-
Ziemniak – niedocenione warzywo
Często można usłyszeć, że jedzenie ziemniaków sprzyja przybieraniu na wadze i powinno się ich unikać, ale to jest błędne przekonanie. Ziemniaki mogą być zdrowym elementem zrównoważonej diety. Są niskokaloryczne, bo tylko 100 gramów dostarcza zaledwie 77 kalorii. Dopiero w połączeniu z ciężkimi sosami, tłustym mięsem lub dodatkiem masła czy śmietany stają się wysokokalorycznym daniem.Zobacz szczegóły -
Produkty bogate w wapń – co zawiera najwięcej wapnia?
Wapń to jeden z najważniejszych pierwiastków dla ludzkiego organizmu. Wraz z fosforem i magnezem stanowi 98% wagowych wszystkich składników mineralnych ciała człowieka.Zobacz szczegóły -
10 najzdrowszych owoców, które warto włączyć do diety
Jak powszechnie wiadomo, owoce i warzywa to ważne składniki codziennej diety, które wraz z aktywnością fizyczną stanowią podstawę zdrowego trybu życia.Zobacz szczegóły -
Miód a cukrzyca, czyli czy cukrzyk może jeść miód
Miód to naturalnie słodka substancja produkowana przez pszczoły z nektaru roślin lub spadzi. Jest wzbogacana i przetwarzana dzięki pracy gruczołów ślinowych tych owadów, a następnie dojrzewa w plastrach.Zobacz szczegóły -
Co zjeść na śniadanie? Pomysły na smaczne i zdrowe posiłki na dzień dobry
Zjedzenie pełnowartościowego, smacznego śniadania to najkorzystniejsze otwarcie nowego dnia. Dietetycy podkreślają, że pomijanie tego posiłku może przynieść negatywne skutki dla zdrowia.Zobacz szczegóły -
Imbir - właściwości zdrowotne
Imbir to roślina z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), rosnąca głównie w ciepłych i wilgotnych warunkach. Zawiera wiele olejków eterycznych, oleożywic i istotnych makroelementów, takich jak fosfor, magnez i potas. Korzeń imbiru jest wyjątkowo cennym surowcem ze względu na obecność substancji bioaktywnych, które wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, mogące korzystnie wpływać na zdrowie człowieka.Zobacz szczegóły -
Pieczywo na diecie odchudzającej: co wybrać, a czego unikać?
Walka o upragnioną sylwetkę wymaga poświęceń i cierpliwości. Aby spalić niechcianą tkankę tłuszczową, nagromadzoną na brzuchu czy udach, konieczne jest wprowadzenie zmian do swojego systemu żywienia.Zobacz szczegóły -
Zasady diety redukcyjnej: co jeść i ile kilokalorii przyjmować, żeby osiągnąć założony cel?
Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest jednym z kluczowych czynników wpływających na stan zdrowia człowieka. Kiedy wskazówka wagi pokazuje wynik przekraczający zalecaną wartość, próbujemy zrzucić nadprogramowe kilogramy.Zobacz szczegóły -
Zielona herbata - dobroczynne działanie na Twój organizm
Herbata, pochodząca z naparu liści Camellia sinensis, to jeden z najpopularniejszych napojów, który od wieków jest ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze. Jej korzenie sięgają południowych Chin, a obecnie uprawiana jest głównie w Azji i Afryce Środkowej. Zielona herbata przechodzi przez niewielki stopień enzymatycznych przemian, zwanych także "fermentacją", co sprawia, że zachowuje wiele cennych składników dla organizmu.Zobacz szczegóły -
Likopen - dlaczego warto jeść przetwory z pomidorów?
Likopen to substancja z grupy karotenoidów, stanowiących szeroką klasę ponad 750 barwnych związków obecnych zarówno w świecie roślinnym, jak i zwierzęcym. Karotenoidy pełnią istotną rolę jako barwniki, nadając żółte, pomarańczowe i czerwone odcienie, wspomagając proces fotosyntezy oraz chroniąc rośliny przed szkodliwym wpływem światła. Unikalne jest to, że karotenoidy są wytwarzane wyłącznie przez rośliny, natomiast do organizmów zwierzęcych trafiają wraz z pożywieniem.Zobacz szczegóły
