Apteka z natury, bloczek tekstowy
Witamina C
Opis
Witamina C, zwana także kwasem askrobinowym, jest niezwykle ważną witaminą, która spełnia wiele funkcji w naszym organizmie. Występuje ona w różnych formach, ale aktywność biologiczną wykazują jedynie dwa z nich: kwas L-askrobinowy oraz kwas dehydroaskorbinowy. Należy ona do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie.
Warto wspomnieć, że witamina C została pierwszy raz wyizolowana w czystej, krystalicznej postaci niemal 100 lat temu - w 1932 roku. Nazwa "kwas askorbinowy" wzięła się stąd, iż niedobór lub brak tej witaminy wiąże się z rozwojem ciężkiej choroby - gnilca (łac. scorbutus).
Więcej o witaminie C poczytasz tutaj Kliknij
Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą produktów dostosowaną do Twoich potrzeb i diety zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.
Przeciwwskazania
Preparaty z witaminą C mogą obniżać efektywność niektórych leków. Nie powinno się jej łączyć z:
- antybiotykami aminoglikozydowymi (m. in. amikacyną i gentamycyną),
- pochodnymi fenotiazyny (leki przeciwpsychotyczne i przeciwuczuleniowe).
Dodatkowo nadmierna ilość witaminy C może wpływać na skuteczność antykoncepcji hormonalnej. Wysokie dawki kwasu askrobinowego mogą zwiększać stężenie estrogenów w surowicy krwi, a w konsekwencji nasilać skutki uboczne. Z kolei nagłe zmniejszenie podaży tej witaminy, może doprowadzić do zmniejszenia się poziomu estrogenów i w rezultacie obniża się skuteczność działania tabletek antykoncepcyjnych.
Witaminę C bardzo trudno jest przedawkować, ponieważ jej nadmiar jest usuwany z moczem. Jednakże podawanie wysokich dawek przez dłuższy czas może powodować pewne dolegliwości:
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
- bóle brzucha,
- nudności i wymioty,
- biegunkę,
- wysypkę skórną,
- powstawanie kamieni nerkowych.
Zastosowanie
Witamina C jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Odpowiada za neutralizację wolnych rodników oraz spowolnienie procesów starzenia się. Łatwy przepis z papryką świeżą, doskonałym źródłem witaminy C: Sałatka z papryki, sera feta i bazylii. Paprykę pokrojoną w kostkę wymieszaj z oliwą, na wierzchu ułóż plaster sera feta, posyp przyprawami i liśćmi bazylii. Sałatkę podaj z opieczonym tostem. Do picia przyszykuj wodę lub herbatę. Smacznego
Kwas askorbinowy zaleca się przyjmować przed infekcją, dzięki czemu skrócimy czas infekcji zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. W przeciwnym wypadku suplementacja witaminą C nie łagodzi objawów przeziębienia. Łatwy przepis z warzywami i owocami, doskonałym źródłem witaminy C: Smoothie :) Przygotuj selera naciowego, natkę pietruszki, gruszkę bez nasion, obranego ze skórki banana i pomarańczę. Wszystkie składniki umieść w naczyniu miksera dodaj wodę i dokładnie zmiksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Smacznego!
Witamina C odgrywa szczególnie ważną rolę w kosmetyce: ujędrnia skórę, rozjaśnia jej koloryt oraz chroni przed wolnymi rodnikami. Zaleca się stosowanie kosmetyków również latem - kwas askrobinowy będzie chronił przed szkodliwym promieniowaniem UV.
Witamina C stanowi niezwykle ważny element w procesie gojenia się ran.
Kwas askorbinowy bierze udział w syntezie kolagenu (niezbędnego składniku chrząstek stawowych) oraz w formowaniu i wydzielaniu osseiny (składnika budulcowego kości), zapobiegając odwapnieniu kości.
Witamina C jest odpowiedzialna za uszczelnianie naczyń krwionośnych, dlatego zaleca się ją przy krwawieniach z dziąseł lub nadmiernym tworzeniu się siniaków.
Wchłanianie żelaza jest uzależnione od ilości witaminy C.
Witamina C stanowi bardzo ważny element w regulacji ciśnienia tętniczego krwi.