-
Czy można jeść lody na diecie?
Zimą wszyscy tęsknimy za słońcem, ciepłem, kwitnącymi roślinami oraz... lodami. Ale podczas odchudzania, często zadajemy sobie pytanie - czy można jeść lody na diecie? Jeśli można, to jakie będą najlepsze? Przeczytaj artykuł i dowiedz się, po jaki smakołyk możesz sięgnąć, aby nie zaburzyć procesu redukcji masy ciała.Zobacz szczegóły -
Szparagi - właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze
Moda na szparagi przyszła do nas z krajów zachodnich i dzisiaj cieszy się już ogromną popularnością. A warzywo to było już znane w starożytnym Egipicie 5000 lat temu. Szparag to roślina dwupienna, wieloletnia oraz zielna. Składa się z części podziemnej (karpy - krótkich, rozgałęzionych i zdrewniałych kłączy, rozrastają się co roku). Z dolnej części karpy i z boków wyrastają korzenie. Z kolei z pączków co roku wyrastają młode pędy (tzw. wypustki), czyli część jadalna szparagów.Zobacz szczegóły -
Zdrowe grillowanie - 11 wskazówek ważnych dla zdrowia
Z czym nam się kojarzy majówkowe wolne? Oczywiście to wspaniała okazja na otwarcie sezonu grillowego! A jak grillowanie, to też spędzenie czasu wśród najbliższych, na świeżym powietrzu. Naszym zadaniem będzie pomoc, aby korzystanie z grilla było możliwie najbezpieczniejsze.Zobacz szczegóły -
Prosty przepis na zdrowe śniadanie - co jeść, a czego unikać?
Mianem śniadania określa się pierwszy posiłek jedzony po przebudzeniu. Na jego temat w przestrzeni publicznej powstało już wiele teorii. Spotkać się można zarówno z twierdzeniami, że śniadanie powinno się jeść tuż po przebudzeniu, jak i ze zwolennikami tzw. intermittent fasting, w którym posiłek ten odkładany jest nawet do godzin popołudniowych.Zobacz szczegóły -
Rzeżucha - wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne
Rodzinne Święta Wielkanocne to z całą pewnością żurek, jajka w każdej postaci, mazurek oraz... rzeżucha. Kto pamięta, jak wysiewało się rzeżuchę właśnie w tym pięknym, wiosennym okresie? Jakie wartości odżywcze kryją się w tych niepozornych kiełkach? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł.Zobacz szczegóły -
Dieta dla nastolatków z nadwagą — jadłospis wspierający prawidłowy rozwój
Zdrowa dieta dla nastolatka powinna opierać się na zasadach Piramidy Żywienia oraz Talerza Zdrowego Żywienia. Okres nastoletni jest niezwykle istotny ze względu na intensywny wzrost i rozwój organizmu. Mimo że czas ten wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem, powielane błędy żywieniowe mogą przyczynić się do nadmiernego wzrostu masy ciała.Zobacz szczegóły -
Potrawy regionalnej kuchni podlaskiej - kulinarne specjały, których warto spróbować na Podlasiu
Niemal wszystkie potrawy kuchni podlaskiej mogą pochwalić się niezwykle bogatą historią. Dania zakorzenione w tamtejszej kulturze pochodzą z Litwy, Polski, Rusi. Wielowiekowa obecność Żydów, Tatarów na Podlasiu również mocno zapisała się w jego gastronomicznej historii. W dzisiejszym wpisie przedstawimy więc kilka najpopularniejszych potraw prosto z północnego wschodu Polski. Zapraszamy!Zobacz szczegóły -
Dieta na budowanie tkanki mięśniowej - jak jeść na masę?
Nie ulega żadnej wątpliwości, że decyzja dotycząca przejścia na dietę podyktowana jest zwykle chęcią zmiany swojej sylwetki. Wynika ona nie tylko zrzucenia nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. Wiele osób pragnie ujędrnić swoje ciało i zbudować masę mięśniową.Zobacz szczegóły -
Dieta na płaski brzuch — jadłospis na zgubienie tłuszczu z brzucha
Tłuszcz gromadzący się w okolicach brzucha jest źródłem kompleksów wielu osób. Nic więc dziwnego, że zgubienie oponki to jeden z częściej obieranych celów. To, że odpowiednia dieta potrafi wpłynąć na samopoczucie, zdrowie i wygląd jest rzeczą pewną. Pojawia się jednak pytanie, w jaki sposób zapewnić sobie szybkie i trwałe efekty?Zobacz szczegóły -
Zdrowe serce - jakie jest znaczenie diety w chorobach serca?
Według WHO, choroby układu krążenia są przyczyną śmierci 17.9 milionów ludzi rocznie. Pod tym ogólnym terminem kryje się wiele schorzeń. Jednak według statystyk to właśnie choroba niedokrwienna serca już od wielu lat figuruje jako główna przyczyna zgonów na świecie.Zobacz szczegóły