Choroby układu krążenia od lat przodują w rankingu najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce. Z racji tego, że nadciśnienie tętnicze, miażdżyca i inne schorzenia układu sercowo-naczyniowego są silnie powiązane ze stylem życia, dobrze zbilansowana dieta jest kluczowa w profilaktyce. Pierwszym objawem alarmującym mogą okazać się podwyższone wartości cholesterolu we krwi lub wartości ciśnienia powyżej normy. Jest to moment, w którym warto przyjrzeć się swojemu sposobowi odżywiania i wprowadzić prozdrowotne zmiany.
Dieta wzmacniająca serce została stworzona dla osób:
- z nadciśnieniem tętniczym,
- bez nadciśnienia, ale z ciśnieniem wyższym niż optymalne,
- z zaburzeniami lipidowymi (zwiększone stężenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu frakcji LDL we krwi),
- u których występują inne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych: nadwaga lub otyłość, cukrzyca, mała aktywność fizyczna, palenie tytoniu;
Dieta w chorobach układu krążenia — w jakie produkty wzbogacić jadłospis?
Cechy charakterystyczne diety na poprawę krążenia to obfitość warzyw i owoców (proporcje spożycia powinny wynosić: 3/4 to warzywa, a 1/4 to owoce), niskotłuszczowych produktów mlecznych, błonnika, wapnia, potasu i magnezu, natomiast ma obniżoną zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczu ogółem i cholesterolu. To jaka forma diety na układ krążenia będzie najodpowiedniejsza, uzależniona jest od stanu zdrowia danej osoby. Istotne znaczenie ma również wiek i przyjmowane leki.
W diecie w chorobach układu krążenia zaleca się wzbogacenie jadłospisu w pełnoziarniste produkty zbożowe, uwzględnianie ryb i drobiu, a także suchych nasion roślin strączkowych i orzechów, natomiast ogranicza się spożycie czerwonego mięsa, słodyczy i napojów zawierających cukier oraz soli. Prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia rośnie, gdy dieta obfituje w produkty wysokoprzetworzone. Warto zastępować produkty gotowe do spożycia, instant i słone przekąski tymi o niskim stopniu przetworzenia.
Ważne jest także, aby z codziennego jadłospisu wykluczyć używki oraz zadbać o nawodnienie, którego źródłem powinna być głównie woda mineralna niskosodowa.
Przykładowy jadłospis, zdrowej diety dla serca
Następna dieta Dieta dla osób z hipercholesterolemią