-
Przykładowy jadłospis w celiakii
Celiakia, czyli inaczej choroba trzewna to schorzenie autoimmunologiczne objawiające się trwałą nietolerancją białka znajdującego się w niektórych zbożach — glutenu. Ewentualne spożycie skutkuje reakcją immunologiczną skierowaną przeciwko tkankom własnego organizmu, a to z kolei prowadzi do zaniku kosmków jelitowych i upośledzenia wchłaniania składników odżywczych.Zobacz szczegóły -
Ocet jabłkowy - właściwości, zastosowanie
Ocet jabłkowy to przyprawa, która powinna być obecna w każdej kuchni. Dzięki niej wzbogacamy nasze potrawy w wyrazisty smak, a jej łagodność zdecydowanie wygrywa z ostrym octem spirytusowym. Ma także charakterystyczny bursztynowy kolor, który powstaje podczas procesu fermentacji - najpierw alkoholowej, w której biorą udział drożdże oraz węglowodany z owoców, a w kolejnym etapie octowej - gdzie powstały wcześniej alkohol utlenia się do kwasu octowego przez bakterie z rodziny Acetobacter.Zobacz szczegóły -
Dieta na nadciśnienie - jadłospis
Nadciśnienie tętnicze wiąże się z podwyższonymi wartościami ciśnienia skurczowego (powyżej 140 mmHg) i rozkurczowego (90 mmHg). Od lat jest to najczęstsza przyczyna zgonów na świecie, która powiązana jest z innymi chorobami układu krążenia. Mimo że nadciśnienie tętnicze jest główną przyczyną zgonów, to jednocześnie stanowi najbardziej znaczący czynnik, który może być poddany modyfikacji za pomocą zmiany stylu życia.Zobacz szczegóły -
Dieta dla cukrzyka typu 2 - jadłospis
Cukrzyca typu II uznana została przez ONZ za epidemię XXI wieku. Jest to choroba mocno powiązana ze stylem życia, szczególnie z dietą. Cechą charakterystyczną cukrzycy jest występująca u pacjenta hiperglikemia, wywołana upośledzeniem wydzielania insuliny przez trzustkę. Nieleczona cukrzyca może doprowadzić do rozwoju innych chorób, takich jak niewydolność nerek, choroby układu sercowo-naczyniowego i retinopatia cukrzycowa.Zobacz szczegóły -
Przykładowy jadłospis diety bez laktozy
Nietolerancja laktozy to powszechne zjawisko, które może być wrodzone lub potęgować się z wiekiem. Jest to jedna z najczęstszych nietolerancji żywnościowych u człowieka. Nic więc dziwnego w tym, że w sklepach pojawia się coraz więcej produktów zawierających etykiety z napisem „bez laktozy”. Można znaleźć wśród nich między innymi mleko, sery, lody czy nawet masło. Przy nietolerancji laktozy jadłospis jednak może być bardziej zróżnicowany, niż mogłoby się wydawać.Zobacz szczegóły -
Przykładowy jadłospis diety o niskim indeksie glikemicznym
Węglowodany w diecie są nieocenione - to źródło zazwyczaj łatwo dostępnej energii. Jednak nie są one sobie równe. Niektóre węglowodany powodują szybki i nagły wzrost cukru we krwi, po czym następuje jego gwałtowny spadek. Inne są przetwarzane i wchłaniane znacznie wolniej. Właśnie to powolne uwalniane glukozy do krwioobiegu sprawia, że potrawy z niskim IG mają dobry wpływ na zdrowie.Zobacz szczegóły -
Przykładowy jadłospis diety dla seniora
Dobrze skomponowana dieta dla seniorów z przepisami dopasowanymi do potrzeb starzejącego się organizmu, wpłynie nie tylko na poprawę zdrowia, ale także polepszy samopoczucie osoby starszej. Jadłospis dla osób po 60 roku życia musi bowiem sprostać większym wymaganiom, niż dla człowieka młodego i zdrowego.Zobacz szczegóły -
Przykładowy jadłospis diety bezmlecznej
Dieta przeciętnego człowieka obfituje w mleko i produkty mleczne. Dla wielu osób niezwykle wygodne jest sięgnięcie po kubek jogurtu lub kefiru, szczególnie gdy cały dzień spędza się w biegu. Niestety, ale w przypadku wystąpienia alergii na białko mleka krowiego, niewskazane jest spożywanie tego typu produktów.Zobacz szczegóły -
Przykładowy jadłospis diety na przytycie
Dieta kojarzy się głównie z odchudzaniem, czyli redukcją masy ciała. Podczas gdy jedni szukają nowych sposobów na trwałe i efektywne schudnięcie, inni usilnie starają się ułożyć jadłospis na przytycie. Taka decyzja może wynikać z planów związanych z kształtowaniem sylwetki, jak i z niedowagi.Zobacz szczegóły -
Przykładowy jadłospis przy niedoczynności tarczycy
Niedoczynność tarczycy diagnozuje się wtedy, kiedy gruczoł tarczowy produkuje za mało tyroksyny i trójjodotyroniny w stosunku do potrzeb organizmu. Hormony te odgrywają niezwykle istotną rolę m.in. w procesie termogenezy oraz regulacji metabolizmu.Zobacz szczegóły