Apteka z natury, bloczek tekstowy

Apteka z natury to wyciągi z ziół, napary, herbaty czy maści z naturalnych składników. To dary, które daje nam przyroda, a człowiek wykorzystuje do tworzenia leków, suplementów i kosmetyków wspomagających zdrowie i urodę. Niektóre leczą, inne z kolei - wspierają terapię i poprawiają samopoczucie. Wszystkie stanowią wyjątkowe dobro natury.

Ziołolecznictwo to połączenie fitoterapii i fitofarmakologii, czyli jest to metoda leczenia substancjami występującymi w roślinach, polegająca na uzdrawianiu za pomocą naturalnych leków, bez narażania nas na dodatkowe chemiczne środki stosowane w wyrobach koncernów farmaceutycznych. Fitoterapia, podobnie jak medycyna tradycyjna, polega na leczeniu przy pomocy ziół i ich składników aktywnych, z tą różnicą, że posiada podłoże naukowe, w postaci potwierdzonych wyników badań i testów. Medycyna naturalna jednak nie ustępuje w swej wiarygodności ziołolecznictwu, w głównej mierze poprzez działanie potwierdzone wielowiekową tradycją. Znamy recepty na preparaty lecznicze, organiczne kosmetyki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Są rodziny, w których z matki na córkę przechodziła wiedza o tajemnej mocy apteki z natury, w postaci wyboru odpowiednich ziół i ich połączeń czy korzystaniu z naturalnych antybiotyków lub domowych kosmetyków. Co więcej, to ona jest inspiracją do prowadzonych badań w kierunku fitofarmakologii.

Ziołowa apteka wspomaga nasze zdrowie i urodę. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników pochodzenia roślinnego możemy komponować mieszanki, z których dalej tworzymy wyroby, takie jak naturalne kosmetyki i preparaty lecznicze, mieszanki ziołowe, kremy w 100% naturalne, napary, leki. Dzięki szerokiej gamie roślin mamy niemalże nieograniczone możliwości tworzenia produktów i dopasowywania ich do naszych potrzeb. Naukowcy cały czas odkrywają nowe substancje czynne i korzystne dla ludzi zastosowania fitoterapeutyczne. 

Co jeść dla zdrowia? Czy pożywienie może leczyć?

Właściwości terapeutyczne ziół są powszechnie znane, a skojarzenia z lekarstwami dosyć oczywiste. Często jednak zapominamy, że używane w naszych kuchniach zioła mają również właściwości lecznicze. To nie tylko smak, aromat, ale i zdrowie na talerzu. Jedzenie może leczyć poprzez produkty używane w codziennym jadłospisie i dotyczy to ziół i wszystkich pozostałych produktów spożywczych. Umiejętne łączenie składników żywieniowych w przepisach może korzystnie wpływać na organizm, działając profilaktycznie i leczniczo, np:
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- regenerująco,
- nawilżająco,
- antyutleniająco,
- detoksykacyjnie,
- uspokajająco,
- wspomagająco na odchudzanie,
- antyseptycznie itp.

Więcej informacji o prozdrowotnych właściwościach produktów znajdziesz wykorzystując filtr  Zastosowanie  w Aptece z natury.

Kąpiele Kleopatry w mleku kozim - moc naturalnych kosmetyków

Produkty naturalne od wieków wspierają kobiety i mężczyzn w dbałości o swoją urodę. Tworzone z nich kremy, odżywki, maski to kosmetyki ekologiczne pozbawione chemicznych, szkodliwych składników. Kosmetyki przemysłowe, produkowane na masową skalę często są przepełnione zapychającymi SLSami, parabenami czy sztucznymi barwnikami. Dają one szybki, aczkolwiek krótki efekt. Zdarza się nawet, że pojawiają się niepożądane skutki uboczne w postaci alergii, trądzików, przesuszeń, zaburzeń barwy skóry. 

Wymagane środki ostrożności przy leczeniu ziołami

Naturalne pochodzenie leków roślinnych nie obciąża tak bardzo naszego organizmu, tak jak w przypadku ich zamienników pochodzenia chemicznego. Niemniej jednak należy pamiętać o tym, że naturalne leki i preparaty mają często bardzo silne działanie. W związku z tym nie wolno bagatelizować roślinnego pochodzenia i stosować się do zaleceń, w tym odpowiednio je dawkować. Często zdarza się, że pomagamy sobie, zażywając leki pochodzenia naturalnego, jednak nie zważamy na odpowiednie dawkowanie czy łączenie produktów. Konsekwencje takiego postępowania mogą być bardzo szkodliwe dla organizmu. Co więcej, istotna jest znajomość powiązań produktów. Niektóre z nich bowiem nie mogą być ze sobą łączone, ponieważ ich działanie może się wzajemnie nasilać bądź przeciwnie – osłabiać. Dlatego więc, pomimo że naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu mogą brzmieć jak rozwiązanie wielu problemów, należy podejść do ich zażywania bardzo poważnie i konsultować zastosowanie z lekarzem. Pamiętajmy, że preparaty roślinne są zarówno skutecznym lekarstwem, jak i trucizną. 

Morwa biała

Opis

Morwa biała (Morus alba) jest niezwykle popularna wśród osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (m.in. cukrzycą, insulinoopornością) ze względu na swoje właściwości obniżające poziom glukozy we krwi oraz zmniejszające wydzielanie insuliny. Ale warto także wspomnieć, że posiada inne, niezwykle cenne właściwości, które warto wykorzystać w codziennym życiu - zarówno liście, jak i owoce morwy białej mogą być wykorzystane u osób z nadwagą lub otyłością czy niedokrwistością z niedoboru żelaza.

Morwa biała zawiera zaledwie 43 kcal w 100 g produktu. Ma niski indeks glikemiczny (25) oraz jest źródłem żelaza, potasu, witaminy C, E, PP i B2.

Więcej o morwie białej poczytasz tu Kliknij 

 

Przeciwwskazania

Ze względu na zbyt małą ilość badań naukowych, potwierdzających bezpieczeństwo spożywania, morwy białej nie powinny jeść:

  • kobiety w ciąży,
  • kobiety karmiące piersią.

Ponadto pewne grupy osób powinny skonsultować spożywanie morwy z lekarzem:

  • alergicy - ze względu na możliwe występowanie reakcji alergicznych po spożyciu morwy białej,
  • diabetycy - aby nie doprowadzić do hipoglikemii.

Zastosowanie

zalecany osobom z nadwagą/otyłością

Morwa biała może wpływać na produkcję enzymów trawiennych oraz różnicowanie komórek tłuszczowych (adipocytów). Aktualnie trwają badania nad wykorzystaniem morwy białej jako elementu terapii osób z nadmierną masą ciała. Przykładowy przepis: Przygotuj domowe musli: wymieszaj płatki owsiane, jaglane, otręby owsiane, orzechy włoskie, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, siemię lniane, ekspandowany amarantus, suszone morele, rodzynki, jagody goji, owoce morwy białej.

antyoksydacyjne

Dzięki zawartości flawonoidów, witaminy C i E morwa biała wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i immunomodulacyjne. Przykładowy przepis: Przygotuj domowe musli: wymieszaj płatki owsiane, jaglane, otręby owsiane, orzechy włoskie, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, siemię lniane, ekspandowany amarantus, suszone morele, rodzynki, jagody goji, owoce morwy białej.

polecany przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej (np. cukrzyca, insulinooporność)

Morwa biała obniża stężenie glukozy we krwi oraz zapobiega hiperglikemii. Przykładowy przepis: Liście morwy zalej wrzącą wodą i odstaw na 3-5 min.

profilaktyka chorób układu krążenia

Morwa biała niweluje utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) oraz może redukować zmiany miażdżycowe. Przykładowy przepis: Przygotuj domowe musli: wymieszaj płatki owsiane, jaglane, otręby owsiane, orzechy włoskie, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, siemię lniane, ekspandowany amarantus, suszone morele, rodzynki, jagody goji, owoce morwy białej.

zalecany osobom z niedokrwistością z niedoboru żelaza

Ze względu na dość dużą zawartość żelaza oraz witaminy C (która zwiększa wchłanianie tego pierwiastka), zaleca się spożywanie morwy białej osobom z niedokrwistością z niedoboru żelaza. Przykładowy przepis: Przygotuj domowe musli: wymieszaj płatki owsiane, jaglane, otręby owsiane, orzechy włoskie, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, siemię lniane, ekspandowany amarantus, suszone morele, rodzynki, jagody goji, owoce morwy białej.


Regionalia BR

gotowe i zdrowe BR

Apteka z natury BR