Dieta łatwo strawna - zasady i zalecenia żywieniowe
Dieta łatwo strawna (zwana niepoprawnie “lekkostrawną”), to specjalny rodzaj diety zalecany w niektórych chorobach, w podeszłym wieku lub w okresie rekonwalescencji. Wymaga ona stosowania się do określonych reguł, a najważniejszą z nich jest unikanie produktów bogatych w błonnik pokarmowy, cukier i tłuszcz. Co jeść na diecie łatwo strawnej i kiedy ją stosować?
Dieta lekkostrawna – dla kogo?
Jak wskazuje nazwa, łatwo strawne jedzenie to takie, które łatwo ulega trawieniu i nie obciąża układu pokarmowego. Taką dietę wprowadza się w określonych przypadkach, a polega ona na modyfikacji podstawowego żywienia. Jej celem nie jest więc redukcja masy ciała, lecz dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania – gdy nie możemy sobie pozwolić na spożywanie standardowych produktów.
Dieta łatwo strawna jest najczęściej zalecana w następujących przypadkach:
-
choroby żołądka i jelit, np. zapalenie błony śluzowej jelit, nieżyt żołądka, choroba Leśniowskiego-Crohna,
-
choroby przyzębia, np. paradontoza, erozja zębów,
-
infekcje z gorączką,
-
rekonwalescencja po zabiegach chirurgicznych,
-
nowotwory przewodu pokarmowego,
-
podeszły wiek (dieta dla seniorów).
Podstawowe zasady diety łatwo strawnej
Aby czerpać korzyści z łatwostrawnej diety, stosuj się do zaleceń rekomendowanych przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej:
1. Spożywaj 5-6 posiłków dziennie, dbając o 2-3-godzinne odstępy czasowe.
2. Ostatni posiłek zjadaj 2-3 godziny przed snem.
3. Spożywaj posiłki bez pośpiechu i dokładnie przeżuwaj pokarmy. Skup się na jedzeniu i w tym czasie nie oglądaj telewizji ani nie czytaj gazety.
4. Przygotowuj posiłki w taki sposób, by nie obciążać układu pokarmowego – zalecane sposoby obróbki termicznej to: gotowanie w wodzie i na parze, grillowanie, duszenie bez wcześniejszego obsmażania, pieczenie w folii, pergaminie lub pod przykryciem bez tłuszczu lub z niewielką ilością zalecanego tłuszczu (patrz: tabela poniżej).
5. Aby nie podrażnić przewodu pokarmowego, unikaj spożywania potraw gorących i zimnych.
6. Wyłącz z diety produkty, które długo zalegają w żołądku, powodują wzdęcia oraz wzmagają perystaltykę jelit i wydzielanie soku żołądkowego, takie jak produkty tłuste, bogate w błonnik, produkty wędzone i smażone, alkohol, ostre przyprawy czy nasiona strączkowe.
7. Pij co najmniej 1,5-2 l płynów dziennie.
8. Zrezygnuj z alkoholu, papierosów i innych używek.
9. Wprowadź codzienną aktywność dopasowaną do swojego stanu zdrowia i możliwości fizycznych – WHO zaleca minimum 150 minut aktywności o umiarkowanej intensywności tygodniowo.
Błonnik w diecie lekkostrawnej
Dużo się mówi o korzystnych właściwościach błonnika – w diecie łatwo strawnej trzeba się jednak przestawić o 180° i zredukować ten składnik w jadłospisie. Dlaczego? Otóż błonnik pokarmowy wykazuje zdolność wiązania wody, co oznacza, że po zjedzeniu pęcznieje i zalega w przewodzie pokarmowym. U zdrowego człowieka ma to swoje zalety – między innymi, dzięki błonnikowi dłużej odczuwamy sytość.
Niestety u osób osłabionych lub chorujących na schorzenia obejmujące jelita taka sytuacja jest niewskazana, gdyż dodatkowo obciąża organizm. Nie oznacza to jednak, że trzeba całkowicie wykluczyć błonnik z jadłospisu – odpowiada on bowiem za stymulowanie fermentacji w jelicie grubym, co sprzyja powstawaniu korzystnej flory bakteryjnej. Dzięki temu, że błonnik wiąże wodę, przyspiesza również wydalanie treści pokarmowej z organizmu. W diecie łatwo strawnej zalecana jest więc minimalna ilość błonnika, czyli 25 g na dobę.
Można również stosować techniki zwiększające przyswajalność błonnika pokarmowego:
-
jedzenie owoców i warzyw bez skórki i pestek,
-
wybieranie dojrzałych owoców i młodych warzyw (mają mniej błonnika),
-
spożywanie owoców i warzyw w formie soków i przecierów,
-
usuwanie twardych, zwłókniałych części roślin (np. z kalarepy),
-
wydłużanie czasu gotowania potraw,
-
rozdrabnianie produktów za pomocą miksera, tarki lub sitka.
Co jeść na diecie łatwo strawnej?
Dieta łatwo strawna wymaga pewnych modyfikacji żywieniowych. Co można jeść, a z czego należy zrezygnować? Poniżej znajdziesz produkty łatwostrawne zalecane i przeciwwskazane w tej diecie, a także produkty zalecane w ograniczonych ilościach, które można spożywać według własnej tolerancji.
Rodzaj produktu |
Zalecane |
Przeciwwskazane |
Dozwolone w ograniczonych ilościach |
Produkty zbożowe |
jasne i czerstwe pieczywo pszenne, kasza jęczmienna, manna i jaglana, biały ryż, drobny makaron jasny, płatki owsiane, jaglane i ryżowe |
słodzone płatki zbożowe, pieczywo cukiernicze, ciemny ryż, ciemny makaron, pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana i pęczak |
pieczywo pszenno-żytnie, orkiszowe i graham |
Warzywa |
pieczone, duszone i gotowane, bez skórki i pestek |
papryka, rzodkiewka, rzepa, szczypiorek, cebula, czosnek, kukurydza, kapusta, warzywa w occie, warzywa smażone |
kalafior, brokuły, kalarepa |
Owoce |
dojrzałe owoce bez skórki i pestek |
owoce niedojrzałe, suszone, słodzone, gruszki, śliwki, daktyle |
|
Tłuszcze |
oliwa z oliwek, olej rzepakowy i lniany, świeże masło, miękkie margaryny do pieczywa |
smalec, utwardzany olej palmowy, olej kokosowy, twarde margaryny do pieczenia |
orzechy, masło orzechowe |
Mięso |
kurczak i indyk bez skóry, królik, cielęcina, chude części wołowiny i wieprzowiny, szynka, schab, polędwica, filet |
tłusta wieprzowina, tłuste wędliny, tatar |
|
Ryby |
morskie chude ryby, np. dorsz, sola, mintaj, pstrąg tęczowy |
sushi, ryby wędzone i konserwy |
łosoś, makrela |
Jaja |
na miękko i na twardo, w koszulkach, ścięte na parze, omlet |
gotowane na twardo i smażone |
|
Rośliny strączkowe |
soja, soczewica, cieciorka, bób |
młoda fasolka, groszek, tofu |
|
Nabiał |
jogurt naturalny, kefir, zsiadłe mleko, maślanka, chudy lub półtłusty twaróg, mleko poniżej 2% tłuszczu, ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu |
tłuste mleko i śmietana, mleko w proszku, serki typu fromage, sery topione i pleśniowe, |
ser mozzarella light |
Przyprawy |
łagodne przyprawy ziołowe, np. tymianek, bazylia, rozmaryn, cynamon, lubczyk, wanilia, majeranek, koperek, pietruszka |
ostra papryka chili, musztarda, majonez, pikle, ocet winny, vegeta, gorczyca |
niewielka ilość pieprzu, curry i słodkiej papryki |
Zupy |
kleiki ryżowe, owsianki, słabe wywary z dozwolonych warzyw |
fasolowa, kapuśniak, a także zupy zabielane śmietaną, z zasmażkami, w proszku, z kostek rosołowych |
|
Desery |
kisiele, musy, kompoty, galaretki, biszkopty, ciasto drożdżowe |
torty, ciasta z kremem, pączki, ciasto francuskie, faworki, słodycze |
|
Napoje |
woda niegazowana, słaba herbata lub kawa |
mocna kawa i herbata, gorąca czekolada, alkohol, napoje gazowane |
FAQ
Czy dieta łatwo strawna jest dietą odchudzającą?
Nie jest to dieta odchudzająca, lecz dieta zalecana w niektórych chorobach, takich jak stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit, nowotwory układu pokarmowego czy infekcje z gorączką. Można ją stosować również w okresie rekonwalescencji, po zabiegach chirurgicznych oraz w wieku podeszłym.
Czy w diecie łatwo strawnej należy całkowicie wykluczyć błonnik?
Nie. Zalecane jest wykluczenie produktów z wysoką zawartością błonnika, takich jak niedojrzałe owoce, pieczywo pełnoziarniste czy ciemne makarony. Bogatym źródłem błonnika (i tłuszczu) są także nasiona, pestki i orzechy.
Czy na diecie łatwo strawnej można jeść jajka?
Nie każda postać jajka jest łatwo strawna, dlatego zaleca się spożywanie jaj w koszulkach, na miękko, ściętych na parze i omletów. Unikaj jaj smażonych i gotowanych na twardo.
Czy na diecie łatwo strawnej można stosować przyprawy?
Tak. Nie zaleca się jedynie ostrych i kwaśnych przypraw, takich jak pieprz, ostra papryka, papryczka chili, musztarda czy ocet.
Jakie są korzyści zdrowotne diety łatwo strawnej?
Dieta łatwo strawna ma na celu odciążenie jelit, a tym samym odciążenie organizmu walczącego o powrót do zdrowia. To właśnie dlatego łatwo strawne jedzenie jest polecane w rekonwalescencji po operacjach chirurgicznych i w infekcjach, którym towarzyszy gorączka (np. angina, zapalenie płuc, grypa). U pacjentów z chorobami jelitowymi dieta łatwo strawna pomaga również zredukować uciążliwe objawy, a tym samym poprawić jakość życia.
Zobacz propozycje naszych diety Kliknij