Dieta przeciwzapalna – przepisy
Dieta przeciwzapalna ma na celu zmniejszenie toczącego się w organizmie stanu zapalnego, który towarzyszy wielu chorobom przewlekłym. Taki stan jest charakterystyczny m.in. dla osób z otyłością, reumatoidalnym zapaleniem stawów, Hashimoto, chorobami układu sercowo-naczyniowego i endometriozą. Dieta przeciwzapalna to jadłospis, który mogą również stosować osoby zdrowe w ramach profilaktyki.
Dieta przeciwzapalna - na czym polega?
Dieta przeciwzapalna stosowana nierzadko przy Hashimoto oznacza skupienie się na produktach niskoprzetworzonych i ograniczenie lub całkowitą rezygnację z żywności nasilającej stan zapalny. Po jakie produkty warto więc sięgać częściej? Przede wszystkim jadłospis diety przeciwzapalnej powinien obfitować w warzywa i owoce. Szczególnie korzystny wpływ wywierają truskawki, jeżyny, porzeczki, jagody, borówki i maliny. Przykładowy prosty przepis na obiad w diecie przeciwzapalnej może natomiast uwzględniać takie produkty jak pierś z kurczaka, świeże gotowane warzywa, grillowane ryby i warzywa liściaste. Te ostatnie można zaserwować w formie sałatki lub lekkiej salsy.
Kolejnym składnikiem żywności o udowodnionym naukowo, silnym działaniu przeciwzapalnym są kwasy tłuszczowe omega-3. W diecie przeciwzapalnej warto w przepisach zawrzeć produkty zawierające ich roślinne i zwierzęce źródła. Oprócz zdrowych tłuszczów duże znaczenie będą odgrywać przyprawy, takie jak czosnek, imbir, kurkuma i cynamon. Eliminacja glutenu lub produktów mlecznych wskazana jest tylko w wyjątkowych i uzasadnionych przypadkach - najlepiej po konsultacji z lekarzem i dietetykiem.
Dieta przeciwzapalna na jelita - co powinna uwzględniać?
Szczególną kategorią diet przeciwzapalnych są te stosowane przy chorobach jelit. Wykluczają one produkty spożywcze, które są ciężkostrawne i wzdymające. Chorzy ograniczają więc strączki, suszone owoce, tłuste mięsa (np. boczek, słonina, żeberka), produkty nabiałowe z wysoką zawartością laktozy i napoje gazowane. Przy diecie przeciwzapalnej na jelita nie zaleca się także jedzenia fast foodów i picia alkoholu. Mogą one bardzo obciążyć osłabiony układ pokarmowy, co prowadzi natomiast do zaparć, wzdęć i problemów z wypróżnianiem.
Co natomiast jedzą pacjenci gastroenterologiczni na diecie przeciwzapalnej na jelita? Podstawą tego jadłospisu jest uwzględnienie niskiego ładunku glikemicznego posiłków, dużej zawartości kwasów jedno- i wielonienasyconych (np. Omega 3) i odpowiednia ilość kalorii. W przypadku diety przeciwzapalnej na jelita wskazane jest przestrzeganie minimalnego deficytu kalorycznego lub spożycie zgodne z całkowitą przemianą materii. W ramach przekąski pacjenci mogą sięgać po owoce jagodowe takie jak truskawki, borówki lub maliny. Podstawę stałych posiłków mogą stanowić natomiast grube kasze, pieczywo razowe i chude mięso. Do diety przeciwzapalnej na jelita warto wdrożyć także produkty fermentowane, takie jak kiszonki warzywne, kwaśne mleko lub zakwas buraczany.
Jeśli chcesz zobaczyć przepisy z gramaturą dostosowaną do Twoich potrzeb zarejestruj się Możesz to zrobić zupełnie za darmo.
Przykładowy jadłospis, 1600 kcal - 5 posiłków: DIETA PRZECIWZAPALNA
Śniadanie 400 kcal (7:00-9:00)
Czas przygotowania: 6 min
Tosty z hummusem, serem feta i papryką
- chleb pszenny graham, tostowy - 48 g,
—--------------------------------------------------------
- hummus, klasyczny - 48 g,
- ser typu feta - 34 g,
- papryka czerwona, świeża - 72 g,
—--------------------------------------------------------
- sok jabłkowy - 112 g,
- woda - 80 g,
WYKONANIE:
- chleb pszenny graham, tostowy - opiecz,
- papryka czerwona, świeża - umyta i oczyszczona z nasion, pokrój w słupki,
- sok jabłkowy - nalej do szklanki,
- woda - nalej do szklanki;
Opieczone pieczywo posmaruj hummusem, pokrusz ser i dodaj na pieczywo. Tosty zjedz z warzywami. Do picia wymieszaj sok z wodą. Smacznego! :)
Przekąska 160 kcal (9:00-12:00)
Czas przygotowania: 3 min
Jogurt z musem z malin i płatkami
- maliny, świeże - 59 g,
- erytrytol - 4.8 g,
—--------------------------------------------------------
- jogurt grecki - 80 g,
- płatki owsiane, zwykłe lub górskie - 12.8 g,
- maliny, świeże - 19.2 g;
WYKONANIE:
- maliny, świeże - umyte i osuszone, zmiksuj z erytrytolem,
- maliny świeże - umyte i osuszone;
Zmiksuj owoce z erytrytolem. Do miseczki nałóż jogurt, następnie mus owocowy, posyp płatkami, na wierzchu ułóż kawałki owoców. Smacznego! :)
Obiad 561 kcal (13:00-16:00)
Czas przygotowania: 45 min
Zupa kalafiorowa z kurczakiem
- kurczak, pierś bez skóry, świeża - 96 g,
- sól kamienna - 1 g,
—--------------------------------------------------------
- masło klarowane - 12.8 g,
- cebula, świeża - 40 g,
- woda - 432 g
- marchew, korzeń świeży - 22 g,
- ziemniaki, świeże - 59 g,
- sól kamienna - 3.5 g,
- kalafior, świeży - 64 g,
- śmietana, 18% tłuszczu - 24 g,
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
- koper, świeży - 5 g,
—--------------------------------------------------------
- chleb żytni, pełnoziarnisty - 90 g;
WYKONANIE:
- kurczak, pierś bez skóry, świeża - oczyszczona, pokrój w cienkie paski i posól,
- cebula, świeża - obrana z łupin, pokrój w drobną kostkę,
- marchew, korzeń świeży - obrana ze skórki, pokrój w kostkę
- ziemniaki, świeże - obrane ze skóry, pokrój w kostkę
- kalafior, świeży - umyty, pokrój na małe różyczki,
- koper, świeży - umyj, drobno posiekaj,
- chleb żytni, pełnoziarnisty - przygotuj kromki;
Na tłuszcz wrzuć cebulę, smaż do zeszklenia. Zalej wodą, wrzuć warzywa i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu aż zmiękną. Dodaj przyprawy i mięso, zagotuj. Wlej trochę gorącego wywaru do naczynia ze śmietaną, wymieszaj, dodaj z powrotem do garnka. Dodaj koperek, zagotuj. Zupę podawaj z pieczywem. Smacznego! :)
Podwieczorek 164 kcal (16:00-18:00)
Czas przygotowania: 4 min
Pomelo z nasionami słonecznika
- pomelo, świeże - 189 g,
- słonecznik, nasiona łuskane - 16 g;
WYKONANIE:
- pomelo, świeże - umyte i obrane ze skórki i włókien;
Zjedz owoce z nasionami. Smacznego! :)
Kolacja 320 kcal (18:00-20:00)
Czas przygotowania: 10 min
Sałatka z pomidorów, sera feta i szczypiorku
- chleb pszenny graham, tostowy - 32 g,
—--------------------------------------------------------
- pomidor czerwony, świeży - 352 g,
- oliwa z oliwek Extra Virgin - 4.8 g,
- ser typu feta - 56 g,
- pieprz czarny, nasiona suszone, mielone - 0.2 g,
- cebula, szczypiorek świeży - 4.8 g,
—--------------------------------------------------------
- woda do picia - 192 g;
WYKONANIE:
- chleb pszenny graham, tostowy - opiecz,
- pomidor czerwony, świeży - umyty, pokrój w ósemki,
- cebula, szczypiorek świeży - umyty, posiekaj,
- woda do picia - nalej do szklanki;
Warzywa wymieszaj z oliwą, na wierzchu ułóż ser, posyp przyprawami i ziołami. Do picia przyszykuj wodę lub herbatę. Smacznego! :)
Zobacz inne diety Kliknij