Nadczynność tarczycy to choroba, która nieleczona może doprowadzić do wielu dolegliwości zdrowotnych. Do przyczyn jej występowania zaliczyć można m.in. chorobę Gravesa-Basedova, obecność wola guzkowego lub leczenie nadmiernymi dawkami hormonów tarczycy. Nadczynność wymaga diety, która w skuteczny sposób będzie wspierała leczenie farmakologiczne. Konieczna jest więc edukacja żywieniowa pacjenta.

Zalecenia dietetyczne w nadczynności tarczycy

Dieta w nadczynności tarczycy powinna być oparta o zasady zdrowego i racjonalnego żywienia. W chorobie tej obserwuje się przyspieszony metabolizm, co skutkuje często spadkiem masy ciała. Dieta przy nadczynności tarczycy powinna być normokaloryczna dla osób z prawidłowym wskaźnikiem masy ciała (BMI) lub wysokoenergetyczna, gdy występuje niedowaga z ubytkiem masy mięśniowej. Zaleca się nawet 6 posiłków o małej objętości, bogatych w produkty wysokoenergetyczne, jak suszone owoce, orzechy, nasiona, oleje, awokado. W momencie wyrównania hormonalnego należy wrócić do spożycia zgodnego z zapotrzebowaniem energetycznym ze względu na ryzyko występowania nadwagi.

Nadczynność tarczycy wymaga diety o charakterze przeciwzapalnym, bogatej w orzechy, nasiona, pestki, oleje roślinne, ryby, warzywa, owoce i produkty zbożowe pełnoziarniste. Zaleca się ograniczenie mięsa, produktów pszennych i wysokoprzetworzonych. Głównym źródłem białka powinny być chude mięsa, ryby, jaja oraz suche nasiona roślin strączkowych. W diecie przy tej chorobie tarczycy w przypadku osób z ubytkiem masy ciała zalecana jest wyższą zawartość białka. Źródłem kwasów omega-3 powinien być olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek, orzechy, zwłaszcza włoskie, świeżo mielone nasiona lnu, pestki dyni, słonecznika, awokado oraz oliwki.

Ze względu na zwiększony obrót kostny dieta w nadczynności tarczycy powinna obfitować w wapń. Konieczne jest także włączenie suplementacji witaminy D. W innym przypadku może dojść do rozwoju osteoporozy.

Dieta przy nadczynności tarczycy - czego unikać?

Podczas stosowania diety w nadczynności tarczycy ważne jest także, aby unikać spożywania zbyt dużych ilości niektórych substancji. Jod jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. To właśnie dzięki niemu możliwa jest produkcja hormonów. Jednak stosując dietę przy nadczynności tarczycy, powinno się zwrócić uwagę, aby nie spożywać go zbyt dużo, gdyż może to prowadzić do zaostrzenia choroby. Zalecane jest także, aby unikać picia napojów energetycznych, mocnych kaw i herbat. Zawarta w nich kofeina może prowadzić do nasilenia niektórych objawów takich jak drżenie rąk czy kołatanie serca. W diecie dla osób z nadczynnością tarczycy nie powinno się także spożywać produktów przetworzonych.

 

 

Przykładowa dieta przy nadczynności tarczycy

 

 

Następna dieta Dieta przy niedoczynności tarczycy