4 przepisy na rozgrzewające, jesienne herbatki. Po te przyprawy koniecznie sięgaj!

4 przepisy na rozgrzewające, jesienne herbatki. Po te przyprawy koniecznie sięgaj!

Jesień to czas, gdy odporność jest szczególnie narażona na różnego rodzaju wirusy i bakterie. Zamiast czekać na pierwsze objawy przeziębienia, warto wesprzeć organizm naturalnymi metodami. Wypróbuj 4 przepisy na proste napary – pełne witamin i przypraw o właściwościach przeciwzapalnych. Możesz pić je jako samodzielny, prozdrowotny napój lub użyć ich jako bazy do przygotowania jesiennej, rozgrzewającej herbatki.

Dlaczego jesienią warto pić napary i rozgrzewające herbaty?

Jesienne napoje to naturalny sposób na wsparcie organizmu w chłodne dni. Ich właściwości rozgrzewające i prozdrowotne wynikają z przemyślanego doboru składników.  Przyprawy korzenne, takie jak cynamon czy goździki, zawierają związki, które naturalnie pobudzają krążenie, dając przyjemne uczucie ciepła rozchodzące się po całym ciele.

Sezonowe i suszone owoce, będące bazą wielu naparów, to z kolei bogactwo witaminy C i antyoksydantów, które są niezbędne do wspierania odporności w okresie wzmożonych infekcji. Wiele składników, jak miód, imbir czy goździki, wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, a to może przynieść ulgę przy pierwszych objawach przeziębienia1.

Poniżej znajdziesz 4 proste przepisy na napary, z których możesz wyczarować pyszne rozgrzewające herbaty na jesień. Możesz przygotować je na bazie samej wody, która pozwoli w pełni wydobyć smak dodatków lub na bazie Twojej ulubionej herbaty, wzbogacając napój o jej właściwości. Pamiętaj jednak, by nie zaparzać owoców i przypraw razem z liśćmi herbaty zbyt długo. Najlepiej przygotować esencję herbacianą osobno i połączyć ją z gotowym naparem. To zapobiegnie wydzielaniu się nieprzyjemnej goryczki.

1. Napar z jabłkiem, anyżem i miodem

Składniki (dla 1 osoby):

  • woda – 250 g (1 szklanka),
  • jabłko – 90 g (½ średniej sztuki),
  • anyż gwiaździsty – 2 g (2-3 gwiazdki),
  • miód pszczeli – 12 g (1 łyżeczka).

Przygotowanie

  1. Jabłko dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki, usuwając gniazdo nasienne.
  2. Plasterki jabłka i gwiazdki anyżu umieść w kubku lub szklance.
  3. Zalej całość gorącą, ale nie wrzącą wodą (ok. 90°C).
  4. Przykryj i odstaw na 5-7 minut do zaparzenia.
  5. Gdy napar lekko przestygnie, dodaj miód i dokładnie wymieszaj.

Z podanych składników przygotujesz aromatyczny napar o słodko-lukrecjowym aromacie. Anyż gwiazdkowy nie tylko nadaje charakterystyczny posmak, ale także wspiera trawienie, co czyni ten napój idealnym po posiłku.

2. Napar z gruszki, świeżego rozmarynu i miodu

Składniki (dla 1 osoby):

  • woda – 250 g (1 szklanka),
  • gruszka – 90 g (½ średniej sztuki),
  • świeży rozmaryn – 2 g (1 mała gałązka),
  • miód pszczeli – 12 g (1 łyżeczka).

Przygotowanie

  1. Gruszkę umyj i pokrój w plasterki.
  2. Gałązkę rozmarynu delikatnie rozgnieć w dłoniach, by uwolnić olejki eteryczne.
  3. Gruszkę i rozmaryn umieść w kubku i zalej gorącą wodą (ok. 90°C).
  4. Parz pod przykryciem przez około 5 minut.
  5. Przed wypiciem dodaj miód do smaku.

Z tych kilku składników powstanie napój o zaskakującym, leśno-owocowym charakterze. Świeży rozmaryn jest znany ze swoich właściwości poprawiających koncentrację, a jeśli chcesz dodać napojowi nieco pobudzających właściwości, możesz przygotować go na bazie delikatnej zielonej herbaty, która dodatkowo wzbogaci go o swoje cenne antyoksydanty.

3. Napar z suszonych śliwek z goździkami

Składniki (dla 1 osoby):

  • woda – 250 g (1 szklanka),
  • suszone śliwki – 30 g (3-4 sztuki),
  • goździki – (4-5 sztuk),
  • sok z cytryny – 5 g (1 łyżeczka, opcjonalnie).

Przygotowanie

  1. Suszone śliwki i goździki umieść w kubku.
  2. Zalej całość wrzątkiem i przykryj.
  3. Parz przez około 10 minut, aż śliwki zmiękną i uwolnią swój słodki smak.
  4. Dla zrównoważenia słodyczy, przed wypiciem można dodać odrobinę soku z cytryny.

W kilka minut przygotujesz pyszny napój przypominający w smaku domowy kompot. Suszone śliwki są bogatym źródłem błonnika wspierającego pracę jelit, a goździki mają silne właściwości antybakteryjne.

4. Malinowy napar z pomarańczą, malinami i cynamonem

Składniki (dla 1 osoby):

  • woda – 250 g (1 szklanka),
  • pomarańcza – 20 g (1 gruby plaster),
  • cynamon – 2 g (1 mała laska),
  • goździki – (3-4 sztuki),
  • maliny (świeże lub mrożone) – 40 g (mała garść).

Przygotowanie

  1. Plaster pomarańczy i przyprawy umieść w szklance,
  2. Zalej gorącą wodą (ok. 95°C) i delikatnie zamieszaj,
  3. Zaparzaj pod przykryciem przez 5-8 minut,
  4. Dodaj maliny (jeśli są mrożone, nie musisz ich wcześniej rozmrażać).

Z podanych składników przygotujesz klasyczny, rozgrzewający napar o pięknym kolorze. Maliny i pomarańcza to bogactwo witaminy C, która jest niezbędna do wspierania odporności w okresie jesiennych przeziębień.

Jeśli zdecydujesz się przygotować z podanych przepisów jesienną herbatkę, a nie tylko napar, warto sięgnąć po odpowiednią bazę. Doskonale sprawdzi się tu klasyczna czarna herbata, na przykład cejlońska. Jej wyrazisty, ale stosunkowo neutralny i pozbawiony goryczy profil smakowy nie zdominuje owocowych i korzennych nut dodatków, a jedynie stworzy dla nich idealne tło i wzbogaci napój o teinę.

Jakie przyprawy warto dodawać do jesiennych naparów?

Poza przyprawami użytymi w przepisach, jest wiele innych, które doskonale wzbogacą smak i właściwości jesiennych napojów. Warto mieć w swojej kuchni zwłaszcza te cztery[2,3]:

  • imbir – znany z silnych właściwości rozgrzewających i przeciwzapalnych. Idealny na pierwsze objawy przeziębienia, łagodzi ból gardła i nudności;
  • kurkuma – zawiera kurkuminę, jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, więc wykazuje właściwości przeciwzapalne; warto dodawać ją z odrobiną czarnego pieprzu, który zwiększa jej wchłanianie;
  • kardamon – nadaje napojom egzotyczny, korzenny aromat; tradycyjnie stosuje się go w celu wspierania trawienia i łagodzenia wzdęć;
  • chili lub pieprz kajeński – odrobina dodana do naparu natychmiastowo rozgrzewa; zawarta w nich kapsaicyna pomaga stymulować krążenie i wspiera metabolizm.

Do przygotowywania naparów jesiennych warto wykorzystać produkty najwyższej jakości. Wiele z nich, np. rzemieślnicze miody czy lokalne suszone owoce, znajdziesz w zakładce Regionalia, która pozwala odkrywać smaki z różnych zakątków Polski.

Pamiętaj, że takie rozgrzewające napoje to doskonałe uzupełnienie codziennej diety, zwłaszcza w okresie jesiennym, gdy szczególnie ważne jest dbanie o odporność. A jeśli chcesz kompleksowo zadbać o swoje odżywianie, stwórz idealnie dopasowany do siebie plan żywieniowy na naszej platformie. Zarejestruj się, by bezpłatnie korzystać ze wszystkich zasobów serwisu i cieszyć się zdrowiem przez cały rok!

Źródła:

1.D.Wiatrowski, Lecznicze właściwości przypraw korzennych i ziołowych:https://www.scribd.com/document/694629031/motywatordietetyczny-pl-Lecznicze-w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci-przypraw-korzennych-i-zio%C5%82owych

2.E. Kozioł, Lecznicza moc przypraw, Zielony Zagonek 2020. https://www.scribd.com/document/758598692/przyprawy-ebookpdf

3.A. Orkusz, L. Bogacz-Radomska, Znaczenie przypraw w żywieniu człowieka, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław 2017.


Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR

Partnerzy BR