Dieta łatwo strawna - zasady i zalecenia żywieniowe

Dieta łatwo strawna - zasady i zalecenia żywieniowe

Dieta łatwo strawna (zwana niepoprawnie “lekkostrawną”), to specjalny rodzaj diety zalecany w niektórych chorobach, w podeszłym wieku lub w okresie rekonwalescencji. Wymaga ona stosowania się do określonych reguł, a najważniejszą z nich jest unikanie produktów bogatych w błonnik pokarmowy, cukier i tłuszcz. Co jeść na diecie łatwo strawnej i kiedy ją stosować?

Dieta lekkostrawna – dla kogo?

Jak wskazuje nazwa, łatwo strawne jedzenie to takie, które łatwo ulega trawieniu i nie obciąża układu pokarmowego. Taką dietę wprowadza się w określonych przypadkach, a polega ona na modyfikacji podstawowego żywienia. Jej celem nie jest więc redukcja masy ciała, lecz dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania – gdy nie możemy sobie pozwolić na spożywanie standardowych produktów.

Dieta łatwo strawna jest najczęściej zalecana w następujących przypadkach:

  • choroby żołądka i jelit, np. zapalenie błony śluzowej jelit, nieżyt żołądka, choroba Leśniowskiego-Crohna,

  • choroby przyzębia, np. paradontoza, erozja zębów,

  • infekcje z gorączką,

  • rekonwalescencja po zabiegach chirurgicznych,

  • nowotwory przewodu pokarmowego,

  • podeszły wiek (dieta dla seniorów).

Podstawowe zasady diety łatwo strawnej

Aby czerpać korzyści z łatwostrawnej diety, stosuj się do zaleceń rekomendowanych przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej:

1. Spożywaj 5-6 posiłków dziennie, dbając o 2-3-godzinne odstępy czasowe.

2. Ostatni posiłek zjadaj 2-3 godziny przed snem.

3. Spożywaj posiłki bez pośpiechu i dokładnie przeżuwaj pokarmy. Skup się na jedzeniu i w tym czasie nie oglądaj telewizji ani nie czytaj gazety.

4. Przygotowuj posiłki w taki sposób, by nie obciążać układu pokarmowego – zalecane sposoby obróbki termicznej to: gotowanie w wodzie i na parze, grillowanie, duszenie bez wcześniejszego obsmażania, pieczenie w folii, pergaminie lub pod przykryciem bez tłuszczu lub z niewielką ilością zalecanego tłuszczu (patrz: tabela poniżej).

5. Aby nie podrażnić przewodu pokarmowego, unikaj spożywania potraw gorących i zimnych.

6. Wyłącz z diety produkty, które długo zalegają w żołądku, powodują wzdęcia oraz wzmagają perystaltykę jelit i wydzielanie soku żołądkowego, takie jak produkty tłuste, bogate w błonnik, produkty wędzone i smażone, alkohol, ostre przyprawy czy nasiona strączkowe.

7. Pij co najmniej 1,5-2 l płynów dziennie.

8. Zrezygnuj z alkoholu, papierosów i innych używek.

9. Wprowadź codzienną aktywność dopasowaną do swojego stanu zdrowia i możliwości fizycznych – WHO zaleca minimum 150 minut aktywności o umiarkowanej intensywności tygodniowo.

Błonnik w diecie lekkostrawnej

Dużo się mówi o korzystnych właściwościach błonnika – w diecie łatwo strawnej trzeba się jednak przestawić o 180° i zredukować ten składnik w jadłospisie. Dlaczego? Otóż błonnik pokarmowy wykazuje zdolność wiązania wody, co oznacza, że po zjedzeniu pęcznieje i zalega w przewodzie pokarmowym. U zdrowego człowieka ma to swoje zalety – między innymi, dzięki błonnikowi dłużej odczuwamy sytość.

Niestety u osób osłabionych lub chorujących na schorzenia obejmujące jelita taka sytuacja jest niewskazana, gdyż dodatkowo obciąża organizm. Nie oznacza to jednak, że trzeba całkowicie wykluczyć błonnik z jadłospisu – odpowiada on bowiem za stymulowanie fermentacji w jelicie grubym, co sprzyja powstawaniu korzystnej flory bakteryjnej. Dzięki temu, że błonnik wiąże wodę, przyspiesza również wydalanie treści pokarmowej z organizmu. W diecie łatwo strawnej zalecana jest więc minimalna ilość błonnika, czyli 25 g na dobę

Można również stosować techniki zwiększające przyswajalność błonnika pokarmowego:

  • jedzenie owoców i warzyw bez skórki i pestek,

  • wybieranie dojrzałych owoców i młodych warzyw (mają mniej błonnika),

  • spożywanie owoców i warzyw w formie soków i przecierów,

  • usuwanie twardych, zwłókniałych części roślin (np. z kalarepy),

  • wydłużanie czasu gotowania potraw,

  • rozdrabnianie produktów za pomocą miksera, tarki lub sitka.

Co jeść na diecie łatwo strawnej?

Dieta łatwo strawna wymaga pewnych modyfikacji żywieniowych. Co można jeść, a z czego należy zrezygnować? Poniżej znajdziesz produkty łatwostrawne zalecane i przeciwwskazane w tej diecie, a także produkty zalecane w ograniczonych ilościach, które można spożywać według własnej tolerancji.

Rodzaj produktu

Zalecane

Przeciwwskazane

Dozwolone w ograniczonych ilościach

Produkty zbożowe

jasne i czerstwe pieczywo pszenne, kasza jęczmienna, manna i jaglana, biały ryż, drobny makaron jasny, płatki owsiane, jaglane i ryżowe

słodzone płatki zbożowe, pieczywo cukiernicze, ciemny ryż, ciemny makaron, pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana i pęczak

pieczywo pszenno-żytnie, orkiszowe i graham

Warzywa

pieczone, duszone i gotowane, bez skórki i pestek

papryka, rzodkiewka, rzepa, szczypiorek, cebula, czosnek, kukurydza, kapusta, warzywa w occie, warzywa smażone

kalafior, brokuły, kalarepa

Owoce

dojrzałe owoce bez skórki i pestek

owoce niedojrzałe, suszone, słodzone, gruszki, śliwki, daktyle

Tłuszcze

oliwa z oliwek, olej rzepakowy i lniany, świeże masło, miękkie margaryny do pieczywa

smalec, utwardzany olej

palmowy, olej kokosowy,

twarde margaryny do pieczenia

orzechy, masło orzechowe

Mięso

kurczak i indyk bez skóry, królik, cielęcina, chude części wołowiny i wieprzowiny, szynka, schab, polędwica, filet

tłusta wieprzowina, tłuste wędliny, tatar

Ryby

morskie chude ryby, np. dorsz, sola, mintaj, pstrąg tęczowy

sushi, ryby wędzone i konserwy

łosoś, makrela

Jaja

na miękko i na twardo, w koszulkach, ścięte na parze, omlet

gotowane na twardo i smażone

Rośliny strączkowe

soja, soczewica, cieciorka, bób

młoda fasolka, groszek, tofu

Nabiał

jogurt naturalny, kefir, zsiadłe mleko, maślanka, chudy lub półtłusty twaróg, mleko poniżej 2% tłuszczu, ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu

tłuste mleko i śmietana,

mleko w proszku, serki typu fromage, sery topione i pleśniowe,

ser mozzarella light

Przyprawy

łagodne przyprawy

ziołowe, np. tymianek, bazylia,

rozmaryn, cynamon, lubczyk, wanilia,

majeranek, koperek, pietruszka 

ostra papryka chili, musztarda, majonez, pikle, ocet winny, vegeta, gorczyca

niewielka ilość pieprzu, curry i słodkiej papryki

Zupy

kleiki ryżowe, owsianki, słabe wywary z dozwolonych warzyw

fasolowa, kapuśniak, a także zupy zabielane śmietaną, z zasmażkami, w proszku, z kostek rosołowych

Desery

kisiele, musy, kompoty, galaretki, biszkopty, ciasto drożdżowe

torty, ciasta z kremem, pączki, ciasto francuskie, faworki, słodycze

Napoje

woda niegazowana, słaba herbata lub kawa

mocna kawa i herbata, gorąca czekolada, alkohol, napoje gazowane

FAQ

Czy dieta łatwo strawna jest dietą odchudzającą?

Nie jest to dieta odchudzająca, lecz dieta zalecana w niektórych chorobach, takich jak stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit, nowotwory układu pokarmowego czy infekcje z gorączką. Można ją stosować również w okresie rekonwalescencji, po zabiegach chirurgicznych oraz w wieku podeszłym.

Czy w diecie łatwo strawnej należy całkowicie wykluczyć błonnik?

Nie. Zalecane jest wykluczenie produktów z wysoką zawartością błonnika, takich jak niedojrzałe owoce, pieczywo pełnoziarniste czy ciemne makarony. Bogatym źródłem błonnika (i tłuszczu) są także nasiona, pestki i orzechy.

Czy na diecie łatwo strawnej można jeść jajka?

Nie każda postać jajka jest łatwo strawna, dlatego zaleca się spożywanie jaj w koszulkach, na miękko, ściętych na parze i omletów. Unikaj jaj smażonych i gotowanych na twardo.

Czy na diecie łatwo strawnej można stosować przyprawy?

Tak. Nie zaleca się jedynie ostrych i kwaśnych przypraw, takich jak pieprz, ostra papryka, papryczka chili, musztarda czy ocet.

Jakie są korzyści zdrowotne diety łatwo strawnej?

Dieta łatwo strawna ma na celu odciążenie jelit, a tym samym odciążenie organizmu walczącego o powrót do zdrowia. To właśnie dlatego łatwo strawne jedzenie jest polecane w rekonwalescencji po operacjach chirurgicznych i w infekcjach, którym towarzyszy gorączka (np. angina, zapalenie płuc, grypa). U pacjentów z chorobami jelitowymi dieta łatwo strawna pomaga również zredukować uciążliwe objawy, a tym samym poprawić jakość życia.


Zobacz propozycje naszych diety Kliknij


Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR

Partnerzy BR