Apteka z natury, bloczek tekstowy

Apteka z natury to wyciągi z ziół, napary, herbaty czy maści z naturalnych składników. To dary, które daje nam przyroda, a człowiek wykorzystuje do tworzenia leków, suplementów i kosmetyków wspomagających zdrowie i urodę. Niektóre leczą, inne z kolei - wspierają terapię i poprawiają samopoczucie. Wszystkie stanowią wyjątkowe dobro natury.

Ziołolecznictwo to połączenie fitoterapii i fitofarmakologii, czyli jest to metoda leczenia substancjami występującymi w roślinach, polegająca na uzdrawianiu za pomocą naturalnych leków, bez narażania nas na dodatkowe chemiczne środki stosowane w wyrobach koncernów farmaceutycznych. Fitoterapia, podobnie jak medycyna tradycyjna, polega na leczeniu przy pomocy ziół i ich składników aktywnych, z tą różnicą, że posiada podłoże naukowe, w postaci potwierdzonych wyników badań i testów. Medycyna naturalna jednak nie ustępuje w swej wiarygodności ziołolecznictwu, w głównej mierze poprzez działanie potwierdzone wielowiekową tradycją. Znamy recepty na preparaty lecznicze, organiczne kosmetyki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Są rodziny, w których z matki na córkę przechodziła wiedza o tajemnej mocy apteki z natury, w postaci wyboru odpowiednich ziół i ich połączeń czy korzystaniu z naturalnych antybiotyków lub domowych kosmetyków. Co więcej, to ona jest inspiracją do prowadzonych badań w kierunku fitofarmakologii.

Ziołowa apteka wspomaga nasze zdrowie i urodę. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników pochodzenia roślinnego możemy komponować mieszanki, z których dalej tworzymy wyroby, takie jak naturalne kosmetyki i preparaty lecznicze, mieszanki ziołowe, kremy w 100% naturalne, napary, leki. Dzięki szerokiej gamie roślin mamy niemalże nieograniczone możliwości tworzenia produktów i dopasowywania ich do naszych potrzeb. Naukowcy cały czas odkrywają nowe substancje czynne i korzystne dla ludzi zastosowania fitoterapeutyczne. 

Co jeść dla zdrowia? Czy pożywienie może leczyć?

Właściwości terapeutyczne ziół są powszechnie znane, a skojarzenia z lekarstwami dosyć oczywiste. Często jednak zapominamy, że używane w naszych kuchniach zioła mają również właściwości lecznicze. To nie tylko smak, aromat, ale i zdrowie na talerzu. Jedzenie może leczyć poprzez produkty używane w codziennym jadłospisie i dotyczy to ziół i wszystkich pozostałych produktów spożywczych. Umiejętne łączenie składników żywieniowych w przepisach może korzystnie wpływać na organizm, działając profilaktycznie i leczniczo, np:
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- regenerująco,
- nawilżająco,
- antyutleniająco,
- detoksykacyjnie,
- uspokajająco,
- wspomagająco na odchudzanie,
- antyseptycznie itp.

Więcej informacji o prozdrowotnych właściwościach produktów znajdziesz wykorzystując filtr  Zastosowanie  w Aptece z natury.

Kąpiele Kleopatry w mleku kozim - moc naturalnych kosmetyków

Produkty naturalne od wieków wspierają kobiety i mężczyzn w dbałości o swoją urodę. Tworzone z nich kremy, odżywki, maski to kosmetyki ekologiczne pozbawione chemicznych, szkodliwych składników. Kosmetyki przemysłowe, produkowane na masową skalę często są przepełnione zapychającymi SLSami, parabenami czy sztucznymi barwnikami. Dają one szybki, aczkolwiek krótki efekt. Zdarza się nawet, że pojawiają się niepożądane skutki uboczne w postaci alergii, trądzików, przesuszeń, zaburzeń barwy skóry. 

Wymagane środki ostrożności przy leczeniu ziołami

Naturalne pochodzenie leków roślinnych nie obciąża tak bardzo naszego organizmu, tak jak w przypadku ich zamienników pochodzenia chemicznego. Niemniej jednak należy pamiętać o tym, że naturalne leki i preparaty mają często bardzo silne działanie. W związku z tym nie wolno bagatelizować roślinnego pochodzenia i stosować się do zaleceń, w tym odpowiednio je dawkować. Często zdarza się, że pomagamy sobie, zażywając leki pochodzenia naturalnego, jednak nie zważamy na odpowiednie dawkowanie czy łączenie produktów. Konsekwencje takiego postępowania mogą być bardzo szkodliwe dla organizmu. Co więcej, istotna jest znajomość powiązań produktów. Niektóre z nich bowiem nie mogą być ze sobą łączone, ponieważ ich działanie może się wzajemnie nasilać bądź przeciwnie – osłabiać. Dlatego więc, pomimo że naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu mogą brzmieć jak rozwiązanie wielu problemów, należy podejść do ich zażywania bardzo poważnie i konsultować zastosowanie z lekarzem. Pamiętajmy, że preparaty roślinne są zarówno skutecznym lekarstwem, jak i trucizną. 

Opis

Kawa, czyli nasiona kawowca należą do rodziny Rubiaceae, natomiast wśród gatunków o znaczeniu handlowym wyróżnia się kawę arabika (Coffea Arabica) oraz robusta (Coffea Canephora). O ile ta pierwsza charakteryzuje się łagodnym smakiem,
między innymi ze względu na niższą zawartość kofeiny, o tyle druga posiada wyrazisty smak i zapach oraz wyższą zawartość kofeiny. Warto wspomnieć, że wokół kawy narosło wiele mitów, między innymi o jej rzekomej szkodliwości. A jest wręcz odwrotnie! Kawa jest zdrowym napojem, a picie jej w umiarkowanych ilościach ma wiele korzyści prozdrowotnych.

Kawa jest jednym z podstawowych produktów spożywczych dystrybuowanych na całym świecie, a powierzchnia jej upraw przekracza 10 mln hektarów. Do głównych producentów kawy zalicza się Brazylię, Kolumbię, Wietnam, Indonezję oraz Etiopię.

Więcej o kawie poczytasz tutaj Kliknij 

Jeśli chcesz zobaczyć przedstawione poniżej przepisy z gramaturą produktów dostosowaną do Twoich potrzeb i diety zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

Przeciwwskazania

Nie ma jednoznacznych przeciwwskazań do spożywania umiarkowanych ilości kawy (3-4 filiżanki dziennie). Są jednak pewne stany fizjologiczne i chorobowe, przy których należy uważać na ilości kawy w diecie:

  • choroby przewodu pokarmowego, tj. IBS (zespół jelita drażliwego), nieswoiste zapalenia jelit, choroba wrzodowa przewodu pokarmowego, refluks żołądkowo-przełykowy,
  • migreny,
  • ciąża i karmienie piersią (ograniczenie do 200 mg kofeiny dziennie),
  • u kobiet spożywających duże ilości (8 filiżanek) kawy w ciągu dnia zwraca się uwagę na wzrost ryzyka występowania złamań kości (o 14%).

Zastosowanie

profilaktyka chorób układu krążenia

Umiarkowane spożycie kawy (3-4 filiżanki) zmniejsza ryzyko epizodu sercowo naczyniowego, w tym zawału mięśnia sercowego. Prosty przepis z kawą: Kawa parzona z cynamonem i czekoladą. Do szklanki wsyp porcję kawy (do smaku, tak jak lubisz) i cynamon, zalej wrzątkiem, zaparz. Napar podawaj z kawałkiem czekolady. Jeśli potrzebujesz, możesz osłodzić kawę erytrytolem. Na zdrowie i smacznego.

polecany przy zaburzeniach gospodarki węglowodanowej (np. cukrzyca, insulinooporność)

Spożywanie co najmniej 1 filiżanki kawy na dobę zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę (o 11%). Przykładowy przepis z kawą: Kawa parzona z imbirem i czekoladą. Do szklanki wsyp porcję kawy (do smaku, tak jak lubisz) i sproszkowany imbir, zalej wrzątkiem, zaparz. Napar podawaj z kawałkiem czekolady. Jeśli potrzebujesz, możesz osłodzić kawę erytrytolem. Smacznego!

zalecany osobom z nadwagą/otyłością

Umiarkowane spożycie kawy (czystej, czarnej i niesłodzonej kawy) może mieć korzystny wpływ na stosunek masy ciała do wzrostu (BMI). Szybki przepis z kawą: Kawa parzona z czekoladą. Do szklanki wsyp porcję kawę (do smaku, tak jak lubisz)  i zalej wrzątkiem, zaparz. Napar podawaj z kawałkiem czekolady. Jeśli potrzebujesz, możesz osłodzić kawę erytrytolem.

antyoksydacyjne

Spożywanie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory poprzez zmniejszenie zmian w uszkodzonym stresem oksydacyjnym DNA. Przykładowy przepis z kawą: Caffé latte z czekoladą. Do szklanki wlej gorącą kawę a następnie spienione mleko. Podawaj z kawałkiem czekolady. Jeśli potrzebujesz, możesz osłodzić kawę erytrytolem. Smacznego :)

profilaktyka choroby Parkinsona

Wypicie już 3 filiżanek kawy zmniejsza ryzyko zachorowania o 25%. Wiosenny przepis z kawą: Cappuccino z truskawkami. Do filiżanki wlej gorącą kawę, a następnie spienione mleko. Podawaj z owocami. Jeśli potrzebujesz, możesz osłodzić kawę erytrytolem. Smacznego! :)


Regionalia BR

gotowe i zdrowe BR

Apteka z natury BR