Przykładowy jadłospis diety przy nadczynności tarczycy

Przykładowy jadłospis diety przy nadczynności tarczycy

Dieta przy nadczynności tarczycy - zdrowy jadłospis

Nadczynność tarczycy to zaburzenie, które polega na nadmiernym wydzielaniu hormonów: trójjodotyroniny i tyroksyny. Choroba ta dotyka od 1 do 2% Polaków i objawia się zwiększoną przemianą materii, co skutkuje chudnięciem. Nadczynność tarczycy wymaga diety z jadłospisem wspierającym leczenie farmakologiczne. W zależności od początkowej masy ciała zaleca się zwiększenie podaży kalorii lub jedzenie zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem. Nie istnieje specjalna dieta przy nadczynności tarczycy. Jadłospis przygotowany pod tę jednostkę chorobową powinien obejmować wszystkie grupy produktów i dodatkowo charakteryzować się właściwościami przeciwzapalnymi.

Nadczynność tarczycy? Postaw na odżywczy jadłospis!

Nadczynności tarczycy nie da się wyleczyć dietą. Jednak nie ulega w wątpliwości, że dobrze zbilansowany jadłospis wspomaga leczenie, poprawia samopoczucie i niweluje objawy choroby. W celu zahamowania chudnięcia wskazane jest zwiększenie liczby posiłków, aby dostarczyć sobie większą ilość kalorii. Szczególnie ważnym elementem diety jest białko. Dobrze, aby dieta przy nadczynności tarczycy dostarczała w jadłospisie ok. 15% wartości energetycznej, pochodzącej z tego makroskładnika. Najlepszym źródłem białka jest chude mięso, ryby, nabiał, jaja oraz nasiona roślin strączkowych.

Dieta w nadczynności tarczycy — co włączyć do jadłospisu?

W celu efektywnego wspierania leczenia wskazane jest zastosowanie diety o właściwościach antyoksydacyjnych. Cechuje się ona dużym udziałem warzyw i owoców, orzechów, pestek, ryb oraz roślinnych źródeł tłuszczów. Szczególnie duże znaczenie mają kwasy tłuszczowe omega-3, obecne w rybach, oleju lnianym, nasionach lnu, oleju rzepakowym, oliwie z oliwek i orzechach włoskich.

Z perspektywy wspierania prawidłowej pracy tarczycy niezwykle istotne są wapń i witamina D. W związku ze zwiększonym tempem metabolizmu osoba chorująca na nadczynność tarczycy musi liczyć się ze wzrostem ryzyka wystąpienia osteoporozy. Stąd też szczególną uwagę należy zwrócić na obecność w jadłospisie takich produktów, jak mak, mleko i jego przetwory, jarmuż, brokuły i zielone warzywa liściaste. Witamina D powinna być regularnie suplementowana, szczególnie w okresie od września do kwietnia.

Dieta dla chorych na nadczynność tarczycy - czego unikać?

Warto także wspomnieć, że przyczyną zwiększenia się objawów nadczynności tarczycy może być dieta. Przepisy zawarte w jadłospisie zawierające niektóre substancje mogą źle wpływać na samopoczucie chorego. Jednym z szczególnych przykładów jest jod. Pierwiastek ten jest niezwykle istotny, by tarczyca funkcjonowała prawidłowo. Jednak jego zbyt duża ilość może prowadzić do wzmożonej produkcji hormonów, dlatego w diecie dla chorych na nadczynność tarczycy należy zwracać na niego szczególną uwagę. Kolejną ważną kwestią jest kofeina, ponieważ spożywanie jej, wiąże się z przyspieszonym tętnem i stymulacją całego organizmu. Ustalając dietę w nadczynności tarczycy i komponując jadłospis, powinno się unikać tego organicznego związku chemicznego. Może on nasilać niektóre objawy takie jak drżenie rąk czy kołatanie serca.

Chcesz dowiedzieć się, jak w praktyce może wyglądać żywienie w nadczynności tarczycy? Zapoznaj się z dietą obfitującą w przepisy, które pomogą Ci zredukować negatywne skutki choroby i poczuć się lepiej.


Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

 

Przykładowy jadłospis 1600 kcal - 5 posiłków: DIETA PRZY NADCZYNNOŚCI TARCZYCY 

 

Śniadanie 399 kcal (7:00-9:00) 

Czas przygotowania: 10 min

Tortilla z szynką, hummusem i pomidorkami

  • tortilla pszenna pełnoziarnista - 94 g,
  • hummus, klasyczny - 18 g,
  • wieprzowina, szynka gotowana - 32 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
  • pomidory koktajlowe, świeże - 120 g,

—--------------------------------------------------------

  • woda - 192 g;

WYKONANIE:

  • wieprzowina, szynka gotowana - przygotuj plasterki,
  • pomidory koktajlowe, świeże - umyte, przekrój na połówki,
  • woda - nalej do szklanki;

Placek posmaruj hummusem, posyp przyprawami, nałóż plasterki i warzywa, zwiń. Do picia przygotuj wodę. Smacznego! :)

 

Przekąska 161 kcal (9:00-12:00) 

Czas przygotowania: 2 min

Winogrona z jogurtem

  • jogurt grecki - 104 g,
  • winogrona, świeże - 83 g;

WYKONANIE:

  • winogrona, świeże - umyte;

Zjedz owoce wymieszane z jogurtem.

 

Obiad 560 kcal (13:00-16:00) 

Czas przygotowania: 40 min

Jajka sadzone z ziemniakami i mizerią

  • ziemniaki, świeże - 272 g,

—--------------------------------------------------------

  • olej rzepakowy - 12.8 g,
  • jajo kurze, świeże - 67 g,
  • sól kamienna - 0.4 g,

—--------------------------------------------------------

  • ocet jabłkowy - 6 g,
  • erytrytol - 6 g,
  • jogurt grecki - 45 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
  • sól kamienna - 0.9 g,
  • ogórek, świeży - 152 g,
  • koper, świeży - 4.8 g,

—--------------------------------------------------------

  • sok jabłkowy - 112 g,
  • woda - 80 g;

WYKONANIE:

  • ziemniaki, świeże - obrane, ugotuj w osolonej wodzie,
  • ogórek, świeży - umytego pokrój w cienkie plastry,
  • koper, świeży - umyty, poszatkuj,
  • sok jabłkowy - nalej do szklanki,
  • woda - nalej do szklanki;

Do wrzącej, osolonej wody wrzuć ziemniaki i ugotuj je. Na zimny tłuszcz, posadź jajko :) posól, usmaż. Składniki sosu wymieszaj z warzywami. Nałóż na talerz jajko, ziemniaki i sałatkę. Do picia przyszykuj wodę z sokiem. Smacznego.

 

Podwieczorek 160 kcal (16:00-18:00) 

Czas przygotowania: 5 min

Jogurt z otrębami i jabłkiem

  • jogurt grecki - 91 g,
  • jabłko, świeże - 112 g,
  • otręby owsiane - 6 g;

WYKONANIE:

  • jabłko, świeże - umyte i obrane zetrzyj na tarce;

Wszystkie składniki wymieszaj. Całość odstaw na 5 min. 

 

Kolacja 319 kcal (18:00-20:00)

Czas przygotowania: 10 min

Tosty z mozzarellą i papryką

  • chleb pszenny graham, tostowy - 66 g,
  • ser mozzarella - 38 g,

—--------------------------------------------------------

  • papryka czerwona, świeża - 72 g,

—--------------------------------------------------------

  • woda do picia - 192 g;

WYKONANIE:

  • chleb pszenny graham, tostowy - przyszykuj kromki,
  • ser mozzarella - przygotuj plastry,
  • papryka czerwona, świeża - umyta i oczyszczona, pokrój w paski;

Pieczywo opiecz razem z serem. Podawaj z warzywami. Do picia przyszykuj wodę. Smacznego! :)


Zobacz inne diety Kliknij 


Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR

Partnerzy BR