1): 89-98