Przykładowy jadłospis diety dla seniora

Przykładowy jadłospis diety dla seniora

Dobrze skomponowana dieta dla seniorów z przepisami dopasowanymi do potrzeb starzejącego się organizmu, wpłynie nie tylko na poprawę zdrowia, ale także polepszy samopoczucie osoby starszej. Jadłospis dla osób po 60 roku życia musi bowiem sprostać większym wymaganiom, niż dla człowieka młodego i zdrowego. Ze względu na mniejszą ilość ruchu i obniżenie zawartości tkanki mięśniowej zaczyna stopniowo spowalniać przemiana materii. Oznacza to, że jadłospis dla seniora powinien zostać dopasowany pod kątem wartości energetycznej i stosowanych na co dzień produktów. Komponując dietę po 60. roku życia, warto, aby przepisy były dopasowane do stanu zdrowia danej osoby. Wraz z wiekiem w organizmie zaczynają zachodzić zmiany — spowalnia perystaltyka jelit, zmniejsza się wydzielanie śliny, mogą pojawić się również braki w uzębieniu. Wszystko to wpływa na utrudnione spożywanie posiłków oraz przyswajanie niektórych składników pokarmowych.

Dieta dla seniora — dobrze skomponowany jadłospis podstawą zdrowego stylu życia

Dieta seniora powinna obfitować w przepisy łatwo stawne, ale jednocześnie pełnowartościowe. Powinna pokrywać indywidualne zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. W przypadku osób chorujących na otyłość wskazane jest, aby była to także dieta odchudzająca. Po 60. roku życia przepisy wykorzystywane na co dzień w kuchni powinny uwzględniać to, że przemiana materii jest już w tym wieku wolniejsza, niż w przypadku osób młodych i aktywnych fizycznie. Dieta łatwo strawna odchudzająca dla seniora to jadłospis obfitujący w przepisy, które są łatwe w wykonaniu, składają się z produktów powszechnie dostępnych i niepowodujących dolegliwości żołądkowo-jelitowych. W przypadku, gdy u seniora występują braki w uzębieniu, wskazane jest wprowadzenie produktów o zmienionej konsystencji, która ułatwi żucie i połykanie.

Jakie produkty powinny znaleźć się w jadłospisie dla seniorów?

Jadłospis dla ludzi starszych powinien opierać się na warzywach i owocach w proporcji 3:1. Ze względu na możliwe problemy z układem pokarmowym, warto poddawać je obróbce termicznej, np. gotowaniu lub pieczeniu — dzięki temu staną się one łatwiejsze do strawienia. Owoce i warzywa to istotne źródło błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na mikrobiotę jelitową oraz przyspiesza perystaltykę. Jest to bardzo istotne dla osób starszych, którym często towarzyszą zaparcia. Wysoką zawartością błonnika pokarmowego wyróżniają się także pełnoziarniste produkty zbożowe. Dla części osób mogą się one jednak okazać zbyt ciężko strawne. Wskazane jest jednak wzbogacenie jadłospisu dla starszych osób w drobno- i gruboziarniste kasze, ryż i makaron. Najbezpieczniejszym wyborem będzie pieczywo mieszane i graham. Wskazane będą także produkty w formie kleików np. kaszka manna, kukurydziana, owsianka lub jaglanka.

Duże znaczenie w zdrowym odżywianiu osób po 60. roku życia będzie miała obecność pełnowartościowego białka. Przykładowy jadłospis na cały tydzień dla seniora powinien zawierać produkty nabiałowe i mięso, ale także roślinne źródła białka, takie jak fasola, soczewica, ciecierzyca, groch i bób. W diecie osób starszych niezwykle istotna jest obecność ryb. W tygodniowym jadłospisie dla seniora powinny się one pojawić co najmniej dwukrotnie. Jest to nieocenione źródło pełnowartościowego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają szczególne znaczenie w zapobieganiu chorobom układu krwionośnego i utrzymaniu dobrej kondycji mózgu. W żywieniu osób starszych bardzo istotne jest zwrócenie uwagi na jakość spożywanych tłuszczów. Te pochodzące z produktów zwierzęcych (za wyjątkiem ryb) warto ograniczać, na rzecz tych roślinnych. W jadłospisie tygodniowym dla seniora oleje roślinne — np. pochodzące z oliwek, rzepaku lub lnu — powinny pojawiać się codziennie.

Chcesz przekonać się, w jaki sposób powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta dla seniora? Zapoznaj się z przykładowym jadłospisem stworzonym przez naszego dietetyka, który udowodni, że żywienie osoby starszej nie musi być trudne i czasochłonne. Jadłospis został przygotowany dla osoby o zapotrzebowaniu 1600 kcal. W celu otrzymania diety o kaloryczności dopasowanej do własnych potrzeb zapraszamy do rejestracji w serwisie i wypróbowania naszych gotowych jadłospisów do seniorów całkowicie za darmo.


Przykładowy jadłospis, 1600 kcal - 5 posiłków: DIETA DLA SENIORÓW

 

Śniadanie 399 kcal (7:00-9:00)

Czas przygotowania: 6 min

Jogurt z musem z mango i płatkami

  • mango, świeże - 123 g,
  • jogurt grecki - 200 g,
  • płatki owsiane, górskie - 32 g;

WYKONANIE:

  • mango, świeże - umyte, obrane ze skórki i bez pestki, zmiksuj na gładką masę;

Do miseczki nałóż jogurt, następnie mus owocowy, posyp płatkami. Smacznego! :)

 

Przekąska 160 kcal (9:00-12:00)

Czas przygotowania: 10 min

Sok pomidorowy z sokiem cytrynowym, oliwą i oregano

  • cytryna, sok świeżo wyciśnięty - 8 g,
  • sok pomidorowy - 160 g,
  • erytrytol - 2 g,
  • oliwa z oliwek Extra Virgin - 14 g,
  • oregano, suszone - 0.2 g;

WYKONANIE:

  • cytryna, sok świeżo wyciśnięty - wyciśnij sok;

Wymieszaj soki z erytrytolem, dodaj oliwę i zioła. Na zdrowie! :)

 

Obiad 559 kcal (13:00-16:00) 

Czas przygotowania: 35 min

Łatwo strawna ryba w sosie pomidorowym, duszonymi warzywami i ryżem

  • ryż biały - 69 g,

—--------------------------------------------------------

  • dorsz, filet bez skóry, świeży - 136 g,
  • sól kamienna - 1 g,

—--------------------------------------------------------

  • woda - 176 g,
  • marchew, korzeń świeży - 48 g,
  • pietruszka, korzeń świeży - 16 g,
  • seler, korzeń świeży - 8 g,
  • cukinia, świeża - 54 g,
  • papryka suszona, mielona - 1 g,
  • papryka wędzona, suszona mielona - 0.5 g,
  • pomidor, konserwowy, krojony - 48 g,
  • pomidorowy koncentrat, 30% - 24 g,
  • sól kamienna - 2 g,
  • oliwa z oliwek Extra Virgin - 12.8 g,
  • pietruszka, natka świeża - 4 g,

—--------------------------------------------------------

  • sok jabłkowy - 112 g,
  • woda - 80 g;

WYKONANIE:

  • ryż biały - ugotuj w osolonej wodzie,
  • dorsz, filet bez skóry, świeży - oczyszczony, pokrój w grube kawałki,
  • woda - zagotuj,
  • marchew, korzeń świeży - umyta i obrana, pokrój w zapałki,
  • pietruszka, korzeń świeży - umyta i obrana, pokrój w zapałki,
  • seler, korzeń świeży - umyty i obrany, pokrój w zapałki,
  • cukinia, świeża - umyta i obrana, pokrój w zapałki,
  • pietruszka, natka świeża - umyta, posiekaj,
  • sok jabłkowy - nalej do szklanki,
  • woda - nalej do szklanki;

Do wody wrzuć warzywa, następnie dodaj paprykę w proszku i gotuj aż warzywa zmiękną. Dodaj pomidory i koncentrat, dorzuć rybę, zagotuj, dodaj tłuszcz i natkę. Sos podaj z ryżem. Do picia przyszykuj wodę z sokiem. Smacznego! :)

 

Podwieczorek 159 kcal (16:00-18:00) 

Czas przygotowania: 5 min

Banan

  • banan - 165 g;

WYKONANIE:

  • banan dojrzały, świeży - obrany ze skórki;

Smacznego!

 

Kolacja 318 kcal (18:00-20:00)

Czas przygotowania: 5 min

Kanapki z bułką, szynką gotowaną, pomidorem i bazylią

  • bułka pszenna, wrocławska - 54 g,
  • masło ekstra 82.5% tłuszczu - 5.6 g,
  • wieprzowina, szynka gotowana - 40 g,
  • pomidor czerwony, świeży - 112 g,
  • bazylia, liście świeże - 6 g,
  • pieprz biały, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,

—--------------------------------------------------------

  • sok jabłkowy - 112 g,
  • woda do picia - 80 g;

WYKONANIE:

  • bułka pszenna, wrocławska - przygotuj kromki,
  • wieprzowina, szynka gotowana - przygotuj plasterki,
  • pomidor czerwony, świeży - sparzony, obrany ze skórki i bez pestek,
  • bazylia, liście świeże - umyte i osuszone,
  • sok jabłkowy - nalej do szklanki,
  • woda do picia - nalej do szklanki;

Pieczywo posmaruj tłuszczem, nałóż plasterki, warzywa posyp przyprawami. Do picia wymieszaj sok z wodą. Smacznego! :)


Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.


Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR

Partnerzy BR