Apteka z natury, bloczek tekstowy

Apteka z natury to wyciągi z ziół, napary, herbaty czy maści z naturalnych składników. To dary, które daje nam przyroda, a człowiek wykorzystuje do tworzenia leków, suplementów i kosmetyków wspomagających zdrowie i urodę. Niektóre leczą, inne z kolei - wspierają terapię i poprawiają samopoczucie. Wszystkie stanowią wyjątkowe dobro natury.

Ziołolecznictwo to połączenie fitoterapii i fitofarmakologii, czyli jest to metoda leczenia substancjami występującymi w roślinach, polegająca na uzdrawianiu za pomocą naturalnych leków, bez narażania nas na dodatkowe chemiczne środki stosowane w wyrobach koncernów farmaceutycznych. Fitoterapia, podobnie jak medycyna tradycyjna, polega na leczeniu przy pomocy ziół i ich składników aktywnych, z tą różnicą, że posiada podłoże naukowe, w postaci potwierdzonych wyników badań i testów. Medycyna naturalna jednak nie ustępuje w swej wiarygodności ziołolecznictwu, w głównej mierze poprzez działanie potwierdzone wielowiekową tradycją. Znamy recepty na preparaty lecznicze, organiczne kosmetyki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Są rodziny, w których z matki na córkę przechodziła wiedza o tajemnej mocy apteki z natury, w postaci wyboru odpowiednich ziół i ich połączeń czy korzystaniu z naturalnych antybiotyków lub domowych kosmetyków. Co więcej, to ona jest inspiracją do prowadzonych badań w kierunku fitofarmakologii.

Ziołowa apteka wspomaga nasze zdrowie i urodę. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników pochodzenia roślinnego możemy komponować mieszanki, z których dalej tworzymy wyroby, takie jak naturalne kosmetyki i preparaty lecznicze, mieszanki ziołowe, kremy w 100% naturalne, napary, leki. Dzięki szerokiej gamie roślin mamy niemalże nieograniczone możliwości tworzenia produktów i dopasowywania ich do naszych potrzeb. Naukowcy cały czas odkrywają nowe substancje czynne i korzystne dla ludzi zastosowania fitoterapeutyczne. 

Co jeść dla zdrowia? Czy pożywienie może leczyć?

Właściwości terapeutyczne ziół są powszechnie znane, a skojarzenia z lekarstwami dosyć oczywiste. Często jednak zapominamy, że używane w naszych kuchniach zioła mają również właściwości lecznicze. To nie tylko smak, aromat, ale i zdrowie na talerzu. Jedzenie może leczyć poprzez produkty używane w codziennym jadłospisie i dotyczy to ziół i wszystkich pozostałych produktów spożywczych. Umiejętne łączenie składników żywieniowych w przepisach może korzystnie wpływać na organizm, działając profilaktycznie i leczniczo, np:
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- regenerująco,
- nawilżająco,
- antyutleniająco,
- detoksykacyjnie,
- uspokajająco,
- wspomagająco na odchudzanie,
- antyseptycznie itp.

Więcej informacji o prozdrowotnych właściwościach produktów znajdziesz wykorzystując filtr  Zastosowanie  w Aptece z natury.

Kąpiele Kleopatry w mleku kozim - moc naturalnych kosmetyków

Produkty naturalne od wieków wspierają kobiety i mężczyzn w dbałości o swoją urodę. Tworzone z nich kremy, odżywki, maski to kosmetyki ekologiczne pozbawione chemicznych, szkodliwych składników. Kosmetyki przemysłowe, produkowane na masową skalę często są przepełnione zapychającymi SLSami, parabenami czy sztucznymi barwnikami. Dają one szybki, aczkolwiek krótki efekt. Zdarza się nawet, że pojawiają się niepożądane skutki uboczne w postaci alergii, trądzików, przesuszeń, zaburzeń barwy skóry. 

Wymagane środki ostrożności przy leczeniu ziołami

Naturalne pochodzenie leków roślinnych nie obciąża tak bardzo naszego organizmu, tak jak w przypadku ich zamienników pochodzenia chemicznego. Niemniej jednak należy pamiętać o tym, że naturalne leki i preparaty mają często bardzo silne działanie. W związku z tym nie wolno bagatelizować roślinnego pochodzenia i stosować się do zaleceń, w tym odpowiednio je dawkować. Często zdarza się, że pomagamy sobie, zażywając leki pochodzenia naturalnego, jednak nie zważamy na odpowiednie dawkowanie czy łączenie produktów. Konsekwencje takiego postępowania mogą być bardzo szkodliwe dla organizmu. Co więcej, istotna jest znajomość powiązań produktów. Niektóre z nich bowiem nie mogą być ze sobą łączone, ponieważ ich działanie może się wzajemnie nasilać bądź przeciwnie – osłabiać. Dlatego więc, pomimo że naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu mogą brzmieć jak rozwiązanie wielu problemów, należy podejść do ich zażywania bardzo poważnie i konsultować zastosowanie z lekarzem. Pamiętajmy, że preparaty roślinne są zarówno skutecznym lekarstwem, jak i trucizną. 

Zakwas buraczany

Opis

Wielu z nas pamięta wielki słoik z plastrami buraka, który stał na kuchennym parapecie lub szafce. Kiedy tylko zaczynaliśmy pociągać nosem, mama lub babcia nalewały szklankę czerwonego napoju i kazały pić „na wzmocnienie”. Okazuje się, że dużo miały w tym racji – zakwas z buraka (nie mylić z sokiem z buraka) to ogrom cennych witamin i składników mineralnych, które mogą wspomóc organizm w walce z infekcją.

Zakwas buraczany ma zaledwie 12 kcal w 100 g produktu. Dodatkowo jest źródłem cynku, potasu, manganu i kwasu foliowego.

Przepis na zakwas z buraków  i więcej informacji o jego właściwościach znajdziesz tutaj Kliknij 

 

Przeciwwskazania

Zakwas buraczany jest przeciwwskazany dla osób:

  • z dną moczanową (może nasilać objawy podagry, aczkolwiek zgodnie z aktualnym stanem wiedzy produkty pochodzenia roślinnego nie zwiększają znacząco ilości kwasu moczowego w surowicy krwi, w porównaniu do produktów odzwierzęcych),
  • z kamicą nerkową (ze względu na dużą zawartość szczawianów oraz potasu w burakach).

Szczególną ostrożność powinny zachować osoby:

  • z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (proces fermentacji obniża ilość cukrów prostych w produktach, jednakże warto tutaj zachować rozwagę),
  • w trakcie poważnych chorób, w których organizm może być już wyniszczony (picie dużych ilości zakwasu buraczanego może powodować biegunki).

Zastosowanie

obniża ciśnienie tętnicze krwi

Dzięki obecności tlenku azotu, zakwas buraczany obniża ciśnienie tętnicze krwi poprzez rozluźnienie naczyń krwionośnych. Zaleca się picie ok. pół szklanki zakwasu buraczanego codziennie.

antyoksydacyjne

Barwnik z buraków - betanina - ma potencjalne właściwości zapobiegające nowotworom (piersi, prostaty, płuc oraz skóry) oraz zwalcza stany zapalne, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Zaleca się picie ok. pół szklanki zakwasu z buraków codziennie.

profilaktyka chorób układu krążenia

Badania wykazały, że zakwas z buraka zmniejsza ryzyko chorób serca oraz zawału mięśnia sercowego. Zaleca się picie ok. pół szklanki zakwasu buraczanego codziennie.

wpływa na prawidłową pracę jelit

Zakwas z buraka to przede wszystkim źródło probiotyków - "dobrych" bakterii, które znacząco wpływają na prawidłową pracę jelit, poprawiając ich perystaltykę i zapobiegając biegunkom/zaparciom. Można także pić zakwas buraczany po zastosowanej antybiotykoterapii. Zaleca się picie ok. pół szklanki zakwasu buraczanego codziennie.

wspomagająco przy infekcjach

Warto włączyć zakwas buraczany do codziennego jadłospisu w czasie zwiększonej podatności na infekcje (okres jesienno-zimowy). Zaleca się picie ok. pół szklanki zakwasu buraczanego codziennie.


Regionalia BR

gotowe i zdrowe BR

Apteka z natury BR