Zakwas buraczany - właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

Zakwas buraczany - właściwości lecznicze, działanie i zastosowanie

Zakwas buraczany – złoto w kolorze burgundowym

Wielu z nas pamięta wielki słoik z plastrami buraka, który stał na kuchennym parapecie lub szafce. Kiedy tylko zaczynaliśmy pociągać nosem, mama lub babcia nalewały szklankę czerwonego napoju i kazały pić „na wzmocnienie”. Okazuje się, że dużo miały w tym racji – zakwas z buraka (nie mylić z sokiem z buraka) to ogrom cennych witamin i składników mineralnych, które mogą wspomóc organizm w walce z infekcją.

Probiotyki w naturalnej wersji

Zakwas z buraka powstaje dzięki fermentacji bakterii kwasu mlekowego, które przekształcają zawarty w burakach cukier na kwas mlekowy. Nadaje to charakterystyczny smak wszelkim „kiszonkom” – lekko kwaśny. Idealnie dla rozwoju bakterii warunki sprawiają, że zakwas jest doskonałym źródłem probiotyków, które odgrywają jedną z najważniejszych ról w budowaniu odporności. Sprawdzą się też podczas biegunek i antybiotykoterapii, dostarczając naszemu organizmowi "dobre" bakterie.

Moc antyoksydantów

Warto także wspomnieć, że zakwas buraczany jest doskonałym źródłem antyoksydantów, które będą działały przeciwnowotworowo i kardioprotekcyjnie. W dużej mierze jest to zasługa betaniny (odpowiada ona za rubinowy kolor buraka), która doskonale sobie radzi z wyłapywaniem wolnych rodników przez co chroni przed stresem oksydacyjnym. Ponadto barwniki betalainowe wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwmiażdżycowe. Dzięki zawartości tlenku azotu, zakwas buraczany może także obniżać ciśnienie tętnicze krwi.

Żelazo na niedokrwistość?

Bakterie kwasu mlekowego wykonują jeszcze jedną, ciekawą funkcję. Jako że trawią część składników odżywczych, czyniąc je lepiej wchłanialnymi, podobną rzecz robią z żelazem, którego przyswajalność wzrasta, dzięki ich obecności. Jednak warto wspomnieć, że zawartość żelaza w zakwasie buraczanym nie jest zbyt wielka.

Jak spożywać zakwas z buraka?

Na zimno, zaleca się picie ok. pół szklanki zakwasu buraczanego codziennie, bezpośrednio lub jako dodatek do koktajli. Na gorąco, jako składnik domowego barszczu czerwonego.  

Zakwas z buraka - przeciwwskazania

Zakwasu buraczanego nie powinny spożywać osoby z dną moczanową (może nasilać objawy podagry, aczkolwiek zgodnie z aktualnym stanem wiedzy produkty pochodzenia roślinnego nie zwiększają znacząco ilości kwasu moczowego w surowicy krwi, w porównaniu do produktów odzwierzęcych) oraz z kamicą nerkową (ze względu na dużą zawartość szczawianów oraz potasu w burakach). Osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej oraz w trakcie poważnych chorób, w których organizm może być już wyniszczony również powinny eliminować ze swojej diety ten napój.

Więcej informacji jak leczniczo wykorzystać zakwas z buraka znajdziesz w APTEKA Z NATURY

a gdzie kupić niepasteryzowany, kiszony w domowych warunkach, zakwas z buraka, na bazie świeżych, ekologicznych buraków dowiesz się w REGIONALIA

 

Przepis na zakwas z buraka, sprawdzony przez programdiety.pl 

Czas przygotowania: 6 -10  dni

      • woda - 1000 g, zagotuj
      • sól kamienna, niejodowana - 30 g,
      • cukier - 10 g,
      • ziele angielskie, ziarno suszone, mielone - 0,5 g
      • pieprz czarny, nasiona suszone - 0,4 g
      • liść laurowy, suszony - 0,5 g

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

      • burak, korzeń świeży - 750 g, obrany ze skórki, pokrój w grube półplastry
      • czosnek, ząbek świeży - 20 g, rozgnieć z łupinką

Zagotuj wodę wymieszaj z solą, cukrem, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. W wyparzonym słoju ułóż buraki, przekładając czosnkiem, całość zalej ostudzoną zalewą, płyn powinien całkowicie pokrywać buraki, słój przykryj talerzem. Odstaw do fermentacji w ciepłe, ciemne miejsce. Sprawdzaj co dziennie czy buraki nie wypłynęły nad powierzchnię i usuwaj pianę, wyparzoną łyżką. Zakwas powinien być dobry po 6-10 dniach. Gotowy zakwas z buraków przecedź przez sito i zlej do wyparzonych słoików lub butelek, zamknij, odstaw do lodówki. Zakwas buraczany w lodówce możesz przechowywać nawet kilka tygodni. Smacznego!

Diety w których zalecane jest korzystanie z zakwasu buraczanego 

Diety w których należy uważać lub niezalecane jest używanie zakwasu z buraków

Źródła:

    1. http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/kapusta-i-buraki-kontra-rak-zoladka/
    2. https://pantabletka.pl/zakwas-z-burakow-barszcz-kiszony-swietny-przepis/

Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR

Partnerzy BR