Cukrzyca typu II to choroba cywilizacyjna dietozależna, będąca skutkiem niezdrowego stylu życia. Mimo że wcześniej kojarzona była z osobami starszymi, to obecnie choruje na nią coraz więcej młodych osób, a nawet dzieci. Dieta w cukrzycy typu 2 (tzw. z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) to sposób żywienia, którego celem jest unormowanie stężenia glukozy we krwi, zapobieganie powstawaniu powikłań cukrzycy, ochrona przed hipo- i hiperglikemią oraz miażdżycą tętnic.

Założenia diety dla cukrzyków typu 2

Dieta dla cukrzyków typu 2 powinna być zdrowa, czyli zawierać wszystkie grupy produktów spożywczych w odpowiednich ilościach. Jej modyfikacja polega na znacznym ograniczeniu spożycia węglowodanów „prostych” (glukozy, fruktozy, sacharozy), przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia węglowodanów złożonych oraz błonnika pokarmowego. Celem diety dla cukrzyków typu 2 jest unormowanie poziomu glukozy poprzez wybieranie produktów, po których spożyciu nie następuje jej gwałtowny wzrost. Jest to tzw. dieta z niskim indeksem glikemicznym, która stosowana jest nie tylko w przypadku pacjentów chorujących na cukrzycę, ale także przy insulinooporności, zespole policystycznych jajników, trądziku i osób, którym zależy na redukcji masy ciała. Dieta dla cukrzyka powinna bazować więc na żywności o niskim stopniu przetworzenia, która w stosunkowo dużej objętości dostarczy niewielką liczbę kalorii i łatwoprzyswajalnych węglowodanów, i przyczyni się do normalizacji masy ciała i obniżenia poziomu glukozy we krwi.

Dieta dla cukrzyków - jakie produkty włączyć do jadłospisu?

Podstawą dań dla cukrzyków typu 2 powinny być warzywa i owoce (w stosunku 4:1), produkty zbożowe z pełnego przemiału, chude mięsa, ryby, nabiał oraz produkty bogate w tłuszcze roślinne: orzechy, nasiona, pestki, olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Wybierając owoce najlepiej postawić na te o niskiej zawartości cukru. Należą do nich m.in. borówki, jagody, maliny, jeżyny i truskawki. Są to owoce o wyjątkowo wysokiej zawartości antyoksydantów, które sprawdzą się zarówno w diecie dla cukrzyka jak i nadciśnieniowca. Jasne pieczywo i makarony warto zamienić na takie wyprodukowane z mąki z pełnego przemiału, a biały ryż zastąpić brązowym. Dzięki wyższej zawartości błonnika pokarmowego, mającego duże znaczenie z perspektywy diety dla cukrzyka, możliwe jest zapewnienie sytości na dłużej. Składnik ten jest odpowiedzialny za spowolnienie wchłaniania w przewodzie pokarmowym, co pozytywnie wpływa na gospodarkę cukrową.

Jak odpowiednio komponować posiłki w cukrzycy typu 2?

Przygotowując dania dla cukrzyka typu 2, warto bazować na produktach z niskim indeksem glikemicznym oraz na posiłkach, których ładunek glikemiczny także jest niewysoki, zapobiegając wysokim wyrzutom glukozy do krwi. W praktyce należy komponować posiłki tak, by węglowodanom zawsze towarzyszyło źródło białka i/lub tłuszczu. Wybór węglowodanów złożonych i produktów z wysoką zawartością błonnika zamiast tych bogatych w cukry proste, a także odpowiednie bilansowanie posiłków, pozwoli na skuteczne obniżenie ich ładunku glikemicznego.

Dieta dla cukrzyków typu 2 nie wiąże się z rezygnacją z określonych grup produktów i restrykcjami żywieniowymi. Szczególnie istotna jest jej wysoka wartość odżywcza. W przypadku osób o nadmiernej masie ciała, wskazane jest również obniżenie ilości przyjmowanych kalorii w celu redukcji tkanki tłuszczowej.

 

Przykładowa dieta dla cukrzyka typu 2

 

Następna dieta Dieta przy nietolerancji laktozy