Miód Manuka

Opis

Oryginalny miód Manuka powstaje z nektaru krzewów Manuka (łac. Leptospermum scoparium), rosnących w Nowej Zelandii. Można spotkać go także w Australii. Miód Manuka pod względem właściwości chemicznych i biologicznych nie różni się wiele od tradycyjnego miodu. Jedyną charakterystyczną cechą, która nadaje mu niezwykłe właściwości, jest występowanie w jego składzie metyloglioksalu – substancji o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, szczególnie w odniesieniu do bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych. Miód Manuka ma charakterystyczny gorzkawy smak. Zalecane dawkowanie to 1-3 łyżeczek na dobę, najlepiej ok. godziny przed posiłkiem lub na czczo.

Więcej o miodzie Manuka poczytasz tutaj (KLIKNIJ).

Przeciwwskazania

Miodu Manuka nie mogą spożywać:

  • dzieci poniżej 12. roku życia,
  • osoby chore na cukrzycę i z problemami z gospodarką węglowodanową.

Zastosowanie

wspomagająco przy infekcjach

Miód Manuka może pomóc w leczeniu grypy i półpaśca. Spożywaj do 3 łyżeczek, ok. 1 godzinę przed posiłkiem. Można także rozpuścić w wodzie lub herbacie, w temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza.

ochrona jamy ustnej

Miód Manuka hamuje powstawanie płytki nazębnej, składającej się w dużym stopniu z drobnoustrojów chorobotwórczych. Płukanie jamy ustnej roztworem z miodu Manuka chroni m.in. przed zapaleniem dziąseł i ozębnej. Spożywaj do 3 łyżeczek, ok. 1 godzinę przed posiłkiem. Można także rozpuścić w wodzie lub herbacie, w temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza.

polecany w chorobach przewodu pokarmowego

Skuteczny w walce z Helicobacter pylori, a tym samym w chorobach wrzodowych przewodu pokarmowego. Spożywaj do 3 łyżeczek, ok. 1 godzinę przed posiłkiem. Można także rozpuścić w wodzie lub herbacie, w temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza.


Regionalia BR

gotowe i zdrowe BR

Apteka z natury BR