Apteka z natury, bloczek tekstowy

Apteka z natury to wyciągi z ziół, napary, herbaty czy maści z naturalnych składników. To dary, które daje nam przyroda, a człowiek wykorzystuje do tworzenia leków, suplementów i kosmetyków wspomagających zdrowie i urodę. Niektóre leczą, inne z kolei - wspierają terapię i poprawiają samopoczucie. Wszystkie stanowią wyjątkowe dobro natury.

Ziołolecznictwo to połączenie fitoterapii i fitofarmakologii, czyli jest to metoda leczenia substancjami występującymi w roślinach, polegająca na uzdrawianiu za pomocą naturalnych leków, bez narażania nas na dodatkowe chemiczne środki stosowane w wyrobach koncernów farmaceutycznych. Fitoterapia, podobnie jak medycyna tradycyjna, polega na leczeniu przy pomocy ziół i ich składników aktywnych, z tą różnicą, że posiada podłoże naukowe, w postaci potwierdzonych wyników badań i testów. Medycyna naturalna jednak nie ustępuje w swej wiarygodności ziołolecznictwu, w głównej mierze poprzez działanie potwierdzone wielowiekową tradycją. Znamy recepty na preparaty lecznicze, organiczne kosmetyki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Są rodziny, w których z matki na córkę przechodziła wiedza o tajemnej mocy apteki z natury, w postaci wyboru odpowiednich ziół i ich połączeń czy korzystaniu z naturalnych antybiotyków lub domowych kosmetyków. Co więcej, to ona jest inspiracją do prowadzonych badań w kierunku fitofarmakologii.

Ziołowa apteka wspomaga nasze zdrowie i urodę. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników pochodzenia roślinnego możemy komponować mieszanki, z których dalej tworzymy wyroby, takie jak naturalne kosmetyki i preparaty lecznicze, mieszanki ziołowe, kremy w 100% naturalne, napary, leki. Dzięki szerokiej gamie roślin mamy niemalże nieograniczone możliwości tworzenia produktów i dopasowywania ich do naszych potrzeb. Naukowcy cały czas odkrywają nowe substancje czynne i korzystne dla ludzi zastosowania fitoterapeutyczne. 

Co jeść dla zdrowia? Czy pożywienie może leczyć?

Właściwości terapeutyczne ziół są powszechnie znane, a skojarzenia z lekarstwami dosyć oczywiste. Często jednak zapominamy, że używane w naszych kuchniach zioła mają również właściwości lecznicze. To nie tylko smak, aromat, ale i zdrowie na talerzu. Jedzenie może leczyć poprzez produkty używane w codziennym jadłospisie i dotyczy to ziół i wszystkich pozostałych produktów spożywczych. Umiejętne łączenie składników żywieniowych w przepisach może korzystnie wpływać na organizm, działając profilaktycznie i leczniczo, np:
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- regenerująco,
- nawilżająco,
- antyutleniająco,
- detoksykacyjnie,
- uspokajająco,
- wspomagająco na odchudzanie,
- antyseptycznie itp.

Więcej informacji o prozdrowotnych właściwościach produktów znajdziesz wykorzystując filtr  Zastosowanie  w Aptece z natury.

Kąpiele Kleopatry w mleku kozim - moc naturalnych kosmetyków

Produkty naturalne od wieków wspierają kobiety i mężczyzn w dbałości o swoją urodę. Tworzone z nich kremy, odżywki, maski to kosmetyki ekologiczne pozbawione chemicznych, szkodliwych składników. Kosmetyki przemysłowe, produkowane na masową skalę często są przepełnione zapychającymi SLSami, parabenami czy sztucznymi barwnikami. Dają one szybki, aczkolwiek krótki efekt. Zdarza się nawet, że pojawiają się niepożądane skutki uboczne w postaci alergii, trądzików, przesuszeń, zaburzeń barwy skóry. 

Wymagane środki ostrożności przy leczeniu ziołami

Naturalne pochodzenie leków roślinnych nie obciąża tak bardzo naszego organizmu, tak jak w przypadku ich zamienników pochodzenia chemicznego. Niemniej jednak należy pamiętać o tym, że naturalne leki i preparaty mają często bardzo silne działanie. W związku z tym nie wolno bagatelizować roślinnego pochodzenia i stosować się do zaleceń, w tym odpowiednio je dawkować. Często zdarza się, że pomagamy sobie, zażywając leki pochodzenia naturalnego, jednak nie zważamy na odpowiednie dawkowanie czy łączenie produktów. Konsekwencje takiego postępowania mogą być bardzo szkodliwe dla organizmu. Co więcej, istotna jest znajomość powiązań produktów. Niektóre z nich bowiem nie mogą być ze sobą łączone, ponieważ ich działanie może się wzajemnie nasilać bądź przeciwnie – osłabiać. Dlatego więc, pomimo że naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu mogą brzmieć jak rozwiązanie wielu problemów, należy podejść do ich zażywania bardzo poważnie i konsultować zastosowanie z lekarzem. Pamiętajmy, że preparaty roślinne są zarówno skutecznym lekarstwem, jak i trucizną. 

Ashwagandha - żeń-szeń indyjski

Opis

Ashwagandha (łac. Withania somnifera, witania ospała, czereśnia zimowa, żeń-szeń indyjski) zyskuje coraz szersze grono wielbicieli, ze względu na swoje naturalne pochodzenie. Jest wykorzystywana w tradycyjnej medycynie indyjskiej, tzw. Ajurwerdzie, gdzie była rośliną wykorzystywaną już 6000 lat p.n.e.

Żeń-szeń indyjski jest rośliną psiankowatą, która rośnie w Pakistanie, Afganistanie, Indiach oraz na Sri Lance. Krzew ashwagandhy, o kwiatach żółto-zielonych, może sięgać nawet 150 cm wysokości. Głównym surowcem leczniczym jest korzeń, który ma bardzo nieprzyjemny zapach - dlatego też słowo "ashwagandha" oznacza w języku sanskryckim "zapach konia".

Tradycyjna medycyna indyjska rekomenduje stosowanie korzenia ashwagandhy - suszonego, w postaci proszku dodaje się do różnych ziołowych mieszanek lub gorącego mleka.

Więcej o właściwościach żeń-szenia indyjskiego poczytasz tutaj Kliknij 

Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą produktów dostosowaną do Twoich potrzeb i diety zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

Przeciwwskazania

Ashwagandhy nie powinny spożywać:

  • kobiety w ciąży (nadmiar może prowadzić do poronienia) i karmiące piersią,
  • osoby, które zażywają leki uspokajające, przeciwpadaczkowe oraz nasenne,
  • dzieci.

Dodatkowo należy pamiętać, iż każdą suplementację należy skonsultować z lekarzem, ze względu na możliwe interakcje z innymi lekami.

Zastosowanie

obniża poziom stresu

Badania kliniczne wykazały, że ashwagandha wykazuje działanie obniżające poziom stresu - zmniejsza niepokój, obniża poziom kortyzolu oraz ułatwia zasypianie.

działanie neuroprotekcyjne

Istnieje prawdopodobieństwo, iż żeń-szeń indyjski będzie w przyszłości wykorzystywany jako jeden z elementów terapii choroby Alzheimera.

polecany przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej (np. cukrzyca, insulinooporność)

Ashwagandha jest szczególnie zalecana u osób z insulinoopornością - jedno z badań wykazało, że spożywanie wysokich dawek ekstraktu z tej rośliny znacząco obniżył poziom stężenia glukozy w surowicy krwi.

wspomaga funkcjonowanie tarczycy

Witanię ospałą poleca się spożywać osobom z chorobą Hashimoto - może ona pobudzać tarczycę do wydzielania tyroksyny.

działanie hipolipemizujące

Czereśnia zimowa może wykazywać działanie obniżające poziom stężenia cholesterolu frakcji LDL ("złego cholesterolu") oraz triglicerydów.

wpływa na płodność

Ashwagandha odgrywa szczególną rolę w niepłodności męskiej. Jedno z badań sugeruje, że roślina ta może poprawiać liczbę i ruchliwość plemników oraz regulować poziom hormonów reprodukcyjnych, co może przekładać się to na zwiększenie ich zdolności do zapłodnienia komórki jajowej.

zalecany osobom z nadwagą/otyłością

Żeń-szeń indyjski poleca się osobom, których celem jest redukcja masy ciała w połączeniu z aktywnością fizyczną. Korzeń ashwagandhy istotnie wspiera wydajność treningów, zwiększając efektywność i siłę wyjściową oraz poprzez zapobieganie rozkładowi tkanki mięśniowej.


Regionalia BR

gotowe i zdrowe BR

Apteka z natury BR