-
Substancje konserwujące w żywności
Konserwanty w żywności to substancje, których głównym zadaniem jest przedłużenie trwałości żywności. Czasem są one niezbędnym dodatkiem, aby produkty nie stanowiły zagrożenia dla naszego zdrowia. Czy należy ich się bać? Jakie konserwanty dodaje się do żywności? Kto czuwa nad bezpieczeństwem stosowanych substancji konserwujących?Zobacz szczegóły -
Jarmuż - właściwości i wartości odżywcze
Jeśli mielibyśmy wskazać idealne pod względem żywieniowym produkty, to na pewno jedno z czołowych miejsc zajmowałby... jarmuż! To naprawdę świetne warzywo z mnóstwem prozdrowotnych właściwości. Jakich? Przekonajcie się sami!Zobacz szczegóły -
Liofilizacja - metoda konserwowania żywności
Coraz częściej na półkach sklepowych półkach można znaleźć produkty "liofilizowane", jednak część z nas boi się po nie sięgnąć ze względu na obco brzmiącą nazwę. A czym ta liofilizacja jest? Czy produkty liofilizowane są bezpieczne? Czy warto kupować taki rodzaj żywności?Zobacz szczegóły -
Witamina C - właściwości, działanie, źródła
Witaminy są niezbędnymi składnikami naszej diety. Jako pierwszą pod lupę bierzemy witaminę C. Witamina C właściwości i działanie.Zobacz szczegóły -
Cała prawda o jajkach
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi tradycyjnie na naszych stołach pojawią się potrawy z jajkiem w roli głównej. My wzięliśmy pod lupę ten produkt i przyjrzeliśmy się najpopularniejszym mitom, dotyczącym jajek oraz omówiliśmy ich wartości odżywcze.Zobacz szczegóły -
Ashwagandha - co to jest? Jak działa?
Suplementy z ashwagandhą zyskują coraz większą popularność ze względu na jej uspokajające działanie. Jednak to nie wszystko! Ashwagandha właściwości ma wiele, a poznacie je wszystkie, czytając nasz artykuł.Zobacz szczegóły -
Ostropest plamisty - właściwości i zastosowanie
Już wieki temu tradycyjna medycyna ludowa doceniła właściwości prozdrowotne ostropestu plamistego, wykorzystując go jako lek na wątrobę, nerki czy pęcherzyk żółciowy. Również dziś ostropest plamisty i jego właściwości są szeroko wykorzystywane zarówno w medycynie, jak i dietetyce czy kosmetologii.Zobacz szczegóły -
Nowalijki - czym są? Czy warto je kupować?
Już na samym początku wiosny pojawiają się pierwsze produkty, na które z utęsknieniem czekamy całą zimę. Nowalijki, bo o nich mowa, powoli zaczynają pojawiać się na sklepowych półkach i targowiskach. Jakie nowalijki można spotkać w sklepach? Czy warto je jeść? Czy są bezpieczne? Zapraszamy do naszego artykułu o nowalijkach.Zobacz szczegóły -
Afrodyzjaki w kuchni, czyli dietetyczne walentynki
Afrodyzjaki kojarzą się głównie z perfumami, ale moc wpływania na nasze hormony mają także produkty żywnościowe, spotykane na co dzień. Wiadomo, że 14 lutego można obudzić w sobie nutkę romantyzmu i zaskoczyć swoją połówkę afrodyzjakowym zawrotem głowy. A czy da się połączyć dietę i romantyczny wieczór we dwoje? Z programdiety.pl wszystko jest możliwe!Zobacz szczegóły -
Święta na diecie - jak przetrwać?
Święta zdecydowanie kojarzą się z rodziną, pachnącą choinką, prezentami i... potrawami, za którymi tęsknimy praktycznie cały rok. Jednak doskonale zdajemy sobie sprawę, że świąteczny czas nie sprzyja dietetycznym postanowieniom i dietom. Jak przetrwać Święta na diecie? Czy jest to możliwe? Koniecznie sprawdź nasze rady na świąteczny czas!Zobacz szczegóły
![wiedza.jpg](https://programdiety.pl/storage/file/core_files/2020/1/21/a2fa78416f3ebb2abbc4bfda9ea1d9db/wiedza.jpg)