-
Przykładowy jadłospis zdrowej diety
Znaczenie diety w kontekście utrzymania zdrowia jest niepodważalne. Nie bez powodu coraz więcej mówi się o sposobach zapobiegania chorobom cywilizacyjnym, które są ściśle powiązane ze stylem życia. Co jednak kryje się za szerokim pojęciem, jakim jest zdrowe odżywianie? Zalecenia żywieniowe ze względu na ciągle przybywające nowe dowody naukowe zmieniały się na przestrzeni lat.Zobacz szczegóły -
"Nutrigenomika" prof. dr hab. Agata Chmurzyńska - recenzja książki
Książka "Nutrigenomika" Agata Chmurzyńska to zdecydowanie pozycja, która powinna znaleźć się w bibliotece dietetyka. Jest to podręcznik dedykowany specjalistom z dziedziny dietetyki, genetyki, nauk medycznych i biotechnologii. Dodatkowo warto wspomnieć, że autorka jest znanym autorytetem w świecie naukowym - nie jest to więc książka dla każdego. Co w niej znajdziemy? Czy faktycznie "nutrigenomika" jest nauką przyszłości? Na te i wiele innych pytań odpowiadam w recenzji książki.Zobacz szczegóły -
Czerwcowe owocowe love, czyli świdośliwa, rabarbar i jagoda kamczacka
Majowe trio, czyli świdośliwa, rabarbar i jagoda kamczacka otwierają sezon na świeże owoce i warzywa! Koniecznie sprawdźcie, czym się charakteryzują i czy warto włączyć je do swojej diety.Zobacz szczegóły -
Dieta w chorobach nerek
Prawidłowe żywienie w przewlekłej chorobie nerek ma kluczowe znaczenie w opóźnianiu postępu choroby (w tym leczenia nerkozastępczego) oraz wspomaganiu farmakoterapii. Specjalnie dla Was prezentujemy najważniejsze wskazówki, dotyczące żywienia w tych schorzeniu, dzięki wspaniałej książce "Dieta w chorobach nerek" dr Barbary Pyszczuk.Zobacz szczegóły -
"Dieta w chorobach nerek" dr Barbara Pyszczuk - recenzja książki
Przewlekła choroba nerek to w głównej mierze choroba dietozależna, jednakże odpowiednie żywienie często jest bagatelizowane przy tej jednostce chorobowej. Na rynku książkowym brakowało pozycji, która podsumowuje aktualną wiedzę medyczną i żywieniową na temat PChN oraz pomaga w komponowaniu codziennych jadłospisów. Zapraszamy do recenzji książki "Dieta w chorobach nerek" dr Barbary PyszczukZobacz szczegóły -
Substancje konserwujące w żywności
Konserwanty w żywności to substancje, których głównym zadaniem jest przedłużenie trwałości żywności. Czasem są one niezbędnym dodatkiem, aby produkty nie stanowiły zagrożenia dla naszego zdrowia. Czy należy ich się bać? Jakie konserwanty dodaje się do żywności? Kto czuwa nad bezpieczeństwem stosowanych substancji konserwujących?Zobacz szczegóły -
Jarmuż - właściwości i wartości odżywcze
Jeśli mielibyśmy wskazać idealne pod względem żywieniowym produkty, to na pewno jedno z czołowych miejsc zajmowałby... jarmuż! To naprawdę świetne warzywo z mnóstwem prozdrowotnych właściwości. Jakich? Przekonajcie się sami!Zobacz szczegóły -
Liofilizacja - metoda konserwowania żywności
Coraz częściej na półkach sklepowych półkach można znaleźć produkty "liofilizowane", jednak część z nas boi się po nie sięgnąć ze względu na obco brzmiącą nazwę. A czym ta liofilizacja jest? Czy produkty liofilizowane są bezpieczne? Czy warto kupować taki rodzaj żywności?Zobacz szczegóły -
Witamina C - właściwości, działanie, źródła
Witaminy są niezbędnymi składnikami naszej diety. Jako pierwszą pod lupę bierzemy witaminę C. Witamina C właściwości i działanie.Zobacz szczegóły -
Cała prawda o jajkach
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi tradycyjnie na naszych stołach pojawią się potrawy z jajkiem w roli głównej. My wzięliśmy pod lupę ten produkt i przyjrzeliśmy się najpopularniejszym mitom, dotyczącym jajek oraz omówiliśmy ich wartości odżywcze.Zobacz szczegóły