Dieta kobiet z cukrzycą ciążową

Cukrzyca ciążowa dotyczy ok. 5% kobiet ciężarnych. Cechą charakterystyczną cukrzycy ciążowej jest powrót wartości poziomu glukozy do normy po porodzie. Do czynników ryzyka zaliczyć można m.in. wystąpienie cukrzycy w poprzedniej ciąży, otyłość, nadwagę, nadciśnienie tętnicze, urodzenie dziecka o masie powyżej 4 kg, PCOS oraz predyspozycje genetyczne. Z całą pewnością jest to stan, którego nie można bagatelizować. Nieleczona cukrzyca może zaburzać przebieg ciąży i porodu, a także rzutować na dalsze zdrowie matki i dziecka. Dlatego tak istotne jest jej wczesne rozpoznanie i wdrożenie odpowiedniej opieki medycznej i żywieniowej. Dieta dla kobiet z cukrzycą ciążową ma na celu utrzymanie glikemii na odpowiednim poziomie oraz zaspokojenie potrzeb rozwijającego się płodu.

Dieta cukrzycowa dla ciężarnych — o czym pamiętać?

Podstawą leczenia cukrzycy ciążowej jest zmiana stylu życia (zastosowanie odpowiedniej diety oraz zwiększenie aktywności fizycznej). Dopiero kiedy wartości glikemii, podczas stosowania diety, są nadal nieprawidłowe, niezbędne jest włączenie leczenia za pomocą insuliny. Dieta z jadłospisem dla ciężarnej z cukrzycą ciążową to przepisy, które muszą być dopasowane pod kątem częstotliwości spożycia i wartości energetycznej. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne zależy z kolei od wieku, masy ciała, wzrostu i aktywności fizycznej. Dlatego tak ważne jest, aby zalecenia dotyczące diety cukrzycowej dla ciężarnej dobierać indywidualnie.

Dieta cukrzycowa w ciąży — jadłospis z przepisami dla kobiet z cukrzycą ciążową

Dla większości kobiet zaleca się spożywanie 5-6 posiłków dziennie (3 głównych oraz 2-3 przekąskowych, przy czym ostatni powinien być ok. 30 min przed snem i składać się z produktów o niskim indeksie glikemicznym). Wśród przepisów dla ciężarnej z cukrzycą ciążową powinny znajdować się takie obejmujące produkty o niskim IG, bogate w skrobię oporną oraz błonnik pokarmowy. Szczególnie ważne jest zadbanie o dostarczenie przynajmniej pięciu porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Wśród przepisów dla kobiet z cukrzycą ciążową należy zwrócić uwagę, aby ostatni posiłek w ciągu dnia — tuż przed położeniem się spać — był bogaty w węglowodany złożone. Ich obecność zabezpiecza przed nocną hipoglikemią, szczególnie niebezpieczną w cukrzycy ciążowej.

W jadłospisie dla ciężarnej z cukrzycą ciążową ograniczeniu z kolei poddaje się cukier, słodycze, słodkie przekąski i inne. Dzieje się tak ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny, zawartość dużej ilości cukrów prostych i wysoką wartość energetyczną. Dieta kobiety z cukrzycą ciążową powinna zawierać dobre źródła pełnowartościowego białka (jaja, ryby, mięso, mleko i produkty mleczne oraz nasiona roślin strączkowych), a także odpowiedniej jakości tłuszcze, bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany). W przepisach dla kobiet z cukrzycą ciążową należy unikać tłuszczy nasyconych, znajdujących się głównie w produktach odzwierzęcych.

Dieta cukrzycowa w ciąży a chudnięcie

Cukrzyca ciążowa występuje zdecydowanie częściej u kobiet z nadmierną masą ciała. Do powikłań związanych z nadwagą i otyłością zaliczyć można także m.in. makrosomię płodu, występowanie wad wrodzonych, zespół bezdechu sennego i stan przedrzucawkowy. O ile wzrost masy ciała jest naturalnym następstwem ciąży, to im wyższy jest wskaźnik BMI, tym mniej kobieta w ciąży powinna przytyć. Mimo wszystko nie zaleca się odchudzania kobiet ciężarnych.

Do zmniejszenia wagi może jednak mimowolnie dojść w pierwszym trymestrze ciąży. Dodatkowo stosując jadłospis dla ciężarnej z cukrzycą ciążową, sama zmiana sposobu odżywiania może mieć wpływ na początkowe obniżenie masy ciała.

Dieta kobiety ciężarnej w programdiety została stworzona dla mam, które są w ciąży pojedynczej. W przypadku ciąży mnogiej zalecenia dotyczące zapotrzebowania są nieco inne.

 

Przykładowa dieta dla kobiet z cukrzycą ciążową

 

 

Następna dieta Dieta dla kobiet w ciąży z nietolerancją laktozy