Dieta dla ciężarnych z cukrzycą - jadłospis

Dieta dla ciężarnych z cukrzycą -  jadłospis

Cukrzyca ciążowa to przypadłość, z którą boryka się około 5% kobiet w ciąży. Jest to stan, w przypadku którego należy jak najszybciej podjąć działania mające na celu normalizację poziomu glukozy we krwi. Najważniejszą rolę odgrywa w tym zakresie zmiana sposobu odżywiania i wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej. Dieta dla kobiet z cukrzycą ciążową powinna bazować na produktach o niewielkim stopniu przetworzenia i o niskim indeksie glikemicznym.

Jadłospis dla ciężarnej z cukrzycą ciążową - dieta dla przyszłej mamy

Zmiana stylu życia ma ogromny wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu glikemii. Dotyczy to także przyszłych mam. Dieta dla ciężarnej z cukrzycą ciążową powinna obfitować w przepisy oparte na produktach z niskim indeksem glikemicznym. Wskazane jest, aby spożywać dziennie 6 posiłków - 3 główne oraz 3 przekąski. Ostatni z nich powinien zostać spożyty około 30 minut przed snem, co ma zapobiec hipoglikemii nocnej. Dieta dla ciężarnych z cukrzycą ciążową powinna obfitować w warzywa i owoce. Każdy posiłek powinien zawierać źródło białka oraz wartościowych tłuszczów. Przepisy dla kobiet z cukrzycą ciążową nie powinny z kolei zawierać produktów wysokoprzetworzonych, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe i duże ilości cukrów prostych. Niewskazane jest spożywanie słodyczy i słonych przekąsek. W diecie dla ciężarnych z cukrzycą ciążową, zamiast smażenia, lepiej jest postawić na gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie, grillowanie i duszenie.

Chcesz dowiedzieć się, jak wygląda przykładowa dieta cukrzycowa dla ciężarnej? Zapraszamy do zapoznania się z jednodniowym jadłospisem przygotowanym przez naszego dietetyka. Znajdziesz w nim przykładowe przepisy dla ciężarnej z cukrzycą ciążową.


Przykładowy jadłospis, 2585 kcal - 6 posiłków: DIETA KOBIET Z CUKRZYCĄ CIĄŻOWĄ 

UWAGA!

Pamiętaj, że kaloryczność jadłospisu dla kobiet w ciąży jest zależna nie tylko od masy ciała czy aktywności fizycznej, ale także od trymestru ciąży. Nasz 6 posiłek został stworzony "dla Maluszka" - ze względu na zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne w tym okresie. Możesz go spożyć w dowolnej porze dnia ale nie później niż około pół godziny przed snem. Przykładowy jadłospis uwzględnia potrzeby Mamy (2300 kcal) i dzidziusia w II trymestrze ciąży pojedynczej.

 

Śniadanie 580 kcal (7:00-9:00)

Czas przygotowania: 10 min

Kanapki z awokado i mozzarellą

  • chleb żytni, pełnoziarnisty - 129 g,
  • musztarda - 12 g,
  • szpinak, liście świeże - 12 g,
  • ser mozzarella - 58 g,
  • awokado, świeże - 39 g,
  • ogórek kiszony - 69 g,

--------------------------------------------------------

  • woda - 276 g;

WYKONANIE:

  • chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki,
  • szpinak, liście świeże - umyty,
  • ser mozzarella - pokrój w plasterki,
  • awokado, świeże - obrane bez pestki, pokrój w plasterki,
  • ogórek kiszony - pokrój w plasterki,
  • woda - nalej do szklanki;

Chleb posmaruj musztardą, połóż szpinak, awokado, mozzarellę i ogórka na kanapce. Do picia przyszykuj wodę. Smacznego! :)

 

Przekąska 230 kcal (9:00-12:00)

Czas przygotowania: 8 min

Deser z serka wiejskiego i truskawek mrożonych

  • truskawki, mrożone - 138 g,
    --------------------------------------------------------
  • woda - 23 g,
  • syrop kokosowy - 23 g,
  • serek twarogowy, ziarnisty - 69 g,
  • jogurt grecki - 58 g;

WYKONANIE:

  • truskawki, mrożone - przygotuj odmierzoną porcję;

W letniej wodzie rozpuść syrop. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Smacznego! :)

 

Obiad 804 kcal (13:00-16:00)

Czas przygotowania: 45 min

Pasta z ragù alla bolognese z ciecierzycą

  • makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum - 219 g,

--------------------------------------------------------

  • oliwa z oliwek, puree, rafinowana - 18 g,
  • cebula, świeża - 69 g,
  • batat świeży - 30 g,
  • seler, naciowy świeży - 58 g,
  • woda - 138 g,
  • ciecierzyca, konserwowa, nasiona i płyn - 97 g,
  • pomidorowy koncentrat, 30% - 46 g,
  • mleko krowie, 1.5% tłuszczu - 41 g,
  • sól kamienna - 2,8 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone - 0.2 g,

--------------------------------------------------------

  • ser parmezan - 9 g,
  • bazylia, liście świeże - 9 g,

--------------------------------------------------------

  • woda - 90 g;

WYKONANIE:

  • makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum - ugotuj w osolone wodzie,
  • cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kostkę,
  • batat świeży - obrany ze skórki, pokrój w drobną kostkę,
  • seler, naciowy świeży - umyty i oczyszczony z włókien, pokrój w kostkę,
  • ciecierzyca, konserwowa, nasiona i płyn - odsączona z zalewy,
  • ser parmezan - zetrzyj na tarce o drobnych oczkach,
  • bazylia, liście świeże - umyte,
  • woda - nalej do szklanki;

Warzywa pokrojone w drobną kostkę wrzuć na tłuszcz, podsmaż do zeszklenia. Następnie zalej wodą, gotuj aż warzywa zmiękną, dodaj ciecierzycę, podduś. Dodaj koncentrat, mleko i przyprawy, gotuj aż powstanie gęsty sos. Ugotowany i odcedzony makaron wsyp na patelnię z sosem, wymieszaj z serem i wyłóż na talerz, posyp ziołami. Do picia przyszykuj wodę. Smacznego! :)

 

Podwieczorek 225 kcal (16:00-18:00)

Czas przygotowania: 5 min

Sok pomidorowy z sokiem cytrynowym, migdałami i bazylią

  • cytryna, sok świeżo wyciśnięty - 9 g,
  • sok pomidorowy - 180 g,
  • erytrytol - 2 g,
  • migdały - 23 g,
  • bazylia, liście świeże - 3 g;

WYKONANIE:

  • cytryna, sok świeżo wyciśnięty - wyciśnij sok,
  • migdały - pokrusz,
  • bazylia, liście świeże - umyta, drobno posiekaj;

Wszystkie składniki wymieszaj. Całość odstaw na 5 min. Smacznego! :)

 

Kolacja 460 kcal (18:00-20:00)

Czas przygotowania: 10 min

Kanapki z serkiem śmietankowym, papryką i szczypiorkiem

  • chleb żytni, pełnoziarnisty - 97 g,
  • serek śmietankowy - 44 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
  • cebula, szczypiorek świeży - 7 g,
  • papryka czerwona, świeża - 94 g,

--------------------------------------------------------

  • sok pomidorowy - 366 g,
  • woda do picia - 115 g;

WYKONANIE:

  • chleb żytni, pełnoziarnisty - przyszykuj kromki,
  • serek śmietankowy w plastrach - przygotuj plasterki,
  • papryka czerwona, świeża - umyty, pokrój w ósemki,
  • sok pomidorowy - nalej do szklanki,
  • woda do picia - nalej do szklanki;

Pieczywo posmaruj serkiem, dopraw do smaku, przyprawami i ziołami. Kanapki zjedz z warzywami. Do picia wymieszaj sok z wodą. Smacznego! :)

 

Posiłek dla Maluszka 285 kcal

Czas przygotowania: 5 min

Tosty z hummusem i papryką

  • chleb żytni pełnoziarnisty, tostowy - 35 g,

--------------------------------------------------------

  • hummus, klasyczny - 55 g,
  • papryka czerwona, świeża - 51 g,

--------------------------------------------------------

  • sok pomidorowy - 180 g,
  • woda - 57 g;

WYKONANIE:

  • chleb żytni pełnoziarnisty, tostowy - opiecz,
  • papryka czerwona, świeża - umyta i oczyszczona z nasion, pokrój w słupki,
  • sok pomidorowy - nalej do szklanki,
  • woda - nalej do szklanki;

Opieczone pieczywo posmaruj hummusem, tosty zjedz z warzywami. Do picia wymieszaj sok z wodą. Smacznego! :)


Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.


Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR

Partnerzy BR