Dieta przeciwzapalna – przepisy

Dieta przeciwzapalna – przepisy

Dieta przeciwzapalna ma na celu zmniejszenie toczącego się w organizmie stanu zapalnego, który towarzyszy wielu chorobom przewlekłym. Taki stan jest charakterystyczny m.in. dla osób z otyłością, reumatoidalnym zapaleniem stawów, Hashimoto, chorobami układu sercowo-naczyniowego i endometriozą. Dieta przeciwzapalna to jadłospis, który mogą również stosować osoby zdrowe w ramach profilaktyki.

Dieta przeciwzapalna - na czym polega?

Dieta przeciwzapalna stosowana nierzadko przy Hashimoto oznacza skupienie się na produktach niskoprzetworzonych i ograniczenie lub całkowitą rezygnację z żywności nasilającej stan zapalny. Po jakie produkty warto więc sięgać częściej? Przede wszystkim jadłospis diety przeciwzapalnej powinien obfitować w warzywa i owoce. Szczególnie korzystny wpływ wywierają truskawki, jeżyny, porzeczki, jagody, borówki i maliny. Przykładowy prosty przepis na obiad w diecie przeciwzapalnej może natomiast uwzględniać takie produkty jak pierś z kurczaka, świeże gotowane warzywa, grillowane ryby i warzywa liściaste. Te ostatnie można zaserwować w formie sałatki lub lekkiej salsy.

Kolejnym składnikiem żywności o udowodnionym naukowo, silnym działaniu przeciwzapalnym są kwasy tłuszczowe omega-3. W diecie przeciwzapalnej warto w przepisach zawrzeć produkty zawierające ich roślinne i zwierzęce źródła. Oprócz zdrowych tłuszczów duże znaczenie będą odgrywać przyprawy, takie jak czosnek, imbir, kurkuma i cynamon. Eliminacja glutenu lub produktów mlecznych wskazana jest tylko w wyjątkowych i uzasadnionych przypadkach - najlepiej po konsultacji z lekarzem i dietetykiem.

Dieta przeciwzapalna na jelita - co powinna uwzględniać?

Szczególną kategorią diet przeciwzapalnych są te stosowane przy chorobach jelit. Wykluczają one produkty spożywcze, które są ciężkostrawne i wzdymające. Chorzy ograniczają więc strączki, suszone owoce, tłuste mięsa (np. boczek, słonina, żeberka), produkty nabiałowe z wysoką zawartością laktozy i napoje gazowane. Przy diecie przeciwzapalnej na jelita nie zaleca się także jedzenia fast foodów i picia alkoholu. Mogą one bardzo obciążyć osłabiony układ pokarmowy, co prowadzi natomiast do zaparć, wzdęć i problemów z wypróżnianiem.

Co natomiast jedzą pacjenci gastroenterologiczni na diecie przeciwzapalnej na jelita? Podstawą tego jadłospisu jest uwzględnienie niskiego ładunku glikemicznego posiłków, dużej zawartości kwasów jedno- i wielonienasyconych (np. Omega 3) i odpowiednia ilość kalorii. W przypadku diety przeciwzapalnej na jelita wskazane jest przestrzeganie minimalnego deficytu kalorycznego lub spożycie zgodne z całkowitą przemianą materii. W ramach przekąski pacjenci mogą sięgać po owoce jagodowe takie jak truskawki, borówki lub maliny. Podstawę stałych posiłków mogą stanowić natomiast grube kasze, pieczywo razowe i chude mięso. Do diety przeciwzapalnej na jelita warto wdrożyć także produkty fermentowane, takie jak kiszonki warzywne, kwaśne mleko lub zakwas buraczany.


Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.

Przykładowy jadłospis, 1600 kcal - 5 posiłków: DIETA PRZECIWZAPALNA 

 

Śniadanie 400 kcal (7:00-9:00) 

Czas przygotowania: 6 min

Tosty z hummusem, serem feta i papryką

  • chleb pszenny graham, tostowy - 48 g,

—--------------------------------------------------------

  • hummus, klasyczny - 48 g,
  • ser typu feta - 34 g,
  • papryka czerwona, świeża - 72 g,

—--------------------------------------------------------

  • sok jabłkowy - 112 g,
  • woda - 80 g,

WYKONANIE:

  • chleb pszenny graham, tostowy - opiecz,
  • papryka czerwona, świeża - umyta i oczyszczona z nasion, pokrój w słupki,
  • sok jabłkowy - nalej do szklanki,
  • woda - nalej do szklanki;

Opieczone pieczywo posmaruj hummusem, pokrusz ser i dodaj na pieczywo. Tosty zjedz z warzywami. Do picia wymieszaj sok z wodą. Smacznego! :)

Przekąska 160 kcal (9:00-12:00) 

Czas przygotowania: 3 min

Jogurt z musem z malin i płatkami

  • maliny, świeże - 59 g,
  • erytrytol - 4.8 g,

—--------------------------------------------------------

  • jogurt grecki - 80 g,
  • płatki owsiane, zwykłe lub górskie - 12.8 g,
  • maliny, świeże - 19.2 g;

WYKONANIE:

  • maliny, świeże - umyte i osuszone, zmiksuj z erytrytolem,
  • maliny świeże - umyte i osuszone;

Zmiksuj owoce z erytrytolem. Do miseczki nałóż jogurt, następnie mus owocowy, posyp płatkami, na wierzchu ułóż kawałki owoców. Smacznego! :)

Obiad 561 kcal (13:00-16:00) 

Czas przygotowania: 45 min

Zupa kalafiorowa z kurczakiem

  • kurczak, pierś bez skóry, świeża - 96 g,
  • sól kamienna - 1 g,

—--------------------------------------------------------

  • masło klarowane - 12.8 g,
  • cebula, świeża - 40 g,
  • woda - 432 g
  • marchew, korzeń świeży - 22 g,
  • ziemniaki, świeże - 59 g,
  • sól kamienna - 3.5 g,
  • kalafior, świeży - 64 g,
  • śmietana, 18% tłuszczu - 24 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
  • koper, świeży - 5 g,

—--------------------------------------------------------

  • chleb żytni, pełnoziarnisty - 90 g;

WYKONANIE:

  • kurczak, pierś bez skóry, świeża - oczyszczona, pokrój w cienkie paski i posól,
  • cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kostkę,
  • marchew, korzeń świeży - obrana ze skórki, pokrój w kostkę
  • ziemniaki, świeże - obrane ze skóry, pokrój w kostkę
  • kalafior, świeży - umyty, pokrój na małe różyczki,
  • koper, świeży - umyj, drobno posiekaj,
  • chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki;

Na tłuszcz wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia. Zalej wodą, wrzuć warzywa i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu aż zmiękną. Dodaj przyprawy i mięso, zagotuj. Wlej trochę gorącego wywaru do naczynia ze śmietaną, wymieszaj, dodaj z powrotem do garnka. Dodaj koperek, zagotuj. Zupę podawaj z pieczywem. Smacznego! :)

Podwieczorek 164 kcal (16:00-18:00)

Czas przygotowania: 4 min

Pomelo z nasionami słonecznika

  • pomelo, świeże - 189 g,
  • słonecznik, nasiona łuskane - 16 g;

WYKONANIE:

  • pomelo, świeże - umyte i obrane ze skórki i włókien;

Zjedz owoce z nasionami. Smacznego! :)

Kolacja 320 kcal (18:00-20:00) 

Czas przygotowania: 10 min

Sałatka z pomidorów, sera feta i szczypiorku

  • chleb pszenny graham, tostowy - 32 g,

—--------------------------------------------------------

  • pomidor czerwony, świeży - 352 g,
  • oliwa z oliwek Extra Virgin - 4.8 g,
  • ser typu feta - 56 g,
  • pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
  • cebula, szczypiorek świeży - 4.8 g,

—--------------------------------------------------------

  • woda do picia - 192 g;

WYKONANIE:

  • chleb pszenny graham, tostowy - opiecz,
  • pomidor czerwony, świeży - umyty, pokrój w ósemki,
  • cebula, szczypiorek świeży - umyty, posiekaj,
  • woda do picia - nalej do szklanki;

Warzywa wymieszaj z oliwą, na wierzchu ułóż ser, posyp przyprawami i ziołami. Do picia przyszykuj wodę lub herbatę. Smacznego! :)


Zobacz inne diety Kliknij 


Apteka z natury BR

gotowe i zdrowe BR

Regionalia BR

Partnerzy BR