-
Truskawka właściwości i malina właściwości - cenne czerwcowe owoce
Truskawki i maliny łączy bardzo dużo, szczególnie z punktu widzenia dietetycznego. Przede wszystkim są one doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Ponadto dostarczają małą ilość kilokalorii i mają niski indeks glikemiczny. Chcesz dowiedzieć się więcej o tych aromatycznych owocach? Zachęcamy do zapoznania się z naszym artykułem!Zobacz szczegóły -
Przykładowy jadłospis diety odchudzającej
Redukcja zbędnych kilogramów to cel wielu osób, jednak bardzo często nie zdajemy sobie sprawy, że samo osiągnięcie wymarzonej sylwetki jest tylko połową drogi, którą musimy przejść. Niezwykle ważne jest także utrzymanie tej upragnionej masy ciała, a to możemy osiągnąć jedynie poprzez zdrowe odchudzanie - m.in. dostosowanie jadłospisu do indywidualnych potrzeb żywieniowych. Dlatego też sprawdź nasz przykładowy jadłospis diety odchudzającej, a dzięki temu trwale uzyskasz oczekiwane rezultaty.Zobacz szczegóły -
Przykładowy jadłospis diety przy nadczynności tarczycy
Nadczynność tarczycy to zaburzenie, które polega na nadmiernym wydzielaniu hormonów: trójjodotyroniny i tyroksyny. Choroba ta dotyka od 1 do 2% Polaków i objawia się zwiększoną przemianą materii, co skutkuje chudnięciem. Nadczynność tarczycy wymaga diety z jadłospisem wspierającym leczenie farmakologiczne.Zobacz szczegóły -
Przykładowy jadłospis diety przy Hashimoto
Nie ulega wątpliwości, że coraz więcej osób jest świadomych znaczenia odpowiednio skomponowanego jadłospisu przy chorobie Hashimoto. Zbilansowana dieta może skutecznie wspomagać leczenie i co za tym idzie, poprawiać stan zdrowia i samopoczucie. Oprócz regularnego przyjmowania lewotyroksyny konieczne jest stosowanie się do zasad zdrowego stylu życia. Pomocne okaże się więc dostosowanie diety i zwiększenie aktywności fizycznej oraz zadbanie o odpowiednią długość snu i wypoczynek.Zobacz szczegóły -
Przykładowy jadłospis zdrowej diety
Znaczenie diety w kontekście utrzymania zdrowia jest niepodważalne. Nie bez powodu coraz więcej mówi się o sposobach zapobiegania chorobom cywilizacyjnym, które są ściśle powiązane ze stylem życia. Co jednak kryje się za szerokim pojęciem, jakim jest zdrowe odżywianie? Zalecenia żywieniowe ze względu na ciągle przybywające nowe dowody naukowe zmieniały się na przestrzeni lat.Zobacz szczegóły -
"Nutrigenomika" prof. dr hab. Agata Chmurzyńska - recenzja książki
Książka "Nutrigenomika" Agata Chmurzyńska to zdecydowanie pozycja, która powinna znaleźć się w bibliotece dietetyka. Jest to podręcznik dedykowany specjalistom z dziedziny dietetyki, genetyki, nauk medycznych i biotechnologii. Dodatkowo warto wspomnieć, że autorka jest znanym autorytetem w świecie naukowym - nie jest to więc książka dla każdego. Co w niej znajdziemy? Czy faktycznie "nutrigenomika" jest nauką przyszłości? Na te i wiele innych pytań odpowiadam w recenzji książki.Zobacz szczegóły -
Czerwcowe owocowe love, czyli świdośliwa, rabarbar i jagoda kamczacka
Majowe trio, czyli świdośliwa, rabarbar i jagoda kamczacka otwierają sezon na świeże owoce i warzywa! Koniecznie sprawdźcie, czym się charakteryzują i czy warto włączyć je do swojej diety.Zobacz szczegóły -
Dieta w chorobach nerek
Prawidłowe żywienie w przewlekłej chorobie nerek ma kluczowe znaczenie w opóźnianiu postępu choroby (w tym leczenia nerkozastępczego) oraz wspomaganiu farmakoterapii. Specjalnie dla Was prezentujemy najważniejsze wskazówki, dotyczące żywienia w tych schorzeniu, dzięki wspaniałej książce "Dieta w chorobach nerek" dr Barbary Pyszczuk.Zobacz szczegóły -
"Dieta w chorobach nerek" dr Barbara Pyszczuk - recenzja książki
Przewlekła choroba nerek to w głównej mierze choroba dietozależna, jednakże odpowiednie żywienie często jest bagatelizowane przy tej jednostce chorobowej. Na rynku książkowym brakowało pozycji, która podsumowuje aktualną wiedzę medyczną i żywieniową na temat PChN oraz pomaga w komponowaniu codziennych jadłospisów. Zapraszamy do recenzji książki "Dieta w chorobach nerek" dr Barbary PyszczukZobacz szczegóły -
Substancje konserwujące w żywności
Konserwanty w żywności to substancje, których głównym zadaniem jest przedłużenie trwałości żywności. Czasem są one niezbędnym dodatkiem, aby produkty nie stanowiły zagrożenia dla naszego zdrowia. Czy należy ich się bać? Jakie konserwanty dodaje się do żywności? Kto czuwa nad bezpieczeństwem stosowanych substancji konserwujących?Zobacz szczegóły