Dieta wegetariańska - proste przepisy

Dieta wegetariańska - proste przepisy

Dieta wegetariańska to jadłospis bazujący na produktach pochodzenia roślinnego. Jej głównym założeniem jest rezygnacja z mięsa. Istnieje wiele wersji jadłospisu dla wegetarian. Ten, w którym zakłada się rezygnację z mięsa, a pozostawia możliwość spożywania ryb to tzw. ichtiwegetarianizm.

Zbilansowana dieta wegetariańska — przykładowy jadłospis

Jadłospis diety wegetariańskiej jest bogaty w błonnik pokarmowy i antyoksydanty pochodzące z warzyw i owoców. Obecne w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu i układu krwionośnego. Dieta wegetariańska dostępna w programdiety to proste przepisy zbilansowane pod kątem zawartości białka, węglowodanów, tłuszczów, składników mineralnych i witamin. Zadbaliśmy o odpowiednią ilość warzyw i owoców, produktów z pełnego ziarna oraz wartościowego białka pochodzącego z jajek, nabiału, ryb i nasion roślin strączkowych. Dieta wegetariańska jest odpowiednia także dla kobiet w ciąży - jadłospis musi być jednak dopasowany pod kątem wartości energetycznej w taki sposób, aby pokrywał zapotrzebowanie przyszłej mamy i rozwijającego się dziecka.


Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

 

Przykładowy jadłospis 1600 kcal - 5 posiłków: DIETA WEGETARIAŃSKA 

 

Śniadanie 400 kcal (7:00-9:00) 

Czas przygotowania: 8 min

Kanapki z pastą z tuńczyka i ogórkiem kiszonym

  • majonez - 3.2 g,
  • musztarda - 5 g,
  • jogurt grecki - 14 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
  • sól kamienna - 0.6 g,

--------------------------------------------------------

  • tuńczyk, w sosie własnym - 59 g,

--------------------------------------------------------

  • chleb żytni, pełnoziarnisty - 90 g,
  • masło ekstra 82.5% tłuszczu - 8 g,

--------------------------------------------------------

  • ogórek kiszony - 190 g,

--------------------------------------------------------

  • herbata czarna, napar - 192 g;

WYKONANIE:

  • tuńczyk, w sosie własnym - odsączony z zalewy,
  • chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki,
  • ogórek kiszony - pokrój w słupki,
  • herbata czarna, napar - zaparz;

Z majonezu, musztardy, jogurtu, pieprzu i soli zrób sos. Rybę rozgnieć widelcem i wymieszaj z sosem. Na pieczywo nałóż tłuszcz i pastę. Kanapki podaj z warzywami. Do picia przygotuj herbatę. Smacznego! :)

 

Przekąska 159 kcal (9:00-12:00) 

Czas przygotowania: 4 min

Pomelo z orzechami laskowymi

  • pomelo, świeże - 195 g,
  • laskowe orzechy, bez skorupki - 12.8 g;

WYKONANIE:

  • pomelo, świeże - umyte i obrane ze skórki i włókien

Zjedz owoce z orzechami. Smacznego! :)

 

Obiad 561 kcal  (13:00-16:00) 

Czas przygotowania: 30 min

Makaron z tofu w sosie pomidorowym

  • tofu, wędzone - 70 g,
  • sól kamienna - 1 g,

—--------------------------------------------------------

  • makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum - 152 g,

—--------------------------------------------------------

  • oliwa z oliwek, puree, rafinowana - 13 g,
  • cebula, świeża - 40 g,
  • passata, przecier pomidorowy - 200 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.6 g,
  • zioła prowansalskie - 0.6 g,
  • erytrytol - 3 g,
  • sól kamienna - 0.8 g,
  • ser parmezan - 4.8 g,
  • bazylia, liście świeże - 6 g,

—--------------------------------------------------------

  • woda - 192 g;

WYKONANIE:

  • tofu, wędzone - zmiel,
  • makaron pełnoziarnisty z pszenicy durum - ugotuj al dente w  osolonej wodzie,
  • cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kostkę,
  • ser parmezan - starty na tarce,
  • bazylia, liście świeże - umyte i osuszone,
  • woda - nalej do szklanki;

Podsmaż cebulę do miękkości, następnie dodaj tofu, chwilę przesmaż. Zalej zawartość patelni passatą pomidorową, zagotuj. Dodaj przyprawy i ser. Ugotowany i odcedzony makaron wsyp na patelnię z sosem, wymieszaj i wyłóż na talerz. Posyp ziołami. Do picia przyszykuj wodę. Smacznego! :)


Zobacz nasze diety Kliknij 


Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR

Partnerzy BR