Apteka z natury, bloczek tekstowy

Apteka z natury to wyciągi z ziół, napary, herbaty czy maści z naturalnych składników. To dary, które daje nam przyroda, a człowiek wykorzystuje do tworzenia leków, suplementów i kosmetyków wspomagających zdrowie i urodę. Niektóre leczą, inne z kolei - wspierają terapię i poprawiają samopoczucie. Wszystkie stanowią wyjątkowe dobro natury.

Ziołolecznictwo to połączenie fitoterapii i fitofarmakologii, czyli jest to metoda leczenia substancjami występującymi w roślinach, polegająca na uzdrawianiu za pomocą naturalnych leków, bez narażania nas na dodatkowe chemiczne środki stosowane w wyrobach koncernów farmaceutycznych. Fitoterapia, podobnie jak medycyna tradycyjna, polega na leczeniu przy pomocy ziół i ich składników aktywnych, z tą różnicą, że posiada podłoże naukowe, w postaci potwierdzonych wyników badań i testów. Medycyna naturalna jednak nie ustępuje w swej wiarygodności ziołolecznictwu, w głównej mierze poprzez działanie potwierdzone wielowiekową tradycją. Znamy recepty na preparaty lecznicze, organiczne kosmetyki przekazywane z pokolenia na pokolenie. Są rodziny, w których z matki na córkę przechodziła wiedza o tajemnej mocy apteki z natury, w postaci wyboru odpowiednich ziół i ich połączeń czy korzystaniu z naturalnych antybiotyków lub domowych kosmetyków. Co więcej, to ona jest inspiracją do prowadzonych badań w kierunku fitofarmakologii.

Ziołowa apteka wspomaga nasze zdrowie i urodę. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników pochodzenia roślinnego możemy komponować mieszanki, z których dalej tworzymy wyroby, takie jak naturalne kosmetyki i preparaty lecznicze, mieszanki ziołowe, kremy w 100% naturalne, napary, leki. Dzięki szerokiej gamie roślin mamy niemalże nieograniczone możliwości tworzenia produktów i dopasowywania ich do naszych potrzeb. Naukowcy cały czas odkrywają nowe substancje czynne i korzystne dla ludzi zastosowania fitoterapeutyczne. 

Co jeść dla zdrowia? Czy pożywienie może leczyć?

Właściwości terapeutyczne ziół są powszechnie znane, a skojarzenia z lekarstwami dosyć oczywiste. Często jednak zapominamy, że używane w naszych kuchniach zioła mają również właściwości lecznicze. To nie tylko smak, aromat, ale i zdrowie na talerzu. Jedzenie może leczyć poprzez produkty używane w codziennym jadłospisie i dotyczy to ziół i wszystkich pozostałych produktów spożywczych. Umiejętne łączenie składników żywieniowych w przepisach może korzystnie wpływać na organizm, działając profilaktycznie i leczniczo, np:
- przeciwzapalnie,
- przeciwbakteryjnie,
- regenerująco,
- nawilżająco,
- antyutleniająco,
- detoksykacyjnie,
- uspokajająco,
- wspomagająco na odchudzanie,
- antyseptycznie itp.

Więcej informacji o prozdrowotnych właściwościach produktów znajdziesz wykorzystując filtr  Zastosowanie  w Aptece z natury.

Kąpiele Kleopatry w mleku kozim - moc naturalnych kosmetyków

Produkty naturalne od wieków wspierają kobiety i mężczyzn w dbałości o swoją urodę. Tworzone z nich kremy, odżywki, maski to kosmetyki ekologiczne pozbawione chemicznych, szkodliwych składników. Kosmetyki przemysłowe, produkowane na masową skalę często są przepełnione zapychającymi SLSami, parabenami czy sztucznymi barwnikami. Dają one szybki, aczkolwiek krótki efekt. Zdarza się nawet, że pojawiają się niepożądane skutki uboczne w postaci alergii, trądzików, przesuszeń, zaburzeń barwy skóry. 

Wymagane środki ostrożności przy leczeniu ziołami

Naturalne pochodzenie leków roślinnych nie obciąża tak bardzo naszego organizmu, tak jak w przypadku ich zamienników pochodzenia chemicznego. Niemniej jednak należy pamiętać o tym, że naturalne leki i preparaty mają często bardzo silne działanie. W związku z tym nie wolno bagatelizować roślinnego pochodzenia i stosować się do zaleceń, w tym odpowiednio je dawkować. Często zdarza się, że pomagamy sobie, zażywając leki pochodzenia naturalnego, jednak nie zważamy na odpowiednie dawkowanie czy łączenie produktów. Konsekwencje takiego postępowania mogą być bardzo szkodliwe dla organizmu. Co więcej, istotna jest znajomość powiązań produktów. Niektóre z nich bowiem nie mogą być ze sobą łączone, ponieważ ich działanie może się wzajemnie nasilać bądź przeciwnie – osłabiać. Dlatego więc, pomimo że naturalne preparaty na wzmocnienie organizmu mogą brzmieć jak rozwiązanie wielu problemów, należy podejść do ich zażywania bardzo poważnie i konsultować zastosowanie z lekarzem. Pamiętajmy, że preparaty roślinne są zarówno skutecznym lekarstwem, jak i trucizną. 

Rzeżucha ogrodowa

Opis

Rzeżucha (pieprzyca siewna, Lepidium sativum) to roślina, która należy do rodziny kapustowatych. Jest niezwykle popularna jako ozdoba wielkanocnego stołu Jednakże warto docenić także jej pieprzny, pikantny smak oraz zapach i na stałe włączyć ją do codziennego menu. Z łatwością można ją wyhodować w domowych warunkach.

Rzeżucha doskonałe źródło witaminy C, K, beta-karotenu i kwasu foliowego. Wyróżnia się ona także zawartością takich składników mineralnych, jak wapń, mangan, magnez, cynk i selen. Dodatkowo, jako warzywo, dostarcza naprawdę niewielką ilość energii oraz jest źródłem błonnika pokarmowego. W medycynie ludowej była wykorzystywana jako środek leczniczy na owrzodzenia jamy ustnej czy pasożyty. Ciekawostką jest również to, że rzeżucha może być wykorzystana jako... naturalny afrodyzjak.

Więcej o właściwościach odżywczych pieprzycy siewnej poczytasz tutaj Kliknij

Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą produktów dostosowaną do Twoich potrzeb i diety zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

Przeciwwskazania

Rzeżuchy nie zaleca się:

  • osobom z chorobami zapalnymi jelit,
  • osobom z wrzodami żołądka,
  • osobom z chorobami nerek, ze względu na jej silne działanie moczopędne.

 

Zastosowanie

poprawia wygląd skóry

Siarka, pierwiastek obecny w rzeżusze, jest wykorzystywany w leczeniu trądziku, łojotoku czy stanów zapalnych skóry. Dodatkowo kiełki rzeżuchy działają wybielająco, dlatego też nadają się jako naturalny środek do przemywania twarzy dla osób z bliznami potrądzikowymi czy piegami (jeśli chcemy je wybielić).

wpływa pozytywnie na kondycję włosów, skóry i paznokci

Sok z rzeżuchy jest często wykorzystywany jako środek wzmacniający włosy oraz zapobiegający ich wypadaniu. Można go stosować jako wcierkę, a regularne używanie pobudzi cebulki włosów do wzrostu i poprawi ich kondycję.

wspomagająco przy infekcjach

Nasiona rzeżuchy, w połączeniu z miodem, wykazują działanie wykrztuśne i mogą być pomocne w leczeniu niektórych chorób układu oddechowego, takich jak astma, przeziębienie czy kaszel.

profilaktyka chorób układu krążenia

Rzeżuchę zaleca się także osobom z chorobami układu krążenia - dzięki zawartym w niej izotiocyjanianom oraz witaminie C, które uszczelniają naczynia krwionośne.

antyoksydacyjne

Rzeżucha to doskonałe źródło witaminy C (69 mg/100 g produktu) oraz beta-karotenu (4150 ug/100 g produktu), które zalicza się do silnych antyoksydantów. Są one "wymiataczami" wolnych rodników, a co za tym idzie - chronią przed przedwczesnym starzeniem się skóry.

profilaktyka nowotworów

Pieprzyca siewna będzie wykazywała także właściwości przeciwnowotworowe, a wszystko to dzięki zawartym w niej izotiocyjanianom i antyoksydantom.


Regionalia BR

gotowe i zdrowe BR

Apteka z natury BR