Rzeżucha - wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne
Rodzinne Święta Wielkanocne to z całą pewnością żurek, jajka w każdej postaci (dowiedz się więcej o właściwościach jajek), mazurek oraz... rzeżucha (Cardamine L.). Kto pamięta, jak wysiewało się rzeżuchę właśnie w tym pięknym, wiosennym okresie? Ta efektownie wyglądająca roślina z rodziny kapustowatych może być nie tylko elementem dekoracyjnym stołu, ale również doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek i innych dań. Jakie są właściwości rzeżuchy? Jakie wartości odżywcze kryją się w tych niepozornych kiełkach? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł.
Rzeżucha siewna - Wielkanocna ozdoba
Zapewne wielu z nas sięga po rzeżuchę tylko w okresie Świąt Wielkiej Nocy. Potem zostaje ona nieco zapomniana, niestety, bo trudno przecenić jej walory smakowe czy właściwości prozdrowotne. Rzeżucha, znana także jako pieprzyca siewna, stosowana jest od wieków, a w medycynie ludowej zalecano ją przy owrzodzeniach skóry czy pasożytach jelit. Służyła także jako naturalny preparat do dezynfekcji jamy ustnej czy nawet jako... afrodyzjak. W kuchni często stanowi dodatek do kanapek, ale nie tylko - ze względu na jej charakterystyczny, oryginalny, lekko pikantny smak i zapach, stanowi doskonałe uzupełnienie wielu dań. Nawet dziś rzeżucha jest niezwykle ceniona, za względu na działanie moczopędne, pobudzające apetyt czy wspomagające trawienie.
Rzeżucha siewna - składniki odżywcze
Rzeżucha to świetne źródło niezbędnych organizmowi człowieka witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim charakteryzuje się ona wysoką zawartością witaminy C, K, A i kwasu foliowego. Wśród składników mineralnych, obecnych w kiełkach rzeżuchy, można wymienić: wapń, potas, magnez, mangan, cynk, selen oraz... jod. Dodatkowo rzeżucha, jak prawie każde warzywo, charakteryzuje się niską kalorycznością (32 kcal/100 g produktu), jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego i węglowodanów złożonych.
Właściwości antyoksydacyjne rzeżuchy
Rzeżucha to świetne źródło witaminy C (69 mg/100 g produktu) oraz beta-karotenu (4150 ug/100 g produktu), które są zaliczane do silnych antyoksydantów. Pomagają one chronić przed działaniem wolnych rodników, a co za tym idzie - przed przedwczesnym starzeniem się skóry. Pieprzyca siewna będzie wykazywała także właściwości przeciwnowotworowe, a wszystko to dzięki zawartym w niej izotiocyjanianom i wspomnianym wyżej antyoksydantom.
Rzeżucha - pomoc w chorobie sercowo-naczyniowej
Rzeżucha jest zalecana także osobom z chorobą wieńcową oraz zaburzeniami krążenia, ponieważ izotiocyjaniany oraz witamina C uszczelniają naczynia krwionośne.
Rzeżucha wspomaga trawienie
Rzeżucha jest źródłem błonnika pokarmowego (1,1 g/100 g produktu), dlatego też jest zalecana osobom, które borykają się z zaparciami. Błonnik pokarmowy wspomaga także proces odchudzania - warto więc włączyć rzeżuchę do swojego jadłospisu nie tylko w Święta Wielkanocne, ale także przez cały rok. Należy też pamiętać, że rzeżucha pobudza apetyt - może więc być podawana niejadkom, jeśli oczywiście zechcą ją jeść ;).
Rzeżucha na ratunek włosom i skórze
Sok z rzeżuchy wykorzystuje się jako środek wzmacniający włosy oraz zapobiegający ich wypadaniu. Wystarczy niewielką ilość wcierać regularnie w skórę głowy, aby pobudzić cebulki włosów do wzrostu i poprawić ich kondycję. Ponadto rzeżucha wykazuje właściwości działające pozytywnie na skórę - a wszystko, dzięki zawartej w niej siarce, którą wykorzystuje się w leczeniu trądziku, łojotoku czy stanów zapalnych skóry. Trzeba tutaj jednak zachować umiar w stosowaniu preparatów z rzeżuchy, ponieważ może ona nieco wysuszać skórę. Dodatkowo kiełki te wykazują właściwości wybielające, toteż świetnie nadaje się jako naturalny środek do przemywania twarzy dla osób z bliznami potrądzikowymi, piegami (jeśli chcemy je rozjaśnić).
Rzeżucha a choroby układu oddechowego
Warto wspomnieć, że nasiona rzeżuchy, wymieszane z miodem, mają działanie wykrztuśne i mogą być pomocne w leczeniu niektórych chorób układu oddechowego, takich jak astma, przeziębienie czy kaszel.
Rzeżucha - przeciwwskazania
Ze względu na ostry smak, pieprzycy siewnej nie zaleca się osobom, które borykają się ze stanami zapalnymi jelit czy wrzodami żołądka. Wystrzegać się jej powinni także pacjenci z chorobami nerek, ponieważ wykazuje silne działanie moczopędne.
Jak wyhodować rzeżuchę?
Zapewne dla większości z Was, wysianie rzeżuchy nie stanowi żadnego problemu. Najprostszy sposób na domową hodowlę, to:
- Nasiona rzeżuchy zalewamy wodą na kilka minut tak, aby zaczęły się nieco kleić.
- Namoczone nasiona rozkładamy na ligninie lub wacie, umieszczonej na talerzu, pokrywce od doniczki lub słoika - najlepiej, żeby naczynie było po prostu płytkie.
- Uprawę codziennie podlewamy niewielką ilością wody - podłoże powinno być stale wilgotne, ale nie może w tej wodzie być mocno zanurzone.
- Rzeżucha jest gotowa po ok. 7-10 dniach, gdy ma około 5-7 cm wysokości.
Mamy nadzieję, że po naszym artykule, będziecie częściej sięgać po rzeżuchę, nie tylko od święta! :)
Więcej informacji jak leczniczo wykorzystać rzeżuchę znajdziesz w APTEKA Z NATURY
[1] Rehman N., Khan A., Alkharfy K. M., Gilani A. H.: Pharmacological Basis for the Medicinal Use of Lepidium sativum in Airways Disorders; Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Volume 2012 (2012)
[2] https://www.medonet.pl/zdrowie,rzezucha---charakterystyka-ogolna--wlasciwosci--czy-rzezucha-jest-dobra-na-odchudzanie-,artykul,1726924.html#rzezucha-bogactwo-witamin
[3] https://www.izielnik.pl/blog/rzezucha-czy-jest-zdrowa