-
Kuchnia regionalna z Krakowa i nie tylko - jakich tradycyjnych dań kuchni małopolskiej warto spróbować?
Małopolska to kraina historyczna, która odegrała niezwykle istotną rolę w budowaniu kultury i obyczajów Polski. To właśnie tutaj znajduje się Kraków - miasto polskich władców, dawna stolica i kolebka polskiej sztuki.Zobacz szczegóły -
Dieta dla zawodnika sportów walki - najważniejsze zasady
Żywienie jest podstawowym elementem, który wpływa na wydajność, regenerację i ogólny stan zdrowia sportowca. W przypadku zawodników sportów walki, takich jak boks, MMA, kick-boxing, judo czy karate, staje się to szczególnie istotne z powodu wymagań fizycznych tych dyscyplin - intensywne treningi, częste sparingi i rygorystyczne kontrole wagi.Zobacz szczegóły -
Dieta wegetariańska a budowanie masy mięśniowej - o czym musi pamiętać sportowiec wegetarianin?
Czy możliwe jest zbudowanie silnych mięśni bez jedzenia mięsa? Czy da się połączyć dietę bezmięsną i sporty siłowe? Takie pytania często pojawiają się w kontekście zdrowia i szeroko pojętego fitnessu. Wielu ludzi uważa białko za niezbędne dla przyrostu tkanki mięśniowej, a jako jego główne źródło traktuje się mięso.Zobacz szczegóły -
Zdrowe przekąski między posiłkami - jak podjadać zdrowo?
Przyjęło się, że podjadanie pomiędzy posiłkami jest stosunkowo niezdrową i niepolecaną praktyką. To, że niezdrowe przekąski mogą być przyczyną nadwagi, nie budzi żadnych wątpliwości. Jest jednak na to sposób - przekąski w wersji fit.Zobacz szczegóły -
Zdrowy obiad na diecie odchudzającej - sprawdź, jak skomponować dietetyczny obiad
Odpowiednio zbilansowana dieta odchudzająca jest kluczowa w procesie redukcji tkanki tłuszczowej. Właściwe odżywianie jest niezwykle istotne, niezależnie od tego, czy celem jest zrzucenie nadmiaru kilogramów, czy wprowadzenie zmian w nawykach żywieniowych.Zobacz szczegóły -
Dlaczego trzeba pić wodę?
Doskonale zdajemy sobie sprawię, że woda ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Stanowi podstawowy składnik naszego organizmu, dlatego też jest niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania. Jednak wiele osób próbuje zastąpić wodę - kawą, herbatą czy innymi napojami (słodkimi oraz bez cukru). Czy jest to prawidłowe podejście? Dlaczego trzeba pić wodę? Zapraszamy do artykułu.Zobacz szczegóły -
Kulinarne dziedzictwo Kaszub
Kaszuby słyną z silnego przywiązania do tradycji. Z pewnością można to odczuć również w tamtejszej kuchni. W regionalnych daniach kaszubskich w pełni wykorzystuje się składniki charakterystyczne właśnie dla tego regionu - czyli dary lasu, rzek i rozległych sadów.Zobacz szczegóły -
Czy można jeść lody na diecie?
Zimą wszyscy tęsknimy za słońcem, ciepłem, kwitnącymi roślinami oraz... lodami. Ale podczas odchudzania, często zadajemy sobie pytanie - czy można jeść lody na diecie? Jeśli można, to jakie będą najlepsze? Przeczytaj artykuł i dowiedz się, po jaki smakołyk możesz sięgnąć, aby nie zaburzyć procesu redukcji masy ciała.Zobacz szczegóły -
Szparagi - właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze
Moda na szparagi przyszła do nas z krajów zachodnich i dzisiaj cieszy się już ogromną popularnością. A warzywo to było już znane w starożytnym Egipicie 5000 lat temu. Szparag to roślina dwupienna, wieloletnia oraz zielna. Składa się z części podziemnej (karpy - krótkich, rozgałęzionych i zdrewniałych kłączy, rozrastają się co roku). Z dolnej części karpy i z boków wyrastają korzenie. Z kolei z pączków co roku wyrastają młode pędy (tzw. wypustki), czyli część jadalna szparagów.Zobacz szczegóły -
Zdrowe grillowanie - 11 wskazówek ważnych dla zdrowia
Z czym nam się kojarzy majówkowe wolne? Oczywiście to wspaniała okazja na otwarcie sezonu grillowego! A jak grillowanie, to też spędzenie czasu wśród najbliższych, na świeżym powietrzu. Naszym zadaniem będzie pomoc, aby korzystanie z grilla było możliwie najbezpieczniejsze.Zobacz szczegóły