Żelazo w diecie – jakie produkty wybierać?
Żelazo (Fe) jest pierwiastkiem niezbędnym do życia człowieka, a jego niedobór prowadzi do anemii. Niedokrwistość z niedoboru żelaza objawia się głównie osłabieniem, problemami z koncentracją i bólami głowy, dlatego warto dbać o optymalne stężenie Fe we krwi. Co ma dużo żelaza? Wzięliśmy pod lupę owoce, warzywa, mięso, ryby, produkty zbożowe, ziarna, nasiona, orzechy i nabiał.
Rola żelaza w organizmie
Żelazo jest składnikiem pozyskiwanym przez organizm z pożywienia, a do jego wchłaniania dochodzi w jelitach. Pierwiastek ten występuje głównie w krwinkach czerwonych, uczestnicząc w procesie produkcji hemoglobiny. Jego największe zapasy znajdziemy natomiast w wątrobie, gdzie żelazo jest przechowywane w stanie związanym z ferrytyną i hemosyderyną. Niedobór żelaza prowadzi do stopniowego opróżniania zapasów, czego efektem jest upośledzenie produkcji erytrocytów i niedokrwistość.
Żelazo odgrywa ważną rolę w wielu procesach metabolicznych:
- uczestniczy w magazynowaniu i transporcie tlenu,
- reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego,
- bierze udział w metabolizmie cholesterolu,
- wspiera detoksykację zachodzącą w wątrobie,
- uczestniczy w podziałach komórkowych,
- wspiera biosyntezę prostaglandyn,
- odpowiada za prawidłowy rozwój neurologiczny dzieci i niemowląt,
- uczestniczy w syntezie neuroprzekaźników w mózgu.
Jakie produkty mają najwięcej żelaza?
Żelazo w żywności występuje w dwóch postaciach:
- żelazo hemowe – cechuje się lepszą przyswajalnością i występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego,
- żelazo niehemowe – żelazo pochodzenia roślinnego jest gorzej wchłaniane, a w produktach roślinnych występują fityniany, polifenole i inne związki mineralne (np. cynk i magnez), które ograniczają jego wchłanianie.
Wchłanianie żelaza niehemowego zwiększa witamina C, dlatego warto spożywać pieczywo na zakwasie, kiszonki, warzywa i owoce. Witamina C redukuje żelazo na III stopniu utlenienia do II stopnia utlenienia, czyli jedynej wchłanialnej formy tego pierwiastka.
Jakie mięso ma najwięcej żelaza?
Mięso bogate w żelazo to przede wszystkim podroby w postaci wątróbki – to właśnie w tym narządzie znajduje się magazyn żelaza. Duże ilości tego pierwiastka zawiera również czerwone mięso, szczególnie wołowina i cielęcina. Mięso stanowi nie tylko źródło żelaza, lecz również białka i witamin z grupy B. Oczywiście należy pamiętać, że czerwone mięso i wątróbkę powinniśmy spożywać z umiarem, maksymalnie 1-2 razy w tygodniu. Cennym źródłem żelaza są także ryby, które dodatkowo zawierają kwasy omega-3, witaminy A, E, D i z grupy B oraz jod, selen, wapń i potas.
Żelazo w mięsie i rybach:
Produkt |
Zawartość żelaza w 100 g produktu |
wątróbka gęsia |
30,5 mg |
wątróbka wieprzowa |
17,9 mg |
wątróbka drobiowa |
11,6 mg |
polędwica wołowa |
3,1 mg |
szponder wołowy |
2,1 mg |
tuńczyk w sosie własnym |
1,4 mg |
karkówka wieprzowa |
1,3 mg |
makrela wędzona |
1,2 mg |
schab wieprzowy bez kości |
1 mg |
łosoś świeży |
1 mg |
udko z kurczaka |
0,7 mg |
karp świeży |
0,7 mg |
mięso z piersi indyka (bez skóry) |
0,5 mg |
Jaki owoc ma najwięcej żelaza?
Choć najwięcej dobrze przyswajalnego żelaza znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego, ten pierwiastek występuje również w owocach. Dzięki zawartości witaminy C, która ułatwia wchłanianie żelaza, owoce są dobrym źródłem tego składnika. Jakie owoce mają dużo żelaza? Najwięcej Fe znajdziemy w suszonych morelach i figach, a także czarnych jagodach i czarnych porzeczkach. Polecane owoce z żelazem to także awokado, maliny, poziomki, truskawki, cytryny, ananas i jabłka. Jeśli już wiemy, jakie owoce mają żelazo, możemy je ze sobą łączyć, na przykład w smoothie z awokado, bananem, kakao i czarną porzeczką.
Owoce bogate w żelazo:
Produkt |
Zawartość żelaza w 100 g produktu |
suszone morele |
3,6 mg |
suszone figi |
3,3 mg |
czarne jagody |
1,54 mg |
czarne porzeczki |
1,2 mg |
awokado |
1 mg |
maliny |
0,8 mg |
poziomki |
0,8 mg |
truskawki |
0,4 mg |
cytryna |
0,35 mg |
ananas |
0,25 mg |
jabłka |
0,11 mg |
Jakie warzywa mają najwięcej żelaza?
Żelazo znajdziemy nie tylko w owocach, lecz również w warzywach. Ta grupa produktów wyróżnia się też wysoką zawartością błonnika, witamin (m.in. witaminy C) i minerałów, dlatego stanowi ważny składnik diety. Zaleca się spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie (ok. 400-500 g), z czego większość powinny stanowić warzywa. Do najbogatszych w żelazo zaliczamy czosnek i natkę pietruszki. Pierwiastek Fe znajdziemy także w licznych warzywach zielonych i burakach. Choć sporo żelaza zawierają soja (8,9 mg), fasola biała (6,9 mg) i soczewica czerwona (5,8 mg), rośliny te są źródłem żelaza niehemowego, które jest gorzej przyswajalne. Co więcej, spożywanie soi, fasoli i soczewicy z czerwonym mięsem lub wątróbką może ograniczać wchłanianie żelaza z produktów pochodzenia zwierzęcego. Warto też pamiętać, że choć szpinak jest bogaty w żelazo, zawiera szczawiany, które utrudniają przyswajanie żelaza.
Żelazo w warzywach:
Produkt |
Zawartość żelaza w 100 g produktu |
czosnek |
6,3 mg |
natka pietruszki |
5,3 mg |
szpinak |
2,8 mg |
koper |
2,7 mg |
kalarepa |
1,75 mg |
jarmuż |
1,7 mg |
burak |
1,7 mg |
szczypiorek |
1,6 mg |
brukselka |
1,3 mg |
fasolka szparagowa |
1,1 mg |
brokuły |
1 mg |
Żelazo w pozostałych produktach spożywczych
Żelazo znajdziemy również w produktach zbożowych, nasionach, ziarnach i orzechach, produktach mlecznych i jajkach. Na szczególną uwagę zasługuje spirulina, czyli zielona alga o wysokiej zawartości łatwo przyswajalnego żelaza. Warto po nią sięgnąć szczególnie na diecie roślinnej, która może być uboga w żelazo.
Pozostałe produkty z żelazem:
Produkt |
Zawartość żelaza w 100 g produktu |
spirulina |
28 mg |
sezam |
17,9 mg |
nasiona lnu |
17,1 mg |
pestki dyni |
15 mg |
otręby pszenne |
14,9 mg |
kakao w proszku 16% |
10,7 mg |
komosa ryżowa |
8,9 mg |
mak niebieski |
8,1 mg |
amarantus |
7,8 mg |
mąka z amarantusa |
7,2 mg |
pistacje |
6,7 mg |
kasza jaglana |
4,8 mg |
płatki owsiane |
3,9 mg |
orzechy laskowe |
3,4 mg |
migdały |
3 mg |
kasza gryczana |
2,8 mg |
chleb żytni pełnoziarnisty |
2,5 mg |
orzechy włoskie |
1,8 mg |
jajka kurze całe |
2,2 mg |
parmezan |
1 mg |
ser gouda tłusty |
0,7 mg |
ser twarogowy półtłusty |
0,2 mg |
mleko 2% |
0,1 mg |
Jakie jest zapotrzebowanie na żelazo?
Zapotrzebowanie na żelazo zależy od wieku, płci i stanu fizjologicznego organizmu. Większe zapotrzebowanie na ten pierwiastek mają kobiety (18 mg dziennie) niż mężczyźni (10 mg), gdyż wiąże się to z wystąpieniem miesiączki, która prowadzi do utraty żelaza z organizmu. Po okresie menopauzy zapotrzebowanie kobiet na żelazo jest niższe (10 mg). U dziewcząt po wystąpieniu miesiączki dzienne zapotrzebowanie wzrasta z 10 mg do 15 mg, natomiast u chłopców jest to 10-12 mg. Najwięcej żelaza potrzebują kobiety w ciąży, które powinny przyjmować 27 mg Fe dziennie.
FAQ
Z czym nie łączyć żelaza?
Produktów bogatych w żelazo nie należy łączyć ze składnikami utrudniającymi wchłanianie tego pierwiastka, czyli takimi, które są bogate w polifenole (np. czerwone wino, zielona herbata, soja, fasola) i fityniany (np. pełnoziarniste produkty zbożowe, migdały, orzechy, tofu). Wchłanianie żelaza może też pogarszać kawa, herbata (również ziołowa), otręby pszenne oraz suplementacja magnezu i cynku do posiłku.
Jakie jest najlepsze źródło żelaza w diecie wegetariańskiej?
Popularne w diecie wegetariańskiej zamienniki mięsa zawierają duże ilości żelaza, które jest niestety słabo przyswajalne. Wynika to z metody wytwarzania takiej żywności – prowadzi ona do zwiększenia ilości fitynianów, które utrudniają przyswajanie żelaza. Osoby stosujące dietę wegetariańską powinny więc czerpać żelazo przede wszystkim z owoców, warzyw, kiszonek, moczonych przed gotowaniem roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych na zakwasie oraz produktów wzbogacanych o witaminę C. Dobrym źródłem żelaza może być również spirulina.
Jeśli chcesz skorzystać z naszych diet z przepisami dostosowanymi do Twoich indywidualnych potrzeb zarejestruj się Korzystanie z naszego serwisu jest zupełnie za darmo.
Zobacz produkty zawierające dobre tłuszcze.